Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МОСВ: С необичайно за годината по-ниски нива са язовирите, захранващи Черноморието

| обновено на 14.08.24 в 15:32
язовир "Камчия"
Снимка: wikipedia

С необичайно ниско запълване за това време на годината са язовирите, захранващи Черноморието и Североизточна България. Нивата на язовирите „Камчия“ (водоизточник за Варна, Бургас и др. населени места по Черноморието), „Ясна поляна“ (водоизточник за Бургас и др. населени места и курорти от Южното Черноморско крайбрежие и Бургаска област), „Тича“ (водоизточник за Шумен, Велики Преслав и Търговище) и „Асеновец“ (основен водоизточник за Сливен) са спаднали, сочат данни на Министерството на околната среда и водите.

Реалният постъпил приток от началото на годината до момента за почти 80% от комплексните язовири е относим към притока, характерен за много суха година (приток с обезпеченост 95%), в т. ч. язовирите „Тича“, „Камчия“, „Ясна поляна“ и „Асеновец“, отбелязват от ведомството.

Последните години са сухи с намален приток, на което се дължат ниските нива в язовирите. По-голяма част от комплексните язовири са многогодишни изравнители и отражението при поредни сухи години се задълбочава, посочват от МОСВ.

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) управлява водите на 52 комплексни и значими язовира, от които 14 са за питейно-битово водоснабдяване. 

Завирените обеми на важните язовири в страната са с 20% по-малско, сравнено със същия период миналата година, главна причина за това е засушаването и тенденцията за намаляване на притоците в язовирите, която продължава трета година.

Общият обем на язовирите в страната е спаднал от 4,6808 млрд. кубични метра в края на миналия юли до 3,7807 млрд. куб. метра тази година, което представлява 57,8% запълняемост. При язовирите за питейно-битови нужди завирени (буферни) са 68,5% от обемите им, а година по-рано с над 10 на сто повече.

Към този момент няма нито едно населено място на воден режим, там където питейно-битовото водоснабдяване се осигурява от управляваните от МОСВ 14 язовира.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проверяват имат ли хакери намеса в срива на системата за годишните технически прегледи

Във връзка със спирането на електронната система за извършване на годишни технически прегледи (ГТП) тази сутрин Министерството на транспорта проверява дали има злонамерена хакерска атака от типа "разпределен отказ на услуга" (DDoS, Denial-of-service attack), предаде БНР. При този вид атака обичайно се генерира фалшив трафик, което води до затруднена..

публикувано на 14.08.24 в 16:25

Две катастрофи заради тротинетки за броени дни в Балчик

 На 9 август преди обед по главна улица в Балчик електрическа тротинетка отнема предимството на моторист и го вкарва в ортопедията на добричката болница с фрактура на лява подбедрица, а водачът и успява да избяга. " При извършената проверка е снето сведение от преминаващ гражданин, очевидец на пътнотранспортното произшествие, който обяснява, че при..

публикувано на 14.08.24 в 16:18

Парламентът отхвърли райският газ да бъде включен в списъците с наркотични вещества

Парламентът не прие проекта на решение за възлагане на Министерския съвет да включи диазотния оксид (райски газ) в списъците с наркотични вещества по Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите. Предложението беше внесено от Корнелия Нинова от "БСП за България" и група народни представители, съобщава БНР.  Депутатите..

публикувано на 14.08.24 в 15:40

Психиатричната асоциация и Лекарският съюз със становища във връзка с пожара в Психиатрията във Варна

Със свое становище във връзка с инцидента в Първа психиатрична клиника към Университетската болница за активно лечение "Св. Марина" във Варна излязоха от Българската психиатрична асоциация (БПА) и Българския лекарски съюз (БЛС) у нас. Пожар в Психиатричната клиника във Варна отне човешки живот Редица нарушения в психиатричната клиника към..

публикувано на 14.08.24 в 15:30

Въпроси и отговори за вятърната енергия?

Вятърните турбини излъчват ли инфразвуци, които вредят на здравето? Шумни ли са? Излъчват ли вредни електромагнитни полета? Заплаха ли са за птиците? Вредят ли на климата, като променят въздушните течения? Създават ли много отпадъци, колко е кратък животът на турбините и рециклират ли се? Това зелена енергия ли е и изисква ли много ресурси? Скъпа ли е..

публикувано на 14.08.24 в 15:23

Лятно кино в парка на “Владиславово” от 17 до 19 август

Лятно кино и веселие очаква малки и големи в парка на “Владиславово” в периода от 17 до 19 август. Събитието е организирано по повод Деня на Варна съвместно с районната администрация. От 17.00 до 23.00 часа посетителите в парка ще могат да се насладят на атрактивна програма и разнообразни забавления. Освен обичайните за празника вечерни концерти,..

публикувано на 14.08.24 в 14:51

„Храна за размисъл“ гостува във Варна

Специален камион, в който ястията от кампанията "Храна за размисъл" се приготвят на място, ще паркира във Варна. Там той ще продължи да разказва историите на бежанците в България чрез универсалния език на храната. Варненци и гостите на празника на града ще могат да опитат ястия от Сирия, Афганистан и Украйна и да чуят историите на Халед, Сара и Саша...

публикувано на 14.08.24 в 14:42