Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Стридите на Кранево - целувка от русалка


Вече осем години работи първата ферма за култивирани стриди в България. Намира се на 700 метра от брега край село Кранево. Собственик е инж. Коста Петров. 

Той е твърдо решен да докаже, че и у нас могат да се отглеждат морски деликатеси на световно ниво.

Всичко за него започва като на филм, докато гледа по  "Дискавъри ченъл" как американците произвеждат стриди.

Инж. Петров обяснява, че мидите стават навсякъде, за стридите обаче са нужни специални условия:

"В цял свят стридите се хранят със зоопланктон,  в Черно море - само с фитопланктон, затова всичко в нашето море е вкусно."


Започва бизнеса със стриди от Бискайския залив, но бързо се отказва от тях заради болести по стридите. 

Сега ги взема от Испания и Италия. 

Предлагат му и от Китай.


Обичайното време за една стрида да измине пътя от морето до чинията са три години, обяснява Петров:

"Взех си малко по-големи стридички по около 30 грама, при мен са около година и половина и вече гонят 300 грама. На такава стрида един французин никога няма да посегне. Те ги ядат от 60 до 80 грама, понеже по-големите им са жилави, за разлика от черноморските. Нашите стриди имат пълна ядка, нежно месо и уникален вкус. Цветът трябва да е светлокафяв, което е индикация за наличие на мощна хранителна среда. "


Има 28 показателя, по които се определя дали стридата ще живее или не. Най-подходящата температура на морската вода за живот на стридите е от 15 до 25 градуса:

"Под 15 градуса стридата изпада в летаргия, но мога да дам гаранция две седмици, ако реша да продам тази стрида. Над 25 градуса стават едни неща, които са дълга, досадна и тъжна тема. Но аз съм с 8 години опит, а и чета книга, така че съм намерил начин да реша въпроса. Цената е 30 лева на килограм."


Стридите се ядат от септември до април. 

Когато се хапват сурови, имат идеални вкусови качества и запазени полезни свойства.


Румънците са постоянните му клиенти.

Има епизодични доставки във Франция, Испания, Швейцария.

 В България зарежда класните ресторанти.


Кухнята на българина е много консервативна, обяснява бизнесменът. Затова Стридариумът във Варна затвори.

Предстои да открие нов ресторант на брега на Кранево.


Снимки: Емилия Николова

Чуйте повече в прикачения звуков файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Световната ледена покривка е рекордно ниска

През февруари ледената покривка на световния океан е достигнала исторически минимум, съобщи европейският орган за наблюдение на климата, цитиран от БГНЕС. Температурите са се покачили с 11 градуса над средното ниво в близост до Северния полюс, докато в света продължава трайната гореща серия, предаде АФП. Световният морски лед – океанска вода, която..

публикувано на 06.03.25 в 08:27

С бракувани части "Градски транспорт" създаде авариен автомобил за ремонт на автобуси

Градският транспорт във Варна вече разполага с реставрирана аварийно-сервизна машина, а мярката е временна, докато се чака доставка на нова, съобщиха от дружеството.  Единствената аварийна машина на дружеството "Градски транспорт" във Варна е автобус "Чавдар" от 1985 г., произведен в едноименния завод в Ботевград, допълват от общинския превозвач...

публикувано на 05.03.25 в 14:00

Слънчево време в сряда

Утрото в сряда ни посреща с хладно време, почти без вятър. Във Варна е 0 градуса. Влажността на въздуха е 92%, а атмосферното налягане е 1027 хПа. Отрицателни са стойностите тази сутрин в Добрич, където е минус 3 градуса, минус 2 градуса е в Шумен, а в Карнобат е минус 1 градус. В Русе и Шабла е 0 градуса. В Бургас е 1 градус, а най-топло е в..

публикувано на 05.03.25 в 06:21
Милен Цветков

Създателите на филма за Милен Цветков настояват Нова телевизия да го излъчи

С представяне във Фестивални я и конгресен център във  Варна приключи националното турне на документалния филм „Милен“, посветен на журналиста Милен Цветков, който загуби живота си в катастрофа на 19 април 2020 година. Филмът на режисьорите и съсценаристи Димитър Стафидов и Веселин Диманов беше посрещнат с аплодисменти от варненската публика...

публикувано на 04.03.25 в 19:00

Българските полярници взеха скални проби от труднодостъпния остров Смит в Антарктика

Българските учени на борда на Научноизследователския кораб „Св.св. Кирил и Методий“, начело с проф. Христо Пимпирев, успяха да вземат геоложки проби от скалите на труднодостъпния остров Смит в Антарктика. Това съобщи капитан втори ранг Николай Данаилов, който е първият капитан на кораба по време на последните две експедиции. Той посочи, че скалните..

публикувано на 04.03.25 в 16:05

Варна - дива и красива

В началото на пролетта правим оглед на крайбрежната алея във Варна, в частта от втора буна до Рибарския плаж, за да проследим как протичат ремонтните дейности.  Трудно се преминава с автомобили в района на втора буна до заведението, където бяха отрязани дървета неправомерно, заради многото ограждения.  Трудно е и разминаването на велосипедисти с..

публикувано на 04.03.25 в 15:29

Киношкола "Братя Люмиер" кани варненската публика на спектакъла "За L и други животни"

Киношкола „Братя Люмиер“ при ЦПЛР - Общински детски комплекс, град Варна, кани варненската публика на спектакъла „За L и други животни“, вдъхновен от творчеството на Яна Борисова. Той ще се играе на 9 март от 16 часа в концертната зала на Младежкия дом в морската столица. Може ли киното като изкуство да бъде един от компонентите на театрален..

публикувано на 04.03.25 в 09:17