Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За една седмица: Два случая на агресивно поведение срещу полицаи в Добричко

2
младши експерт Недялко Димитров и младши инспектор Иван Иванов
Снимка: Мая Райнова

В рамките на седмица полицаи от Областната дирекция на МВР в Добрич се сблъскаха с два идентични случая, при които жители отказват да се подчинят на техните разпореждания. И при двата инцидента се стига до критична ситуация и полицаите се налага да използват сила. Четирима са арестуваните, като срещу тях от страна на Районната прокуратура в Добрич се водят досъдебни производства. 
Малко пред полунощ на 16 август е получен сигнал за възникнал скандал в село Самуилово, община Добричка. Изпратени на място са екипи на Второ районно полицейско управление, разказва заместник-директорът на Областната дирекция на МВР в Добрич комисар Красимир Манолов. 
Само няколко дни по-късно, на 21 август, полицаи отново от Второ районно управление се опитва да извършат проверка на автомобил и неговия шофьор в село Ловчанци. Шофьорът, мъж на 49 години, отказва да даде документите си и напада словесно униформените. Те разказват, че при възникването на скандала се струпва група от хора, а съпругата на шофьора излиза от колата с дървена пръчка и започва да удря полицаите. За да бъдат арестувани, полицаите използват електрошок, след като след множество предупреждения подлежащите на проверка продължават да се противопоставят. 
След многократни разпореждания от наша страна да слезе от автомобила, той отказа и стана много агресивен, ситуацията ескалира и се наложи използването на помощни средства и физическа сила, за да бъдат задържани, разказаха от първо лице младши експерт Недялко Димитров и младши инспектор Иван Иванов. Те допълниха, че за първи път им се случва да използват тейзър. 

"За съжаление често попадаме в подобни ситуации. През последната година преминахме редица обучения и се чувстваме достатъчно подготвени", коментираха полицаите. Първо е нападнат единият, след това и колегата му. Имат охлузвания и натъртвания."Това е най-адекватният начин, по който може да се реагира, за да запазим живота и здравето - както нашя, така и на гражданите, които оказаха някаква съпротива", коментираха униформените.

Цялата ситуация е заснета не само от камерите на полицаите, но и от близък на проверяваните лица, който по думите на говорителя на Районната прокуратура в Добрич прокурор Даниел Илиев има неблагоразумието сам да заснеме престъплението си, тъй като във видеото ясно се чуват множеството обидни квалификации, които той отправя към униформените. Той също бива задържан малко по-късно от полицията.

По думите на директора на ОД на МВР в Добрич старши комисар Красен Торимацов служителите му са добре подготвени за действие в подобни ситуации, но за съжаление, тенденцията е техният брой да се увеличава. Колегите действаха абсолютно адекватно и професионално, категоричен е Торимацов. 

На двама от задържаните вече са повдигнати обвинения, посочи прокурор Даниел Илиев.

Поведение, на каквото ставаме свидетели през последната седмица, няма да бъде толерирано от органите на реда, категоричен е директорът на полицията в Добрич Красен Торимацов.

Подробностите чуйте в репортажа на Мая Райнова:




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Търсят директори в шест училища от Добричка област

Кандидатите за директор на шест училища в Добричка област публикува на интернет страницата си Регионалното управление по образование, след като бе обявен конкурс за девет школа в региона.  Средно училище "Св. св. Кирил и Методий", гр. Добрич, обл. Добрич  -  Ани Великова и Жана Петрова;  Средно училище "Петко Рачов Славейков", гр. Добрич, обл. Добрич..

публикувано на 23.08.24 в 12:14

На 20 октомври избираме районни кметове на "Одесос" и "Приморски"

Президентът Румен Радев издаде Указ за провеждане на частични избори за кмет на районите " Приморски " и " Одесос" във Варна.  Изборите са насрочени за 20 октомври 2024.   Последните кметове на двата района бяха избрани от ПП-ДБ, но по-късно - отстранени с решения на административния съд. Указът за насрочване на частичен избор за кмет..

публикувано на 23.08.24 в 11:08

В Суворово задържаха 40-годишен мъж за кражба на икони, кръстове и бижута

40-годишен жител на Суворово, известен на органите на реда, е извършил кражба на икони, кръстове и бижута, оставени в избено помещение. Извършителят е разбил вратата и влязъл с взлом в мазата, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР във Варна. По случая е образувано досъдебно производство.  Мъжът е задържан за срок до 24 часа и е..

публикувано на 23.08.24 в 09:29

Поправителни матури по профилиращ предмет се провеждат днес

Днес се провеждат поправителните матури по профилиращ предмет и за придобиване на професионална квалификация, съобщава БНР.  "Втори задължителен държавен зрелостен изпит. Броят на учениците е малко над 2000 и желанието на зрелостниците за полагане на изпит по втория предмет е почти същата, както и на сесия май-юни", каза  заместник-министърът на..

публикувано на 23.08.24 в 08:25

Днес започва "Любовта е лудост", удостояват Франко Неро с почетен знак

Международният филмов фестивал „Любовта е лудост“ превръща Варна във филмова столица от днес до 1 септември, включвайки в програмата си най-новите филми, номинирани или спечелили награди в международни фестивали, съобщават от общинския пресцентър. Официалното откриване на фестивала е от 19:00 ч. днес, 23 август, в зала 1 на Фестивалния и конгресен..

публикувано на 23.08.24 в 06:30

Адресите без ток на 23 август

На 23.08.2024 от 08:30 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Варна - м-ст Траката, м-ст Евксиновград, м-ст Ваялар, ул. Христо Динев, част от бул. Княз Борис I, ул. 1-ва, ул. 7-ма, ул. 9-та, ул. 10-та, ул. 11-та и..

публикувано на 23.08.24 в 05:51
Варна, 31.05.2022

Горещо време в петък, възможно е заоблачаване

Утрото в петък ни посреща с лека прохлада и полъх на вятъра. Сутринта ще е слънчево, но след обяд ще има временни увеличения на облачността и на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток, следобед ще се обърне от източна четвърт. Максимални температури между 31° и 36°, по Черноморието от 29° до..

публикувано на 23.08.24 в 05:49