Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без клетки за телета призовават от "Невидими животни"

Десетима влиятелни българи избраха да се поставят на тяхно място и да споделят света през очите им, a после да изразят с думите си призива на над 32 000 българи – да сложим край на клетките за телета в животновъдството. Мини филмът “Моля ви, пуснете ме!” е част от кампанията “Клетките са кошмар” на организацията “Невидими животни” за забрана на клетките за телета завинаги и преминаване към по-хуманната и същевременно икономически рентабилна алтернатива групово отглеждане, която всеки българин може да подкрепи на сайта www.bezkletki.bg. Само в рамките на първите 12 часа от пускането си, “Моля ви, пуснете ме!” събра близо половин милион гледания и общо над 32 000 подписа на петицията.

Чуйте повече от разговора на репортера ни Ваня Славова с Лора Младенова от сдружение "Невидими животни":

“Болеше ме, много ме болеше”, описва певицата Дивна преживяването си по време на снимките. Тя разказва още, че “Няколко дни преди снимките бях на Белмекен с приятели и там видях толкова много крави и телета на свобода, така, както трябва да бъде, както трябва да живеят. Бяха спокойни, спокойствие дадоха и на мен, и си припомних, че е възможно.”  Нейната колежка VICTORIA също е убедена, че телетата “трябват да тичат навън и да бъдат със своите майки, със своите приятелчета, и да бъдат просто щастливи”.

За съжаление, масовата практика по отглеждане в клетки, разпространена преди всичко в индустриалните ферми за млекодобив у нас, не изглежда така, и не съответства с препоръките на Европейския орган за безопасност на храните. Тя се отличава с изключителна жестокост, твърдят от “Невидими животни”. Според актрисата Искра Донова “всеки един човек, който си представи дори за миг през какво преминават тези животни в тези условия, според мен би полудял.”

Новородените телета се захвърлят и затварят в малка клетка, едва надхвърляща собствените им размери, почти веднага след раждането. Така прекарват още първите часове на живота си в самота и изолация, лишени от възможност за контакт с майките си или с други телета, а също и от възможността да се движат свободно. Стандартната клетка е дълга 1,1 пъти колкото дължината на телето и широка колкото е височината му, съгласно Директива 2008/119/ЕО. Според най-новите проучвания  82% от сънародниците ни вярват, че телетата и другите животни, използвани в индустриалното животновъдство, имат правото да живеят извън клетки и в естествена или близо до естествената среда. За повече от половината български граждани е важно политикът, за когото гласуват, да споделя тази позиция.

Влогърът Мирела Лилова вярва, че “Избягваме да се ровим в неща, които не са ни приятни, но мисля, че това е една тема, в която трябва да се разровим малко по-надълбоко”. “Усетих цялата болка, насълзих се, почувствах ужас”, разказва певицата EVA за преживяването си по време на снимките. “Тъжно ми е, но не само сега, докато казвам тези неща. Това е нещо, за което всеки ден си мисля”, присъединява се към нея и моделът Марта Желязкова. Нейната колежка и също участничка в “Ергенът” Валерия Георгиева е убедена, че “Никое животно не заслужава да живее в клетка, защото всички сме дошли на тази земя, за да бъдем свободни, щастливи, обичани”, докато за влогъра и актьор Ей Бо е ясно, че “Идеалният живот е свобода”. 

Никой не трябва да се отглежда в клетка. Мисля си, че никой не бива да е затворник, ако не го е заслужил”, категоричен е актьорът Асен Блатечки. Колежката му Здрава Каменова допълва, че “отношението към животните, децата и възрастните хора прави едно общество зряло и интелигентно. И точно там имаме да работим много.”


По публикацията работи: Ваня Славова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Спасител на плаж Кабакум край Варна

Дългогодишен спасител на плажа: Жеги като през този сезон не помня...

Жеги като тези през сезон 2024-та не помня. Това коментира за Радио Варна Иван Сотиров, който вече три десетилетия се е отдал на тази професия. През годините Сотиров е срещал всякакви хора, но допълва, че днес туристите са по-малко дисциплинирани. Самият сезон върви някак странно, обобщава спасителят. По думите му, в момента морето е спокойно, няма го..

публикувано на 23.08.24 в 10:05

Най-дългата вечеря тази събота в Аспарухово

Десетото поредно издание на "Най-дългата вечеря на плажа" на 24-ти август. Чуйте още в репортажа на Ваня Славова: По традиция събитието ще се състои на Аспаруховия плаж с разнообразна музикално-артистична програма:  Орлин Горанов Долорес Естрада - Куба Поли Николова Балет Рикардо Марков шоу  Палячи Балетна школа за принцеси Ансамбъл..

публикувано на 23.08.24 в 09:06

Европа отдава почит на жертвите на тоталитарните режими

На 23 август Европа отдава почит на жертвите на национал-социалистическия, комунистическия и други тоталитарни режими.  23 август е датата, на която министрите на Хитлер и на Сталин, Рибентроп и Молотов подписват Пакта за ненападение, познат повече като Пакт за подялба на Полша и на трите балтийски републики. Предложението за датата е внесено от..

публикувано на 23.08.24 в 08:44

Бебе леопард е най-новият обитател във варненския зоопарк

Леопардчето, родено през юли във Варненския зоопарк, днес вече е направило своята първа официална разходка.  Бебето леопард е момиче, родено е приблизително 700 грама и 25 сантиметра, копие на майка си Киара.  "Не можем да обещаем, че на всяко посещение в зоопарка посетилите ще могат да я видят, тъй като тепърва започва да проявява..

публикувано на 22.08.24 в 19:36

Стридите на Кранево - целувка от русалка

Вече осем години работи първата ферма за култивирани стриди в България. Намира се на 700 метра от брега край село Кранево. Собственик е инж. Коста Петров.  Той е твърдо решен да докаже, че и у нас могат да се отглеждат морски деликатеси на световно ниво. Всичко за него започва като на филм, докато гледа по  "Дискавъри ченъл" как американците..

публикувано на 22.08.24 в 16:32

Охлюви по българевски

Милион и триста хиляди охлюви се развъждат във фермата за охлюви в каварненското село Българево. Стандартът е на 1 кв. метър да има по 300 охлюва. Това обяснява Пенчо Петков, родом от Тервел, който от 15 години е в този бизнес. Загубата при адаптацията на охлювите е около 50-60 хиляди броя на декар. Загуби има и при събирането им, докато израснат,..

публикувано на 22.08.24 в 10:36

Глоби за сметопочистващата фирма и за туристи, а центърът все така замърсен

И това лято Варна посреща и изпраща родни и чуждестранни туристи с неприветливи пешеходни улици – централната Княз Борис Първи и началото на бул.Сливница, от входа на Морската градина до хотел Черно море. Картината в пешеходния център на морската столица включва счупени пейки, изцапани кошчета за боклук, които понякога преливат и засъхнали реки..

публикувано на 22.08.24 в 10:10