Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алея на книгата - Варна 2024:

"Вой" - една история за крехкия баланс, отговорността и любовта в света на вълците и хората

Екологът Александър Скалд представя дебютния си роман

Той се казва Александър Петров, а литературният му псевдоним е Александър Скалд. Със страст говори както за работата си като еколог в голяма природозащитна организация, така и за писането, и за проучванията за докторската си дисертация върху лисици и белки и тяхната роля в различни екосистеми, за родното си място в Северозапада, за увлечението си по скандинавската митология и за странстващите северни поети от времената на викингите - скалдове. 

Тази вечер от 17.30 часа ще бъде на Алея на книгата в шатра № 19 на Издателство "Ерове", за да се срещне с читателите на своя дебютен роман "Вой" и да разказва за света на вълците и хората, а той умее да го прави увлекателно, повярвайте!

Изненадва ме с признанието си, че като ученик откровено мрази биологията и след училище избира специалност "Българска филология и история", работи като учител и радиожурналист... "Но каквото е писано да стане, то ще стане" - споделя Александър. - "На 24 години преоткрих дивата природа чрез каузите на хора, посветени със сърце на грижата за нея. Хора, които умееха да общуват, а не просто да говорят за природата. Постепенно се впуснах като доброволец, после завърших магистратура по екология, а в момента съм докторант в Пловдивския университет и подготвям дисертацията си, която изучава лисици и белки и тяхната роля в различни екосистеми". 

Питам Александър какво мисли за все по-разгорещената дискусия за съдбата на вълците в Европа, която се движи от крайност в крайност - от призиви за масово унищожаване на популацията до обявяването им за защитен вид и заговаряме за баланса... "Истината е някъде по средата. Хората в едната крайност са тези, които отглеждат животни и това е прехраната или бизнесът им, те се опитват да ги защитят по всякакъв начин. На другия полюс има хора, които никога не са отгледали и едно животно и нямат представа за усилията и за изпитанията пред животновъдите. От гледна точка на екологията е важно да отбележим, че вълците са един от т. нар. ключови видове. Това означава, че имат ключова роля за баланса в дадена екосистема, на която принадлежат. Има един изключително показателен пример за ролята на вълците в екосистемата на Националния парк "Йелоустоун". Там решават да ги изтребят напълно, за да се размножат свободно елените и така да създадат условия за лов. Елените се размножават обаче прекалено, ловът не може да регулира достатъчно популацията, започват да разрушават крайречните гори, следват наводнения, после суша, изчезват видове и т. н. Така след няколко години решават да върнат вълците в екосистемата, като внасят малка канадска глутница и постепенно районът се възстановява. Вълците принуждават елените да се движат, а не да водят заседнал начин на живот, горите израстват, заселват се отново разнообразни видове животни, реката е пълноводна, връщат се бобрите, те строят бентове, а вирчетата край тях се изпълват с риба, дори видрите се завръщат... Ето така работи една екосистема в баланс и вълците са, както казах, един от ключовите видове за това."

В романа "Вой" историята на огромния черен Ахернар - единак, който броди из планината и се опитва да събере глутницата си в света, доминиран от човека, се преплита със съдбата на един млад еколог и на една жена-ловец, които се борят срещу бракониерството и незаконните кучешки боеве. Има ли любов, питам младия автор. "Да, има любовна история, даже две. Едната е за вълка, който губи любимата си вълчица Шедир заради бракониерите... Втората е историята на Катя и Атанас, които в своето приключение да защитят дивата природа, се сближават. Не бих казал, че е типичната любовна история, защото точно, когато мислят, че са се опознали, разбират, че и двамата крият нещо мрачно в душите си, което ги е променило непоправимо... Следващият ми роман, който вече обмислям, ще е точно за този мрак вътре в нас, за това, че дори да сме "добри хора", неизбежно имаме нашата сянка и тъмна страна..."

