Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стридите на Кранево - целувка от русалка


Вече осем години работи първата ферма за култивирани стриди в България. Намира се на 700 метра от брега край село Кранево. Собственик е инж. Коста Петров. 

Той е твърдо решен да докаже, че и у нас могат да се отглеждат морски деликатеси на световно ниво.

Всичко за него започва като на филм, докато гледа по  "Дискавъри ченъл" как американците произвеждат стриди.

Инж. Петров обяснява, че мидите стават навсякъде, за стридите обаче са нужни специални условия:

"В цял свят стридите се хранят със зоопланктон,  в Черно море - само с фитопланктон, затова всичко в нашето море е вкусно."


Започва бизнеса със стриди от Бискайския залив, но бързо се отказва от тях заради болести по стридите. 

Сега ги взема от Испания и Италия. 

Предлагат му и от Китай.


Обичайното време за една стрида да измине пътя от морето до чинията са три години, обяснява Петров:

"Взех си малко по-големи стридички по около 30 грама, при мен са около година и половина и вече гонят 300 грама. На такава стрида един французин никога няма да посегне. Те ги ядат от 60 до 80 грама, понеже по-големите им са жилави, за разлика от черноморските. Нашите стриди имат пълна ядка, нежно месо и уникален вкус. Цветът трябва да е светлокафяв, което е индикация за наличие на мощна хранителна среда. "


Има 28 показателя, по които се определя дали стридата ще живее или не. Най-подходящата температура на морската вода за живот на стридите е от 15 до 25 градуса:

"Под 15 градуса стридата изпада в летаргия, но мога да дам гаранция две седмици, ако реша да продам тази стрида. Над 25 градуса стават едни неща, които са дълга, досадна и тъжна тема. Но аз съм с 8 години опит, а и чета книга, така че съм намерил начин да реша въпроса. Цената е 30 лева на килограм."


Стридите се ядат от септември до април. 

Когато се хапват сурови, имат идеални вкусови качества и запазени полезни свойства.


Румънците са постоянните му клиенти.

Има епизодични доставки във Франция, Испания, Швейцария.

 В България зарежда класните ресторанти.


Кухнята на българина е много консервативна, обяснява бизнесменът. Затова Стридариумът във Варна затвори.

Предстои да открие нов ресторант на брега на Кранево.


Снимки: Емилия Николова

Чуйте повече в прикачения звуков файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
От

Предупреждават за съмнителна реклама на устройство против депресия и тревожност

Продължава рекламата и предлагането на устройство против състояния на тревожност, въпреки становището на институциите за “съмнителни качества” и решението за забрана на представянето му по заблуждаващ за потребителите начин. За това сигнализира последовател на онлайн платформата “Ние, потребителите”, който изпраща активно видео в социалната мрежа..

публикувано на 16.12.24 в 08:59

WWF: Природата има четири сезона и всички си струват гледането

Зелена през пролетта, златиста през лятото, огнена през есента и снежнобяла през зимата – природата в България има четири сезона и всички те си струват гледането. За разлика от хитовите сериали, които чакаме с нетърпение пред малкия екран, сезоните на природата са ограничени. Нещо повече. Можем да загубим и тези, които имаме. За..

публикувано на 16.12.24 в 07:02
„Св. Николай Чудотворец”

И тази Коледа радост от храма за най-бедните

Преди празниците енориите в храмовете „Св. Архангел Михаил“ и храм „Св. Николай Чудотворец” във Варна обединяват усилията си в подготовката на пакети с хранителни продукти (около 250), които ще раздадат преди Коледа на нуждаещите се, които посещават в събота енорийската кухня за бедни.  Ще се събират само дълготрайни продукти като консерви,..

публикувано на 15.12.24 в 10:47

Изседователи установиха коя храна поддържа столетниците

Експерти изследваха начина на живот на столетници от Южна Калифорния и установиха основния хранителен навик на най-възрастните хора в света, пише Surrey Live.  Жителите на град Лома Линда в регион с висока продължителност на живота, разкриха пред изследователите тайните на своето дълголетие. Те включват ограничаване на калориите, ядене на растителни..

публикувано на 14.12.24 в 15:45

В „Арена 8888 София“ е финалният концерт от турнето на Лили Иванова

В „Арена 8888 София“ тази вечер е финалният концерт от турнето на Лили Иванова.  На сцената най-голямото име в българската попмузика излиза с Grand LI Orchestra – Ангел Дюлгеров (китари, програминг), Иван Йорданов-Чери (китари), Огнян Енев (пиано), Орлин Цветанов (цигулка), Христо Михалков (бас), Росен Ватев (барабани) и триото Latida (беквокали)...

публикувано на 14.12.24 в 09:36

Огнено шоу „Палячи“ и коледари радват варненци и гостите на града на коледния базар на площад „Независимост“

Огнени спектакли и коледари ще зарадват посетителите на коледния базар на пл. „Независимост“. На 22 и 26 декември от 18 ч. жителите и гостите на града ще могат да се насладят на огнено и светлинно шоу „Палячи“, носител на награда „Икар“ за атракционно и сценично изкуство за 2024 година, съобщават от общинския пресцентър. В навечерието на Рождество..

публикувано на 13.12.24 в 17:48

Благотворителен коледен базар на ВМС ще помогне на децата на загинали или починали военнослужещи

Днес в Щаба на Военноморските сили във Варна се проведе традиционният благотворителен коледен базар. Военнослужещи и цивилни служители приготвиха и представиха различни кулинарни специалитети и ръчно изработени сувенири. Базарът беше открит от командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, който призова присъстващите да бъдат милосърдни..

публикувано на 13.12.24 в 16:30