Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Каварна, Шабла и Балчик - най-пострадали от сушата, топлите ветрове и високите температури

Как горещините се отразяват на зърнопроизводството и имат ли полезен ход земеделците?

Промените в климатичните условия в световен мащаб неминуемо се отразяват и на земеделието. Стопаните, отглеждащи земята ни, извършват производство под открито небе и много често казват сами, че аграрните специалисти каквото и да предприемат, накрая всичко е в ръцете на природата. Добруджа, известна като житницата на България, където полята с пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед и други култури, се простират, докъдето погледът ни може да стигне, страда от суша, придружена с трайната тенденция за все по-високи средноденонощни температури.

Как горещините се отразяват на зърнопроизводството и имат ли полезен ход земеделците?

За някои хора пейзажът в Добруджа е скучен – няма планини, реки, възвишения. За други обаче той е безценен. С реденето на сезоните се сменя и картината пред очите ни. През пролетта с поникването на пшеницата полята радват окото с наситено зеления си цвят, след това в жълто обагря огромни площи рапицата, идва ред на цъфтежа и на лавандулата, а не след дълго слънчогледите привличат погледите ни с разтворените си пити и красотата си. За съжаление през последните години все по-често виждаме и пшеница, която вместо да е тъмнозелена линее и добива ръждив цвят, слънчогледите току-що цъфнали и готови да пълнят питите си със семки навеждат срамежливо глави и съхнат.



По думите на проф. Иван Киряков от Добруджанския земеделски институт в гр. Генерал Тошево сушата не е нещо ново за този край на България, но придружена с високите температури и топлите ветрове, става пагубна за реколтата. Измерванията на института от 1952 година насам ясно показват, че след 2000-та година температурите трайно се повишават.

"През юли температурите наистина са доста-доста високи, а количеството на валежите е изключително ниско", коментира проф. Киряков. 

Климатичните промени, водещи до все по-чести години на суша и високи температури, категорично са проблем за земеделието, смята и Нели Стоянова, председател на кооперация „Възраждане“, отглеждаща 10 000 дка земя. а да сме в крак и да можем по-лесно да се адаптираме, нон-стоп, всяка година, използваме традиционни и нетрадиционни методи за борба с тези високи температури - къде успешни, къде неуспешни, но експерименти се правят в тази насока. Например да преминаваме към вертикални обработки, към минимизиране на обработките с оглед на това да се запазва повече влагата, нулеви обработки, подбор на сортове хибриди, които да са по-толерантни към засушаването", поясни Стоянова. 

Ситуацията не е много оптимистична от гледна точка на развитието на пролетниците, споделя и Петър Петров, обработващ в стопанството си 13 000 дка земя. аревицата в голямата си част е изгоряла, при слънчогледа също наблюдаваме период на изгаряне от сушите и горещините последните седмици и съответно не очакваме високи добиви. Най-пострадали от сушата са черноморските общини - Каварна, Шабла и Балчик", каза Петров. 

Едно от спасенията за насажденията в Добруджа, особено при сегашните метеорологични условия, са полезащитните пояси, уточни проф. Иван Киряков.

Само след месец жътвата на слънчоглед и царевица в Добруджа ще е започнала. Очакванията са част от полетата да бъдат прибрани, колкото да се изчисти земята, без да се реализира добив. На други места, макар и малко, реколта ще има. Какви ще са промените в родното земеделие при настоящия климат, тепърва предстои да проследим в годините.

Подробностите чуйте в репортажа на Мая Райнова:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

ИТН върна неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство (ВИДЕО)

"Има такъв народ" връща неизпълнен третия мандат   "Има такъв народ" върна неизпълнен третия мандат за съставяне на редовно правителство, връчен от президента Румен Радев.  "Благодаря за усилията да оползотворите успешно третия мандат в сложна политическа обстановка. Спиралата от избори без резултат продължава да се развихря, и отключва редица..

публикувано на 05.08.24 в 12:02

42-годишен разби с брадва девет автомобила във Владиславово

42-годишен варненец, известен на полицията, е нанесъл удари с брадва по девет автомобила във Варна. Колите са били паркирани в квартал "Владислав Варненчик", съобщиха от Областната дирекция на МВР.  Извършителят е известен на органите на реда. По случая е образувано досъдебно производство и е докладван на прокуратурата. 

публикувано на 05.08.24 в 12:00

Седмица на антиспин борбата стартира от днес в цялата страна

Четвъртият етап от Националната антиспин кампания под мотото „Безопасна ваканция“ ще се проведе от днес, 5 август, до 12 август включително във Варненска и Добричка области. През този период желаещите ще могат да се изследват безплатно и анонимно за ХИВ/СПИН, а също така и за Хепатит B и Хепатит C.  В Добричка област лятната антиспин кампания..

публикувано на 05.08.24 в 11:53
Снимката е илюстративна

Хванаха осем непълнолетни при акция по плажните заведения във Варна

Осем непълнолетни деца са хванали контролните органи във Варна при акция по плажните заведения в петък, 2 август, съобщиха от Областната дирекция на МВР.  Униформените са проверили 10 дискотеки и барове, в които са установени непълнолетните, които по-късно са били предадени на родителите си.  Служителите на реда са съставили протоколи за предупреждение..

публикувано на 05.08.24 в 11:30

РИОСВ-Варна още миналата година е дала предписание на „Солвей соди“ да почисти утаителя на р. Провадийска

РИОСВ-Варна още миналата година е дала предписание на „Солвей соди“ АД да почисти утаителя, изграден в устието на р. Провадийска от натрупаните инертни материали. Това става ясно от публикация в сайта на екоинспекцията. През септември 2023 година от РИОСВ са направили планова проверка, при която е станало ясно, че съоръжението е затлачено от..

публикувано на 05.08.24 в 11:02
Аспарухов мост във Варна

38-годишен заплашва да скочи от Аспаруховия мост от снощи, психолози и полицейски екипи са на място

38-годишен мъж заплашва със самоубийство от Аспаруховия мост от снощи.  Двама психолози преговарят с него цяла нощ, като работата с мъжа продължава и в този час, заедно с екип от Четвърто районно управление на полицията. Колегите продължават да говорят с него и да го убеждават. Той е добре познат на органите на реда, това е втори подобен случай за..

публикувано на 05.08.24 в 10:55

Туристически гаранционен фонд - на какъв етап е въвеждането му у нас?

В рамките на един месец на обществено обсъждане ще бъде подложен Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за туризма, който касае създаването на туристически гаранционен фонд , обяви миналата седмица министърът на туризма Евтим Милошев. Навлизането на този гаранционен фонд ще породи законови промени, особено в Закона за туризма ,..

публикувано на 05.08.24 в 10:40