Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световен ден на слона: 12 невероятни факта за най-големите сухоземни животни в света

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Слоновете играят жизненоважна роля в своите екосистеми и допринасят за туризма и доходите на общностите в много региони. За жалост, с едва 40 000-50 000 останали в дивата природа екземпляри, видът е класифициран като застрашен. За да отбележим световния ден на слона, дата посветена на опазването и защитата на това прекрасно животно, ето 12 факта за слоновете, които може би не знаете.

1. Слоновете са най-големите сухоземни животни в света

Като най-големия сухоземен бозайник на планетата, средностатистическият мъжки слон може да достигне до 3 м височина и тегло до 6 тона. Слоновете също така имат големи мозъци, които тежат около 4-6 кг. Това е най-голямото тегло за сухоземни бозайници. Тези, които живеят в дивата природа, могат да живеят до 60-70 години.

2. Африканските и азиатските слонове са двата основни вида

Освен тяхното географско положение, африканските слонове са значително по-големи по размер с по-големи уши във формата на африканския континент. За разлика от тях, азиатските слонове са по-малки и с по-закръглени уши. Двата вида също имат и различни хоботи: африканските слонове имат два разпознаваеми шипа на върха на хобота, азиатските имат само един.

Скорошни оценки сочат, че има около 415 428 африкански слона дивата природа, половината от които се намират в Ботсвана и Намибия, Южна Африка. Азиатският вид е спаднал до под 30 000 екземпляра.

3. Азиатските слонове за застрашен вид

Азиатският слон е включен в Червения списък на Международния съюз за защита на природата (IUCN) като застрашени вид, а популацията му продължава да намалява с всеки ден. Според някои оценки популацията на слоновете е намаляла с 50% в последните 75 години и вероятно в дивата природа са останали едва 20 000 азиатски слона.

Те могат да бъдат открити в гористите региони на Индия и в Югоизточна Азия, включително Мианмар, Тайланд, Камбоджа и Лаос. Около една трета от азиатските слонове в момента живеят в плен, много от тях са принудени да се занимават с туризъм в дивата природа.

4. Слоновете комуникират с вибрации чрез краката си

Това е един от най-интересните факти за слоновете: могат да комуникират чрез краката си. Съществуват много методи, чрез които слоновете могат да комуникират. Те могат да се "обаждат" един на друг – обикновено, когато поздравяват членове на семейството – те използват език на тялото и типични сетива като докосване и мирис. Един от най-уникалните начини за комуникация, които слоновете използват, обаче е чрез сеизмични сигнали, при които те създават вибрации в земята и позволяват на другите слонове да ги открият и възприемат чрез краката и костите си. Каналът за комуникация може да работи при невероятно големи разстояния и скорост.

5. Семейните единици на слоновете са матриархални

Водачът на слонската група обикновено е най-възрастният и най-големият възрастен женски член на семейството и той води стадото, когато пътува на дълги разстояния за храна и вода. Водачът е отговорен и за осигуряване на стабилност и разрешаване на конфликти. Членовете на семейната единица обаче често проявяват и изключителна екипна работа, когато става въпрос за групова защита, търсене на храна и споделяне на отговорностите по грижите за малко слонче.

6. Хоботите на слоновете функционират като техни ръце

Хоботът на слона е повече от нос за душене и дишане. Той функционира като дълга ръка, за да взема храна и предмети, да копае в почвата и стволовете на дърветата и дори да играе. Слоновете разчитат на хоботите си и за поемане на вода. Те могат да налеят до 12 литра вода в устата си. Наслаждават се на освежаващ душ, като засмукват вода и я разпръскват обратно по тялото си с помощта на удобните хоботи. Само в хобота има около 100 000 различни мускула, като в края му са разположени „пръсти“ или шипове, които помагат за вдигането на малки предмети.

7. Бивните на слоновете са всъщност техни зъби

Слонските бивни са всъщност уголемени резци, които се появяват за първи път, когато слоновете са на около две години. Тези бивни изпълняват няколко важни функции за слоновете. Те се използват за копаене, за да се достигне до източници на храна и вода, както и за сваляне на кората на дърветата. За мъжките слонове бивните са особено важни – те обикновено са по-големи и се използват в битки за установяване на господство в стадото.

8. Слоновете са вегетарианци

Слоновете са тревопасни животни, чиято диета се състои изцяло от растителност. Въпреки че са най-големите сухоземни бозайници на планетата, цялата им диета се състои от корени, треви, плодове и кора. Въпреки това самото количество храна, което консумират, помага на животните да достигнат огромните си размери. Един възрастен слон може да изяде до 300 кг храна за един ден.

9. Слоновете имат невероятно дебела кожа

Животните имат много дебела кожа, която ги предпазва от жестоката жега и слънцето. Кожата е и изключително суха, а многобройните гънки и бръчки могат да събират и съхраняват влага, когато слоновете се къпят във вода и кал.

