Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерт: Китайските онлайн платформи все по-конкурентни заради бързи доставки и ниски цени, липсват обаче тестове за вредни химикали в стоките

Снимка: архив


Китайските онлайн платформи стават още по-конкурентни на европейските със скъсяването на времето на доставката заради складове, разположени на европейска територия. Възниква въпросът, обаче дали може да се предпазим от рисковете, които носят стоките от Китай, без да са преминали задължителни предварителни тестове за вложени вредни вещества. Това коментира основателката на платформата "Ние потребителите" Габриела Руменова в предаването "Новият ден" на Радио Варна.

Европейското потребителско законодателство изисква всяка една стока да бъде изследвана, за да е сигурно, че отговаря на действащите стандарти и регламенти и гарантира, че тя е проектирана и създадена така, че да не вреди на живота и здравето на купувачите. Европейският съюз обаче не може да проследи качеството на продуктите от китайските онлайн платформи, алармира Руменова.

Тя даде пример с обувки, в които е установено, че има високи нива - 229 пъти над нормата на фталати, химикал, който се използва за омекотяване на пластмаса. Този химикал може да доведе не само до временни, но и до трайни увреждания на здравето - да доведе до ракови заболявания или да повлияе на репродуктивните функции. Трябва да се замислим, когато тръгваме да пазаруваме от такива платформи, категоричен е експертът. Тук не казваме, че всички стоки, които се произвеждат в Китай са опасни, тъй като една част от тях се правят за европейските пазари и отговарят на европейските стандарти, но друга част от стоките - не. И когато потребителите ги купуват директно от страна извън ЕС, институциите няма как да упражнят този контрол. 

Ниската цена не трябва да ни подлъгва, а точно обратното, трябва да ни даде сигнал, че са използвани некачествени и дори опасни материали, подчерта Руменова. Да се замислим как се постига тази много ниска цена? Европейските институции акцентират на това, че пратките под 150 евро не се облагат с мито и това също два възможност стоките да са по-евтини. Но, разковничето е, че те са изработени от по-некачествени материали, които съдържат формалдехид, олово, фталати и т.н. Зад атрактивните оферти е скрит и голям социален проблем - експлоатация на работници, посочи още тя. Руменова обърна внимание на факта, че са много нелоялните практики, които предлагат търговците от Китай онлайн, включително и фалшиви отзиви. Те допринасят за заблудата, че имитиращият продукт може да ни свърши същата работа. Агенти разглеждат какво се предлага в Европа и изработват същия дизайн, разкри още експертът.

Другата възможност, която не е изключена е европейски търговци да закупуват стоки на едро от тези платформи и да ги предлагат на дребно на местния пазар. Но, те трябва да знаят е, че задължително трябва да проверят дали тези стоки отговарят на европейските стандарти. Защото, ако не отговарят санкциите за търговеца са високи, а стоките ще бъдат иззети и унищожени, както и ще бъде забранена повторната им поява на този пазар. 

По публикацията работиха: Елисавета Илиева, Мариела Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

481 са свободните места за училищни директори в страната

На 19 август 2024 г. приключи кампанията за набиране на кандидатури за училищни директори в България. 481 са свободните места в страната, съобщава БНР.  Според Диян Стаматов, председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета и директор на 119. СУ "Акад. Михаил Арнаудов" в София,  конкурсът е бил дългоочакван, тъй като през..

публикувано на 22.08.24 в 13:07
Димитър Главчев

Главчев представя нов кабинет до понеделник, при успех - избори на 27 октомври

Изборите ще са на 27 октомври, ако избраният за служебен премиер Димитър Главчев успее да състави нов служебен кабинет. Това обяви президентът Румен Радев по време на срещата си с Главчев. "Няма от какво да се срамувам от работата на правителството, на което все още съм служебен премиер", каза Главчев, цитиран от БНР. Радев даде срок до понеделник..

публикувано на 22.08.24 в 12:30

В Добричко нападнаха полицейски автопатрул, укротиха агресивните с електрошок и два изстрела

Полицията в Добрич е задържала трима души след възникнал конфликт между униформените и група от хора. Инцидентът се е случил на 21 август в село Ловчанци. При опитите си да овладеят ситуацията полицаите са използвали електрошок. Един от полицаите е с лека телесна повреда вследствие на нападението. На 21 август, около 19:30 часа в с. Ловчанци,..

публикувано на 22.08.24 в 12:19

Президентът Радев определи Димитър Главчев за кандидат за служебен премиер

Настоящият служебен премиер Димитър Главчев ще остане на поста. Това е решението на президента Румен Радев, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. В 12:00 часа държавният глава ще приеме Главчев в президентската институция, за да му възложи да предложи състав на служебно правителство. Вчера Радев проведе разговори с потенциалните кандидати..

публикувано на 22.08.24 в 10:33

Над 6 000 зрелостници на поправителна матура по български език и литература днес

Очаква се 6 396 зрелостници, които са допуснати до задължителна матура по български език и литература, да се явят на изпит днес. Той ще се проведе в 620 зали на 230 училища в страната. Изпитът ще започне в 8:30 ч. И през тази сесия няма промяна във формата и времетраенето на изпита. Тестът се състои от 22 задачи с избираем отговор, 16 с кратък свободен..

публикувано на 22.08.24 в 08:20

Без ток днес ще са местности край Варна

Планови прекъсвания на територията на област Варна : На  22.08.2024 от 08:30 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Варна - м-ст Бриз, м-ст Бриз-юг, м-ст Акчелар, м-ст Свети Никола и част от: бул. Васил Левски,..

публикувано на 22.08.24 в 06:05

И днес ще е слънчево и горещо

Днес отново ще е слънчево и горещо. Следобед ще има временни увеличения на облачността, но валежи са малко вероятни. Ще духа слаб до умерен вятър от север, следобед по крайбрежието от източна четвърт. Максимални температури между 32° и 37°, по Черноморието от 28° до 33°, за Варна около 32°.  Вълнение на морето около 2 бала. Температура на..

публикувано на 22.08.24 в 05:57