Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Особености на новата автогара във Варна

4
Снимка: БНР-Варна

На 1 юни беше официално открита новата автогара във Варна. Близо три месеца откакто тя функционира вече можем да кажем, че мненията за нея са разнопосочни. Някои я харесват, според други няма достатъчно места в чакалнята, тясно е и става много горещо, изживяването не е сред най-приятните. Прекарах известно време на автогарата за да придобия впечатления от първа ръка.

Влизам в ролята на пътник, който си чака автобуса. Имам около половин час. Навън е 32 градуса, горещ летен ден, не ми е от любимите неща и затова влизам в чакалнята. Седящите места не са много – може би около 60, но има свободни. Автоматичната врата е постоянна отворена и разликата с температурата навън не е съществена. Климатизация има, но тя е настроена на 29 градуса и половина и не се усеща особено, като постоиш малко и ти става топло. Имаше повече хора навън, отколкото вътре. Изглежда чисто, както около сградата, така и вътре. Кошчетата за боклук в този час не са препълнени. 

Тоалетната е с машина, струва 1 лев, ако нямате стотинки, може да развалите при дамата от гардероба. Да си оставите багажа при нея за 1 час е един лев, но това е ако куфара или сака Ви е от по-малките. 2 лева, ако са по-големи. За планинска, туристическа раница е 3 лева. Работи от 7 сутринта до 8 вечерта, всекидневно.


Малко преди официалното откриване на 1 юни управителят на автогарата Веселин Михайлов каза следното:

"Запазиха се помещенията - стая за майки с деца, долекарска помощ, гардероб, денонощен магазин с който да бъдат обслужвани гражданите - кафене, храна."

Да, гардероб има, но не виждам стаята за майки с деца и медицинския пункт. Разбирам, че всичко това е в една стая, тази в която се оставят и багажите. Пунктът за долекарска помощ е медицински шкаф зареден с памук и лекарства, има и легло. Там се изчаква Спешна помощ, ако на някого му прилошее.


В другия ъгъл има кошара и там е мястото отредено за майки с деца. След време тези места ще бъдат отделени, но засега са на едно място.


През годините на старата автогара имаше много магазинчета, не само за хранителни стоки. Засега на новата работи само мини маркет - от 7 до 23 часа. Той се намира в другия ръкав на сградата, където има и разположени офиси на автобусни компании, а може да си купите и самолетни билети. Самата автогара е затворена между полунощ и 4 и половина сутринта, когато няма автобуси – идеята е да не влизат вътре хора да спят. Работното време на касите е до 19 часа, а в някои дни е до 8 вечерта.

Разбирам, че ресторант ще има, но той ще е за бързо хранене – любимите на някои хора дюнери. 

Друга важна информация, която научавам е, че отново има автобус до Пловдив, който изпълнява този маршрут вече около месец. Дълги години нямаше автобусна връзка между двата града.

Но да се върнем отново на обиколката ми, която е към своя край. Заключението ми е, че автогарата не предлага нещо много специално като условия, а и много по-различно. Старата сграда е в историята и вече няма смисъл да я коментираме. Беше по-голяма, със сигурност. Новата  има усещането за все още не напълно завършена и може би с времето някои неща ще се подобрят. Предстоят зимните месеци, да видим тогава какви ще са условията.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Четири общински спортни бази ще работят в празничните дни 6 и 22 септември

Четири общински спортни бази във Варна ще работят на празничните дни: 6 септември – Съединението на Княжество България и Източна Румелия и 22 септември - Независимостта на България.  На разположение на жителите на града ще бъдат следните обекти: - Общински спортно-развлекателен комплекс „Младост“ – игрища и зала „Скуош“ от 9:00 ч. до 21:00 ч.; -..

публикувано на 22.08.24 в 11:41

Охлюви по българевски

Милион и триста хиляди охлюви се развъждат във фермата за охлюви в каварненското село Българево. Стандартът е на 1 кв. метър да има по 300 охлюва. Това обяснява Пенчо Петков, родом от Тервел, който от 15 години е в този бизнес. Загубата при адаптацията на охлювите е около 50-60 хиляди броя на декар. Загуби има и при събирането им, докато израснат,..

публикувано на 22.08.24 в 10:36

Глоби за сметопочистващата фирма и за туристи, а центърът все така замърсен

И това лято Варна посреща и изпраща родни и чуждестранни туристи с неприветливи пешеходни улици – централната Княз Борис Първи и началото на бул.Сливница, от входа на Морската градина до хотел Черно море. Картината в пешеходния център на морската столица включва счупени пейки, изцапани кошчета за боклук, които понякога преливат и засъхнали реки..

публикувано на 22.08.24 в 10:10

Живеещи на ул."Наум" 8 във Варна нямат достъп с колата си до вътрешния двор на блока заради контейнер за смет

Контейнер за отпадъци, разположен на ул. "Наум" 8 във Варна, възпрепятства достъпа до вътрешен двор на жилищна кооперация, използван за паркинг. За проблема сигнал в редакцията на Радио Варна подадоха  първите обитатели на новопостроения блок Светлана и Атанас Атанасови.  Те вече са подали сигнал и в общината, по думите им недоволството ще се увеличи,..

публикувано на 22.08.24 в 10:05

С 23 маломерни паралелки започва новата учебна година в община Балчик

И тази година след решение на Общинския съвет преди новата учебна година е одобрено формирането на паралелки под минималния брой ученици и на слети паралелки. По прогнозни данни за учебната 2024/2025 година в пет от общо шест общински училища има недостиг на минимален брой ученици за формиране на някои от паралелките по класове. Съгласно чл. 68, ал...

публикувано на 21.08.24 в 14:50

Хора с увреждания поддържат тревните площи на Римските терми във Варна

Социалното предприятие "ЕКО Център за защитена заетост" към Сдружение "Семеен център с Мария" поема поддръжката на тревните площи на Римските терми във Варна. Работниците са ангажирани да поддържат археологическите останки и да ги почистват няколко пъти месечно. В работата се включват 15 души с увреждания и ментори, които ги придружават и обучават...

публикувано на 21.08.24 в 12:00

Каменоделец възстанови 100-годишна чешма в русенско село

Съграждането на чешми е отколешна традиция в България. Да изградиш чешма, да дадеш вода и прохлада на хора и животни е голямо дело, което остава за поколенията. С годините обаче много чешми пресъхват, времето също не прощава на градежите. Така в един момент там, където животът е струял, настъпва сушата и разпад. Но, намират се хора, които сд..

публикувано на 21.08.24 в 12:55