10. Слоновете са високоинтелигентни създания

Слоновете се считат за едни от най-интелигентните животни на света, сравними с човекоподобните маймуни и делфините. Те демонстрират способност да изработват и използват инструменти с хоботите си, изпитват сложни емоции като състрадание и скръб и показват признаци за самосъзнаване, когато им се покаже огледало.

11. Бракониерството за слонова кост е унищожило 90% от популацията на слоновете през миналия век

Един от най-неприятните факти за слоновете е свързан с търговията на слонова кост. Слоновата кост, съдържаща се в слонските бивни, от векове е изключително доходоносна индустрия, която често е разглеждана като символ на статус. Поради масовото незаконно бракониерство през 70-те и 80-те години на миналия век с цел да се задоволи търсенето на слонова кост, особено в Азия, около 90% от популацията на слоновете в Африка е унищожена през миналия век. Въпреки че много държави вече са забранили търговията със слонова кост, повече от 20 000 слона биват убивани всяка година, за да се задоволи продължаващото търсене на места като Китай и Япония.

12. Конфликтите между хора и слонове нарастват

Поради повишаването на гъстотата на човешката популация и разрастването на земеделието, особено в страните в Африка, препокриването на човешките селища и местообитанията на дивите животни подхранва конфликтите. От посегателствата над слонове в местни ферми, които често са единственият източник на приходи за много хора, до деградацията на естествените местообитания поради застрояването на земята – опазването на слоновете и техните екосистеми е изключително необходимо. /БГНЕС




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложба, посветена на модните тенденции у нас преди 100 г., представя Държавният архив във Варна

Изложба от фотографии и оригинални документи „Модата в огледалото на едно столетие – от средата на XIX в. до средата на XX в.“ ще бъде открита в 17:00 ч. в сградата на Държавен архив - Варна. „Модата в огледалото на едно столетие – от средата на XIX в. до средата на XX в." включва над 120 снимки, които проследяват промяната в облеклото и..

публикувано на 12.08.24 в 07:51

Фестивалът на хвърчилата ще е във Варна на 24 и 25 август

Международният фестивал на хвърчилата и тази година ще оцвети лятото у нас. Гостуващите въздушни артисти от страната и чужбина ще обходят цялото наше черноморско крайбрежие от юг на север, следвайки черноморския прелетен път на птиците "Виа понтика". Ще има атрактивни демонстрации в Синеморец, Варвара, Приморско, Варна, Албена и Шабла...

публикувано на 11.08.24 в 16:20

Магията на антиките

Старинен ценен или рядък предмет, обект на колекционерски интерес. Това е определението за антика, което може да намерите в българския тълковен речник. Обикновено това са неща, които показват някаква степен на майсторство. Колекционирането на подобни предмети е огромна страст за мнозина. Докосването до нещо изработено преди десетки и стотици години..

публикувано на 11.08.24 в 10:00

Безплатни наблюдения в астрономическата обсерватория в Камен бряг

Огромен интерес към Астрономическата обсерватория в с. Камен бряг, отчитат от Историческия музей в Каварна. Обсерваторията беше отворена през месец август 2023 г. в изпълнение на българо-румънски проект. Наблюденията в нея са безплатни. Астрономическата обсерватория е разположена в двора на кметството в центъра на крайморското село,..

публикувано на 10.08.24 в 14:21

„Джаз до морето“ в село Езерец

За шеста поредна година тази вечер в село Езерец ще се проведе музикалният фестивал „Джаз до морето“. Арт директор на събитието и негов организатор е пианистката Павлета Проданова. На сцената в крайморското село ще се качат музиканти от България и чужбина. Отдалечеността на село Езерец, намиращо се почти в най-северната точка на Българското..

публикувано на 10.08.24 в 10:10

Започва рок фестивалът „Varna Rock Adventure“

Тридневният рок фестивал „Varna Rock Adventure“ се открива тази вечер на плажа в кв. „Аспаруово“. Организатори на събитието да мотоклуб „Братя във вятъра“ със съдействието на фонд „Култура“ към Община Варна. Събитието се провежда за четвърта поредна година и е с вход свободен. Специален гост на фестивала е рок музиканта Джо Лин Търнър, а сред..

публикувано на 09.08.24 в 17:57

Да помогнем на Павел

Да помогнем на един баща да пребори коварно заболяване, за да може да се радва на детето си и да е до него, докато расте. Павел Станчев е на 42 години. Съдбата го изправя пред тежко изпитание. Животът му се преобръща, когато му поставят страшната диагноза сарком. В България не може да му се осигури лечение, надеждата за него идва от болница в Турция, от..

публикувано на 09.08.24 в 15:05