Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светофарът от днес отново е в експлоатация

Община Варна: Не е изключена възможността за повторно затваряне на светофара на "Горчивата чешма"

Предстои обстоен анализ на данните за трафика при работеща и при спряна светофарна уредба и ще се търсят дългосрочни решения

След като светофарната уредба на бул. „Княз Борис I“и ул. „Янаки Богданов“ (т. нар. „Горчивата чешма“) от днес отново работи, от Община Варна съобщиха, че продължават замерванията на 

на интензивността на движението в участъка на светофара. 

Експерти от ОП "Транспорт и автоматизирани системи за регулиране на уличното движение“ (ОП ТАСРУД) ще направят обстоен анализ на трафика. Ще бъда направена съпоставка на данните от преброяванията преди и след възстановяването на предишния режим на работа на съоръжението, поясниха от кметската администрация. 

Възложено е изготвянето на транспортен анализ на участъка на бул. „Княз Борис I“ между кръговите кръстовища на сп. „Почивка“ и ул. „Арх. Манол Йорданов“. В резултат на анализа ще се изясни общото време за преминаване на автомобили в посочения участък при работещ и при неработещ светофар с непрекъсната средна разделителна ивица по бул. „Княз Борис I“.

Ще се анализира и необходимостта от ускорителен шлюз за дясно завиване на включващите се от ул. „Янаки Богданов“ автомобили с цел подобряване на пътната безопасност. Ще бъдат  взети предвид и становищата на всички компетентни органи, отговорни за регулиране на трафика и за безопасността на движението.

Резултатите от анализа ще дадат възможност на общинската администрация да вземе информирано решение, с което да подобри транспортната пропускливост и безопасност на този пътен участък в интерес на всички жители и гости на града, като се сведе до минимум субективното мнение и се стъпи върху обективни данни, съобщават от общинския пресцентър.

Целта е да се намери оптимално решение за облекчаване на движението при изхода и входа на града от курортните комплекси и бившите вилни зони, които вече са целогодишно населени. След детайлен анализ на големия обем данни ще бъдат взети и окончателни мерки. Те могат да включват премахване на съществуващия светофар и поставянето на светлинна уредба на друго подходящо място, въвеждане на интелигентни системи за регулиране на потоците от ППС или изграждане на ускорителни ленти. Дългосрочните решения не изключват напълно възможността за повторно затваряне на светофара на „Горчивата чешма“, ако анализът на данните посочи това решение за правилно, съобщават от ръководството на Община Варна.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Осигуриха средства за възстановяване на улици в Евксиноград, предстои ремонтът на пътя в Боровец

Община Варна осигури допълнителни финансови средства, в резултат на което изцяло се възстановяват улици „14-та“ и „28-ма“ в Евксиноград. Строителните дейности включват цялостно преасфалтиране на пътните платна, както и изграждане на тротоари и бордюри, където това е възможно. Ремонтните дейности по ул. „28-ма“ вече са приключили, извършват се..

публикувано на 20.08.24 в 14:40

Над 450 служители в хотели и ресторанти са без трудов договор

Почти ¼ от установените случаи на работа без трудов договор са в хотелиерството и ресторантьорството, показват данните от контролната дейност на Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда".  За периода януари - юли 2024 г. контролните органи на Агенцията са установили 451 души, работещи без трудов договор в двете икономически дейности, което е 24%..

публикувано на 20.08.24 в 14:30
Делян Пеевски

Пеевски: Ако Калин Стоянов бъде уволнен заради лъжи и измислици, лично аз ще го поканя да бъде водач на моя листа на моята партия

Председателят на ДПС Делян Пеевски обяви, че ако президентът и другите политици се подиграят с един достоен полицай, какъвто е Калин Стоянов, то лично той ще го покани да е водач на листа в негова бъдеща партия. "Ако Калин Стоянов фалшиво е обвиняван от тези хора, че е мой човек, казвам следното - ако Мистър Кеш - Радев и другите политици се подиграят..

публикувано на 20.08.24 в 13:45
Снимката е илюстративна

Варненска област е трета в страната по въведени в експлоатация жилищни сгради

Област Варна е на трето място в страната по въведени в експлоатация жилищни сгради, сочат данните на Националния статистически институт от второто тримесечие на годината. Преди Варна са областите Пловдив и Бургас.  127 са въведените в експлоатация жилищни сгради във Варна и областта, новопостроените жилища в тях са 711. Сградите със стоманенобетонна..

публикувано на 20.08.24 в 12:03
Радио Варна, Варна, І Районна служба ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО

Пожар горя на неохраняем паркинг в кв. "Възраждане"

Пожар е възникнал в тревна площ, обособена като открит неохраняем паркинг, в квартал "Възраждане". Сигналът е от 11.58 часа вчера, 19 август.  Според първоначалните данни, 39-годишен жител на с. Каменар, известен на МВР, е запалил кабели, от които е тръгнал огънят. Пламъците обхванали сухите треви и бързо обгърнали паркираните на мястото превозни..

публикувано на 20.08.24 в 11:53
Снимката е илюстративна

Младежи блъснаха с електрическа тротинетка 52-годишна варненка

52-годишна варненка е с фрактура на лъчева кост, след като е блъсната от електрическа тротинетка, съобщиха от варненската полиция. По първоначални данни, в абсолютно нарушение на Закона за движение по пътищата, на тротинетката са се придвижвали двама младежи на 14 и 17-годишна възраст без поставени предпазни каски на главата.  Инцидентът е станал в..

публикувано на 20.08.24 в 11:47

Пуснаха светофара до кръговото на "Почивка"

Вече работи светофарът на кръговото кръстовище на "Почивка", видя репортер на Радио Варна.  Припомняме, че от администрацията обещаха съоръжението да бъде включено до 20 август, след като се наложи временното му спиране заради ремонт на улица "Арх. Манол Йорданов".  Решението за спиране на светофарната уредба предизвика редица протести.  8.40 часа,..

публикувано на 20.08.24 в 11:03