Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Остров "Св. Анастасия" край Бургас празнува с хоро, плувен маратон и концерти

Снимка: БНР-Бургас

С богата празнична програма остров Света Анастасия отбелязва 10 години от обявяването му за туристическа дестинация. В продължение на 4 дни има концерти, изложба, поетично четене и още изненади.Празненствата започнаха вчера 15 август, защото църквата там носи името „Успение Богородично“.

Достъпът до Фара на Острова ще е днес и утре. Инициативата е съвместна с Хидрографска служба - Варна и Военноморските сили. 

В празничната програма за първи път ще има плуване около "Св. Анастасия". Поканени са всички именици плувци, а разстоянието на обиколката е 700 метра. Плуването ще е през днешния ден. 

В събота ще има среща с художника на икони Тошко Вачев.

В неделя, от 11.00 часа ви очаква „Чудото на Сътворението Параклис Св. Анастасия“. Това е филм на Петър Генчев за православния подводен параклис, потопен в акваторията на острова.

Близо 3000 гости са очаква да посетят острова в четирите празнични дни.
По публикацията работи: Валери Великов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Близо 40 000 души на фестивала за Деня на Варна

Близо 40 000 варненци и гости на града изпълниха пространството около Пантеона по време на празничния концерт за Деня на Варна. Gipsy Kings, Dire Straits и Stereo MC’s - кулминацията за Деня на Варна Цялата зона на фестивала вече е почистена. Няколко фирми са били ангажирани през нощта, съобщава кметът Благомир Коцев във Facebook. Снощи..

публикувано на 16.08.24 в 09:58

По-евтините вносни яйца от Украйна не са по-евтини за крайния потребител

Асоциацията на промишленото птицевъдство настоява министърът на земеделието и храните Георги Тахов да забрани вноса на украински яйца в България. Птицевъдите искат мярката да бъде наложена за 120 дена и заплашват с протести , ако това не се случи. Според Даниел Божанков, председател на браншовата организация, украинските яйца, които..

публикувано на 16.08.24 в 09:40

Първи случай на маймунска шарка в Европа

Швеция съобщи за първия случай извън Африка на по-опасния вариант на маймунската шарка, който СЗО обяви за спешен случай за общественото здраве в световен мащаб. Агенцията за обществено здраве на страната потвърди пред АФП, че става въпрос за същия щам на вируса, който се е разраснал в Демократична..

публикувано на 16.08.24 в 08:58

Адресите без ток на 16 август

В периода 12.08.2024 - 16.08.2024 от 08:30 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Зорница – клиентите, електрозахранени от ТП 2. В периода 12.08.2024 - 16.08.2024 от 09:00 ч. до 16:00 ч. , поради извършване на..

публикувано на 16.08.24 в 05:50

Слънчев и горещ петък

Утрото в петък ни посреща с лека прохлада. Днес отново ще е слънчево и горещо. Следобед в крайните северозападни части на района ще се образува купеста облачност и ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър от югоизток, южно от Стара планина от изток, по крайбрежието подсилен от бриз. Максимални температури от 33° до 38°, по..

публикувано на 16.08.24 в 05:47

Gipsy Kings, Dire Straits и Stereo MC’s - кулминацията за Деня на Варна

Хиляди варненци и гости се събраха за празника на града край Пантеона в Морската градина, за да бъдат публика на първото издание на фестивала "VARNA BREEZE By EXIT".  Закъсняла с близо час от предвиденото по програма започна празничната заря след изпълненията на Gipsy Kings и Dire Straits - част от звездите в пилотното за Варна музикално събитие...

публикувано на 16.08.24 в 00:25

Автобусите - с удължено работно време за празника

Автобусите по шест линии се движат с удължено работно време за Деня на Варна – 15 август, съобщиха от общинската фирма „Градски транспорт“ ЕАД. Пътуващите ще могат да ползват обществения превоз до 2:00 часа на 16 август. Всички автобусни и тролейбусни линии ще се обслужват с делнично разписание в празничния ден, допълват още от дружеството...

публикувано на 15.08.24 в 22:25