Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Със задна дата от 1 април

Увеличиха на 2 516 лв. минималната заплата за асистентите в университетите

Снимка: Pixabay

Минималната работна заплата за най-ниската академична длъжност в държавните висши училища се увеличава на 2 516 лева със задна дата от 1 април 2024 г, реши правителството. Повишението спрямо действащата минимална заплата за длъжността е 416 лева.

За определянето на новия размер на заплащане е използван указаният в Закона за висшето образование механизъм минималната работна заплата за най-ниската академична длъжност да представлява 125% от средната за страната брутна работна заплата за страната за последните 12 месеца, за които има публикувани данни от Националния статистически институт.

Със същото постановление се регламентират и минималните заплати на изследователи и експерти във висшите училища и научните организации. Най-ниското възнаграждение за тях става 2013 лв. за длъжностите, за които се изисква висше образование и 1610 лв. за длъжностите, за които се изисква средно образование,

Очаква се увеличението на минималната заплата на асистентите да доведе до повишаване на мотивацията на младите учени и преподаватели за развитие на академична кариера и за прилагане на нови компетентности и методи на преподаване. С повишението на възнагражденията ще се стимулират и научните изследвания, извършвани от млади научни работници. По този начин ще се създадат по-добри условия за обновяване и развитие на академичния и на научноизследователския състав в страната, чрез привличане на млади и високомотивирани хора за преподаватели във висшите училища и за научни работници в научните организации.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В сайта на общината лесно проверяваме къде и кога изхвърляме електроуреди и опаси отпадъци

Община Варна осигури лесен достъп до информация, касаеща възможностите за изхвърляне на различни видове отпадъци от домакинствата. В специален бутон на официалния сайт на общината на адрес  https://varna.bg/bg/2624  се съдържа информация по следните теми: -  График за събиране на едрогабаритни отпадъци по райони .  Едрогабаритни отпадъци с обем до 1,5..

публикувано на 14.10.24 в 18:21

Утре започват ремонтните дейности по ул. „Д-р Пискюлиев“

На 15 октомври (вторник) започват  ремонтни дейности на ул. “Д-р Пискюлиев” в участъка между ул. “Георги Бенковски” и бул. “Христо Ботев”. Улицата няма да бъде затваряна за движение на автомобили. Няма да има и промени в графика и маршрутите на линиите от градския транспорт, информират от дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“,..

публикувано на 14.10.24 в 18:05

Липсват инженери във ВиК сектора, загубата на вода на места е над 90% заради инфраструктурата

Недостигът на вода и климатичните промени бяха обсъдени в дискусионен панел по време на Годишната среща на Националното сдружение на общините в Република България, която се провежда в к.к. Албена. Представителите на общините споделиха своите впечатления как се отразява кризата с безводието през изминалото горещо лято върху жителите и ВиК сектора, какво..

публикувано на 14.10.24 в 17:30

54 катастрофи във Варна и областта за седмица, над 20 са хванатите пияни и дрогирани шофьори

През изминалата седмица на територията на Варна и областта са регистрирани 2464 нарушения на закона за движение по пътищата, завършили с актове. Шофиралите след употреба на алкохол са 24, 10 от тях с над 1,2 промила, а след употреба на дрога -11. Това съобщи главен инспектор Петко Камбуров, началник на Пътната полиция в морската столица.  За седмица са..

публикувано на 14.10.24 в 16:40
Морска гара- Варна

Започна събарянето на Рейдовата кула във Варна

Започна събарянето на Рейдовата кула на пристанище "Варна – Изток", съобщава БНТ .  Тя е построена през 60-те години на миналия век и вече не отговаря на строителните изисквания. През 1993 година търговски кораб се блъсна в кулата, което доведе до деформация на конструкцията.  На мястото на старата рейдова кула ще бъде изградена нова 5-етажна сграда...

публикувано на 14.10.24 в 16:21

Иван Портних опроверга информацията за повдигнато обвинение от ЕП за "Карантината"

Бившият кмет на Варна Иван Портних категорично опроверга изнесената информация за повдигане на обвинение спрямо него по повод проекта за рибарско пристанище "Карантината" в район "Аспарухово" във Варна. Той посочи, че досъдебното производство по сигнала, подаден от бивш народен представител и настоящ кандидат за парламента, не е приключило и по него..

публикувано на 14.10.24 в 15:40

Без подвижна избирателна кутия в Балчик, обучението на членовете на секционните избирателни комисии е на 19 октомври

Гласуване с подвижна избирателна кутия в община Балчик няма да е възможно, тъй като до крайния срок - 12 октомври, е подадено само едно заявление при необходим минимум от 10. Това съобщиха от отдел "Гражданска администрация и административно обслужване" в Белия град . На същата дата изтече срокът за подаване на заявления за гласуване по настоящ..

публикувано на 14.10.24 в 14:59