Ето и някои отзиви от читатели за дебютния роман на Александър Скалд „Вой“:

"Пълнокръвни герои, за които милееш, колкото и да са изпълнени с мрак, естествено звучащи диалози (нещо, което откривам тоооооолкова рядко в родната литература), важни теми като мястото на човека в природата и конфликта ни с другите ѝ представители: това са малка част от нещата, които ще откриете във „Вой“.– Виктория

"Досега в родната литература ми липсваше точно тази история за гората, разказана от осъзнатия човек. Онзи смирен човек, който знае, че не е господар на природата, не е неин пазител, нито собственик, а само малка частичка от Великата Майка." – Райна Максимова

"Увлекателна история стил магически реализъм (гадните неща са реалност за съжаление), която ни образова за собствената ни природа и взаимоотношенията ни с нея." – Илияна Аракелян

"Има природа, динамика, напрежение, емоции - Александър Скалд е успял да събере между тези страници не един, а цели два свята - човешкия и животинския." – Мария - Никол


Разговора на Валерия Василева с Александър Скалд можете да чуете в звуковия файл.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Във Варна строят все по-малки апартаменти

В сравнение с второто тримесечие на 2023 г. започнатите нови жилищни сгради във Варна намаляват с 4.9%, докато жилищата в тях се увеличават близо три пъти, а общата им застроена площ намалява с 5.7%. Започнал е строежът на 44.1% по-малко други видове сгради с 67.5% по-малка РЗП. По започнато строителство на нови сгради област Варна е на четвърто място в..

публикувано на 08.08.24 в 11:59

Проектът за новата сграда на МГ- Варна зацикли между институции и обяснения

Има възможност още в рамките на този месец Община Варна отново да внесе проекта за нова сграда на Математическата гимназия. Това каза в сутрешния блок на Радио Варна председателят на Фондация Математическа гимназия Мартен Демирев. Строежът отпада от списъка на проектите, за които Варна трябва да получи 100 милиона лева от Министерството на финансите..

обновено на 08.08.24 в 10:44
Теа Монева

Дебютният роман на Теа Монева "Мандарини по Мариенплац" с премиера в Радио Варна

Тази вечер от 19:00 часа в Арт салона на Радио Варна ИК "Жанет 45" представя дебютния роман на Теа Монева „Мандарини по Мариенплац“. Виолета Тончева ще представи младата авторка. Теа монева е родена във Варна, завършва Първа Езикова гимназия, а след това - "Фармация" в Германия, където се установява и работи в момента. "Много исках да напиша тази..

публикувано на 07.08.24 в 14:54

Латинофиеста на откритата сцена на Двореца в Балчик днес

За осми пореден път латинофиеста ще се проведе на откритата сцена на Двореца в Балчик. Събитието започва от 19.30 часа днес, а входът за него е свободен.  В шоуто ще участват  Алфредо Торес,  Дарлин Родригес (талантливата дъщеря на Долорес Естрада, световноизвестен модел и танцьорка от Куба) и  Светослав Стойчев, който има зад гърба си шест албума..

публикувано на 07.08.24 в 14:30

Банкси с втора анималистична творба в Лондон

Банкси представя второто си произведение на тема животни в рамките на 24 часа, на което два слона се протягат един към друг от затъмнени прозорци. Художникът потвърди най-новата си творба в публикация в Инстаграм, като стенописът е нарисуван върху стената на къща в Челси, югозападен Лондон. В понеделник той призна за творба, изобразяваща коза, кацнала..

публикувано на 07.08.24 в 09:30

Варна - есенен пейзаж през август

Купчини суха листна маса, неизметени улици, мръсни детски площадки и неугледни алеи във всички части на Варна. Такава е картинката в разгара на лятото, видяна през очите на хората във Варна. Мнозина от анкетираните не са съгласни с подобна картинка. Те са категорични, че усещането в целия град е, че липсва адекватна грижа по отношение на чистотата...

публикувано на 07.08.24 в 06:08

Първите щъркели поеха на юг

Щъркелите вече започнаха да отлитат на юг. За традиционната им по това време на годината миграция съобщават от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Оттам припомнят, че организацията на огромните ята бели птици обикновено става през август.  Птиците изминават хиляди километри с добре отработена техника на летене. Те спазват точно..

публикувано на 06.08.24 в 15:33