Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Охлюви по българевски



Милион и триста хиляди охлюви се развъждат във фермата за охлюви в каварненското село Българево. Стандартът е на 1 кв. метър да има по 300 охлюва. Това обяснява Пенчо Петков, родом от Тервел, който от 15 години е в този бизнес. Загубата при адаптацията на охлювите е около 50-60 хиляди броя на декар. Загуби има и при събирането им, докато израснат, така че на декар загубите могат да достигнат около 200 хиляди охлюва.


Таи година фермата е заредена на 9 юни. Процесът на угояване продължава около 120 дни. "Реколтата" се очаква в края на септември.



В началото на бизнеса Пенчо Петков изнася продукцията основно за Испания, Франция и Белгия по програма "Млад фермер". 

Следват два фалита и завой в стратегията на бизнеса - изграждат ферма за посещения и дегустация. 

В района на Българево има голям пътникопоток заради Двореца в Балчик и Калиакра. 

Туроператорите ползват маршрута вече 20-30 години.




За кухнята в 60-местния ресторант се грижи съпругата на Пенчо Петков. 

Менюто е скромно - ястията са осем на брой. 

Французите, които ги посещават, се учудват, че може да съществува друго,  освен охлюви по бургундски и пастет от охлюви.



Охлювите за демонстрация остават цяло лято в залата. 

Хранят ги, но най-много обичат моркови. 

Хайверът им е като кус-кус.



Атракция за туристите е и най-големият сухоземен охлюв.


Плановете на собственика на фермата са да открие специализиран ресторант за охлюви във Варна. 

Очаква се това стане още тази есен.


 


Чуйте повече в прикачения звуков файл.

Снимки: Емилия Николова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Четири общински спортни бази ще работят в празничните дни 6 и 22 септември

Четири общински спортни бази във Варна ще работят на празничните дни: 6 септември – Съединението на Княжество България и Източна Румелия и 22 септември - Независимостта на България.  На разположение на жителите на града ще бъдат следните обекти: - Общински спортно-развлекателен комплекс „Младост“ – игрища и зала „Скуош“ от 9:00 ч. до 21:00 ч.; -..

публикувано на 22.08.24 в 11:41

Глоби за сметопочистващата фирма и за туристи, а центърът все така замърсен

И това лято Варна посреща и изпраща родни и чуждестранни туристи с неприветливи пешеходни улици – централната Княз Борис Първи и началото на бул.Сливница, от входа на Морската градина до хотел Черно море. Картината в пешеходния център на морската столица включва счупени пейки, изцапани кошчета за боклук, които понякога преливат и засъхнали реки..

публикувано на 22.08.24 в 10:10

Живеещи на ул."Наум" 8 във Варна нямат достъп с колата си до вътрешния двор на блока заради контейнер за смет

Контейнер за отпадъци, разположен на ул. "Наум" 8 във Варна, възпрепятства достъпа до вътрешен двор на жилищна кооперация, използван за паркинг. За проблема сигнал в редакцията на Радио Варна подадоха  първите обитатели на новопостроения блок Светлана и Атанас Атанасови.  Те вече са подали сигнал и в общината, по думите им недоволството ще се увеличи,..

публикувано на 22.08.24 в 10:05

Особености на новата автогара във Варна

На 1 юни беше официално открита новата автогара във Варна. Близо три месеца откакто тя функционира вече можем да кажем, че мненията за нея са разнопосочни. Някои я харесват, според други няма достатъчно места в чакалнята, тясно е и става много горещо, изживяването не е сред най-приятните. Прекарах известно време на автогарата за да придобия..

публикувано на 22.08.24 в 08:21

С 23 маломерни паралелки започва новата учебна година в община Балчик

И тази година след решение на Общинския съвет преди новата учебна година е одобрено формирането на паралелки под минималния брой ученици и на слети паралелки. По прогнозни данни за учебната 2024/2025 година в пет от общо шест общински училища има недостиг на минимален брой ученици за формиране на някои от паралелките по класове. Съгласно чл. 68, ал...

публикувано на 21.08.24 в 14:50

Хора с увреждания поддържат тревните площи на Римските терми във Варна

Социалното предприятие "ЕКО Център за защитена заетост" към Сдружение "Семеен център с Мария" поема поддръжката на тревните площи на Римските терми във Варна. Работниците са ангажирани да поддържат археологическите останки и да ги почистват няколко пъти месечно. В работата се включват 15 души с увреждания и ментори, които ги придружават и обучават...

публикувано на 21.08.24 в 12:00

Каменоделец възстанови 100-годишна чешма в русенско село

Съграждането на чешми е отколешна традиция в България. Да изградиш чешма, да дадеш вода и прохлада на хора и животни е голямо дело, което остава за поколенията. С годините обаче много чешми пресъхват, времето също не прощава на градежите. Така в един момент там, където животът е струял, настъпва сушата и разпад. Но, намират се хора, които сд..

публикувано на 21.08.24 в 12:55