Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Да, България" иска общо явяване на изборите с ДСБ и ПП

Автор:
Снимка: dabulgaria.bg

Изпълнителният съвет на партия "Да, България" следва да изработи и докладва на Националния съвет стратегия за участие в изборите за 51-во Народно събрание (НС), насочена към максимална консолидация на проевропейския и прореформаторски вот в център-дясното пространство.

Това се казва в резолюция на Националния съвет на "Да, България" от 18 август т. г., разпространена днес от пресцентъра на партията, предаде БНР. 

За тази цел и в продължение на дадения през юни 2024 г. мандат Националният съвет възлага на Изпълнителния съвет да проведе разговори с партньорите от ПП и ДСБ за установяване на наличието на обща амбиция за висок изборен резултат на основата на споделена визия и стратегия за основните фактори за успех.

В резолюцията се посочва по-конкретно, че на разговорите следва да бъде обсъдено разработването на амбициозна програма, която да позволява позиционирането на "Продължаваме промяната"-"Демократична България" (ПП-ДБ) като лидер в рамките на 51-вото НС за решаване на предизвикателствата пред страната и която да обосновава искането на управленски мандат от избирателите; честен диалог с избирателите по въпроса за възможните формули за структурирането на амбициозно проевропейско, антикорупционно и реформаторско мнозинство и управление в 51-вото НС, на база на лансираната в рамките на 50-ото НС формула на сътрудничество около реформи и национални приоритети; и залагане на меритократични критерии при подредбата на листите, отварянето им към гражданското общество, привличането на нови лица, и максимално използване на личния потенциал на кандидатите чрез динамична преференциална кампания.

Националният съвет на "Да, България" възлага на екип в състав: Надежда Йорданова, Ивайло Мирчев и Божидар Божанов, както и заместващи членове - Яна Тодоранова и Александър Симидчиев, да завърши в срок до 27 август преговорите с партньорите по следните въпроси: готовност за приключване на преговорите по предложеното от "Да, България" рамково споразумение за формиране на конфедерация от партии с общи стратегически цели на ниво ПП-ДБ; готовност за приключване на преговорите по предложеното от "Да, България" рамково споразумение за надграждане на "Демократична България" като водещ субект в център-дясното пространство; предизборна програма, управленска формула и обновен механизъм за попълване на листите. 

Припомняме ни, че преди два дни Националният съвет на "Продължаваме промяната" даде мандат на Изпълнителния съвет да преговаря за явяване на предстоящите парламентарни избори в коалиция с "Демократична България".






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Продължава ремонтът на Дюлинския проход, засега няма да спират движението

С ускорени темпове продължава основният ремонт на 34,1 км от път III-906 през Дюлински проход, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". В момента на обекта се изпълняват земни работи, а в отделни участъци се извършват изкопни дейности по премахване на съществуващото асфалтово покритие. Оформят се скатове и откоси по цялото трасе с цел уширяване на..

публикувано на 19.08.24 в 15:18

Варненска област е на второ място по дял на младите хора у нас

Варненска област е на второ място в страната по дял от населението на младежи от 16 до 29 години (13,5 %) и е на второ място у нас след София по този показател. Това съобщи председателят на Националния  статистически институт доц. д-р Атанас Атанасов, който заедно Деян Славов - директор на  Териториалното статистически бюро "Североизток", откри..

публикувано на 19.08.24 в 14:50

Възстановиха 23 платформи и 8 асансьора в подлезите и пасарелките във Варна

Продължава възстановяването на неработещите асансьори и платформите за хора с увреждания и детски колички в подлезите и пасарелките, съобщиха от общинския пресцентър. Възстановени са 8 асансьора, както и 23 от общо 55 платформи, докладваха по време на днешната оперативка при кмета Благомир Коцев представители на дирекция „Инженерна инфраструктура и..

публикувано на 19.08.24 в 14:22
Горица Грънчарова–Кожарева

Кожарева със сигнал до главния прокурор заради оказан натиск Стоянов да не оглавява МВР

Неуспелият кандидат за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева обяви, че подава сигнал до главния прокурор Борислав Сарафов. Причината – оказван ѝ е натиск за това Калин Стоянов да не фигурира като служебен вътрешен министър в предложения от нея кабинет, който по-рано днес не бе одобрен от държавния глава, именно защото МВР остава в ръцете на..

публикувано на 19.08.24 в 13:35

В Добрич задържаха 44-годишен за домашно насилие

Мъж на 44 години е задържан от полицията в Добрич за домашно насилие над жена, с която е съжителствал на семейни начала. Пребитата жена е била приета в Центъра за спешна медицинска помощ в ранните часове на 18 август с комоцио, фрактура на долен крайник и множество охлузни рани. По случая е образувано досъдебно производство от Районната прокуратура в..

публикувано на 19.08.24 в 11:56

Избори - след 20 октомври, президентът отказа да подпише указа за назначаване на кабинета "Кожарева"

Президентът Румен Радев не прие оставането на Калин Стоянов в МВР. Той даде срок на посочената за служебен министър-председател Горица Грънчарова-Кожарева до 15.00 часа днес да го смени. Грънчарова отказа с аргумента, че е взела своето решение информирано, срещнала се е с всички структури в МВР. Президентът призова депутатите да допопълнят и т. нар...

публикувано на 19.08.24 в 11:17
Горица Грънчарова-Кожарева

Обявиха имената на служебните министри, Калин Стоянов остава начело на МВР

Кандидатът на служебен министър-председател Горица Грънчарова - Кожарева оставя основната част от министрите от досегашния служебен кабинет. Това заяви тя по време на срещата си с президента Румен Радев.  Начело на МВР остава и Калин Стоянов.  Очаквайте подробности! Днес стават ясни имената на новите служебни министри Ето и имената от..

публикувано на 19.08.24 в 11:13