Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БАБХ приема сигнали за нарушение на мерките срещу навлизането на чума по дребните преживни животни в България

Снимка: БГНЕС

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) приема сигнали на денонощен телефон 0 700 122 99 за нарушение на мерките срещу навлизането на чума по дребните преживни животни в България. На телефона се приемат жалби и сигнали за нерегламентиран внос, придвижвания и продажби на живи животни. В спешен порядък същите ще бъдат проверявани от компетентните власти, с налагане на санкции при установени нарушения.

Това съобщава в писмо до браншовите животновъдни организации и Българския ветеринарен съюз изпълнителният директор на БАБХ д-р Светлозар Патарински.

Компетентните органи следят за изпълнението на мерките и предприемат всички необходими действия, които целят да предпазят животните от заболяването, но е от изключително значение и всеки стопанин да бъде отговорен.

Д-р Патарински припомня всички мерки, които Агенцията е взела с цел недопускане заболяването чума по дребните преживни животни в България. Той призовава животновъдите за пълно съдействие и ангажираност за спазване на въведените мерки с цел недопускане на заболяването. ,,С оглед на усложнената епидемиологична обстановка в Гърция и Румъния съветвам стопаните да не закупуват животни от други страни”, се посочва още в писмото.

Към момента броят на засегнатите овце и кози в съседните страни е над 240 000. Заболяването е изключително опасно за дребните преживни животни и застрашава поголовието им, като може да доведе и до големи икономически загуби. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

ДКЦ "Св. Иван Рилски" в "Аспарухово" с натрупани загуби

Намаление на пациенти и на изследвания през 2023 година, отчете д-р Людмил Цветков-управител на ДКЦ "Св. Иван Рилски" в Аспарухово по време на по време на комисия "Собственост и стопанство" в Община Варна. 15 хиляди лева е сумата от натрупани загуби, заяви д-р Цветков. Те се дължат на непрекъснатите ремонти и на старата рентгенова..

публикувано на 13.09.24 в 12:27

1786 бебета са родени в АГ-болницата във Варна от началото на годината

8 милиона лева са приходите на АГ-болницата във Варна. лечебното заведение завършва годината на печалба. Това стана ясно по време на отчет на комисия "Собственост и стопанство" в Община Варна. Над 5 хиляди са пациентите, преминали през гинекологичната болница. Родени за последната година са 1786 бебета. Най-използвани са леглата в сектор..

публикувано на 13.09.24 в 12:17

Разбиха наркооранжерия в центъра на Варна (СНИМКИ)

Наркооранжерия са разбили при специализирана акция в центъра на  Варна криминалистите от Първо районно управление. 700 растения от рода на конопа са открити в оборудвани със системи за отглеждане на наркокултурта помещения в къща на ул. "Панагюрище" 6, съобщават от варненската полиция. Открити са и 5 килограма изсушена тревиста маса. От началото на..

публикувано на 13.09.24 в 11:26

86-годишен мъж от Провадия предаде на "муле" таксиметров шофьор 6500 лева за борба с алоизмамите

6 500 лева са били възстановени от криминалисти на ОДМВР Варна, на мъж на 86 – годишна възраст, жител на Провадия, станал жертва на телефонна измама. Вчера, възрастния човек е бил заблуден, че трябва да съдейства на полицията, за залавяне на телефонни измамници и да даде посочената сума.  Изпратения от мошениците таксиметров шофьор – нищо не подозиращ, е..

публикувано на 13.09.24 в 11:16
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Кризата в ДПС може да се окаже полезен процес

В следобедните часове вчера Върховният административен съд (ВАС) окончателно спря коалицията на Ахмед Доган "Демокрация, права и свободи-ДПС" от участие в парламентарните избори на 27 октомври. Засега на поддръжниците на почетния лидер на ДПС им остава да разчитат на резервния си вариант – да използват листите на коалицията "Алианс за права и..

публикувано на 13.09.24 в 09:58

Вноската по ипотечен кредит - нагоре след 1 октомври

Мерките на БНБ да затегне ипотечното кредитиране от 1 октомври няма да повлияят съществено върху обема на сделките с недвижими имоти. Това коментира пред Радио Варна Добромир Ганев, член на УС на Националното сдружение недвижими имоти. Причината е в ниския дял на хората, които разчитат на ипотечен кредит, за да си купят жилище във Варна...

публикувано на 13.09.24 в 09:30

Близо 400 украински деца ще започнат новата учебна година във варненски училища

Близо 400 украински деца ще започнат новата учебна година във варненски училища. Това каза началникът на Регионалното управление по образованието (РУО) Ирена Радева. Допълнителни часове по български език и консултации ще бъдат предоставяни на желаещите, каза още тя. Недостиг на учители има по природни науки - физика, химия и биология. На места липсват..

публикувано на 13.09.24 в 09:24