Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варна - есенен пейзаж през август

10
Снимка: Жоро Александров

Купчини суха листна маса, неизметени улици, мръсни детски площадки и неугледни алеи във всички части на Варна. Такава е картинката в разгара на лятото, видяна през очите на хората във Варна. Мнозина от анкетираните не са съгласни с подобна картинка. Те са категорични, че усещането в целия град е, че липсва адекватна грижа по отношение на чистотата.


Потърсихме за коментар Община Варна. От отдел „Екология и опазване на околната среда“ ни изпратиха в писмен вид отговор на поставените от медията ни въпроси. Предоставяме ги без редакторска намеса:

Варна е с есенен вид в началото на август. В града има суха листна маса, която не е събирана поне от седмица. В разгара на отпускарския период Варна посреща гости неугледна. Кой е отговорен за събирането на сухата листна маса от улиците в града, както и в Морската градина? 

- Дейностите по почистване на улиците се извършват от „ЗМБГ“ АД - дружество, с което Община Варна има сключен договор за събиране и транспортиране на отпадъци, почистване и поддържане на чистотата на местата за обществено ползване на територията на община Варна. Срокът на действие на договора е до 05.07.2026 г.

В договора е предвидена дейност - „ръчно метене на тротоари, регули на улични платна, спирки на градски транспорт, подлези и надлези, алеи, паркинги, детски и спортни площадки, междублокови пространства и др. обществени територии, както и „механизирано метенена улични платна и площади“ се премахват отпадъци, наноси от пясък, треви, угарки от цигари, дребни хартиени отпадъци, окапали листа и треви по тротоари и регули на улиците.

На какъв период се почистват улиците и детските площадки?
- Дейностите по „ръчно и механизирано метене“ се извършват по утвърден график, като честотата се определя съобразно сезона, района, замърсяемостта, интензитета на човекопотока и автомобилния трафик.

Район/населено място

Ръчно метене

пъти/месечно

Механизирано метене пъти/месечно

Одесос

8-26

14

Приморски

8-31

6-14

Младост

4-26

14

Вл. Варненчик

12-20

10

Аспарухово

3-31

10

Звездица

15-20

Казашко

8

Каменар

12-18

Тополи

10-20

Константиново

20

Припомняме, че Община Варна наложи 291 000 лева санкции на сметопочистващата фирма само през юли, се посочва още в подготвения от отдел „Екология и опазване на околната среда“ в Община Варна до Радио Варна.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Банкси с втора анималистична творба в Лондон

Банкси представя второто си произведение на тема животни в рамките на 24 часа, на което два слона се протягат един към друг от затъмнени прозорци. Художникът потвърди най-новата си творба в публикация в Инстаграм, като стенописът е нарисуван върху стената на къща в Челси, югозападен Лондон. В понеделник той призна за творба, изобразяваща коза, кацнала..

публикувано на 07.08.24 в 09:30

Първите щъркели поеха на юг

Щъркелите вече започнаха да отлитат на юг. За традиционната им по това време на годината миграция съобщават от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Оттам припомнят, че организацията на огромните ята бели птици обикновено става през август.  Птиците изминават хиляди километри с добре отработена техника на летене. Те спазват точно..

публикувано на 06.08.24 в 15:33

ВСУ "Черноризец Храбър" стартира проект „Изкуственият интелект в образованието“

ВСУ "Черноризец Храбър" стартира през октомври тази година проекта „Изкуственият интелект в образованието“, по който ще бъдат обучени 120 педагогически специалисти от училищата във Варна, преподаватели и студенти. Обученията ще води Симеон Нгуен, директор на “Cyber360 Academy” и penetration tester (етичен хакер, оторизиран да симулира кибератака върху..

публикувано на 06.08.24 в 11:22

Проектът "Градско земеделие" във Варна навърши пет години

Трябва да си мотивиран да се учиш и полагаш труд, да имаш траен интерес към отглеждането на собствени зеленчуци и плодове, да искаш да комуникираш с хора, които споделят твоите интереси и така да станеш част от общност, с която в продължение на две години посрещате заедно предизвикателствата на градското земеделие. Така накратко може да се синтезира..

публикувано на 06.08.24 в 09:45

Днес е Преображение Господне

Празникът Преображение Господне се свързва с едно от най-важните събития от земния път на Иисус Христос, а именно разкриването на божествения образ на спасителя пред учениците му. Всяка година, празникът се пада на 6 август. Това е денят, в който църквата го отбелязва по нов стил, а по стар стил се празнува на 19 август. На Преображение се..

публикувано на 06.08.24 в 07:23

Лесна работа: Август

Бях ви разказвала как помолих едно дете да ми опише август. Каза, че август е много красив, със сини очи - сини като морето сутрин. Понякога носи слънчеви очила. Леко ги прихваща с една ръка и поглежда над тях весело, когато става дума за юли или за септември... Защото знае, че ги бие по точки във ваканционно отношение. И юли, и септември...

публикувано на 05.08.24 в 15:37

Аеросмит обявиха края на концертната си дейност

„Аеросмит“ обявиха, че се оттеглят от концертна дейност, след като отмениха прощалното си турне "Peace Out". Турнето започна още миналата година, но нараняване на ларинкса на фронтмена Стивън Тейлър принуди бандата да изнесе само 3 концерта и да пренасочи останалите. „Беше 1970 г., когато една искра на вдъхновението се превърна в „Аеросмит“...

публикувано на 05.08.24 в 14:49