Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Измама с карти на градския транспорт се появи и в Бургас

За интернет измама, свързана с картите за градския транспорт, предупредиха от Общината в Бургас. Във Фейсбук страница се предлага билет с валидност от шест месеца за всички линии на „Бургасбус“. Цената е малко под 4 лева. От общинския превозвач призовават хората да не се подлъгват, предаде БНР-Бургас.

Измама от този вид се появи и от името на "Градски транспорт" във Варна, като от дружеството предупредиха хората да не се подлъгват. 

Мнимата фейсбук в Бургас страница се нарича „Обществен транспорт Бургас“. Примамливата оферта включва: „шестмесечен билет и без ограничения за пътуване с автобус. Само за 3,91 лв. Побързайте, офертата важи за първите 500 човека.“

Това, обаче, е не просто безобидна измама, а схема за източване на лични данни. Управителят на общинския превозвач инж. Петко Драгнев уточни: „Не става дума за измама, става дума за фалшива новина. Някой, вероятно, търси начин да събира лични данни неправомерно и използва тази информация. Нищо не е вярно!“.

А как от общинския превозвач са разбрали за схемата?

„Имаше обаждания от граждани за разяснения, защото стигат до някъде и след това не могат да продължат. И от там проверихме за какво става въпрос.“

Петко Драгнев уточни, че полицията е сезирана, но за момента повече информация по случая липсва.

Фалшивата оферта е подплатена със снимки на въпросната карта, видно направени със софтуер за обработка на изображения.



В примамливата публикация има и кадри на бургаски автобуси, както и чуждестранен такъв.

Под поста има дори коментар на мним потребител, който посочва, че офертата е истина.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

През есента започва ремонтът на ул. "Д-р Пискюлиев"

Община Варна приключи подготовката на документацията, разрешителните и договорите за основен ремонт на ул. „Д-р Пискюлиев“ до Колхозния пазар в централната част на града. В ремонта ще бъдат вложени над 1,3 млн. лв. Проектът се финансира по програмата на Министерството на финансите за инвестиционни проекти на общините, по която Община Варна получава 100..

публикувано на 23.08.24 в 16:04

Наесен възобновяват работата по доизграждане на магистрални водопроводи по пътя Варна - Златни пясъци

Наесен се възобновява работата по доизграждане на магистрални водопроводи по пътя Варна - Златния пясъци. Община Варна, „Водоснабдяване и канализация - Варна“ ООД и пътностроителните фирми обсъдиха съвместни координационни действия във връзка с втория етап от проекта за водния цикъл, който се реализира от ВиК дружеството. Той е за реконструкция и..

публикувано на 23.08.24 в 14:53

Радев разговаря с емира на Катар за пленените българи от "Галакси Лийдър"

Държавният глава Румен Радев проведе днес телефонен разговор с емира на Държавата Катар шейх Тамим бин Хамад ал-Тани, по време на който двамата обсъдиха сътрудничеството между България и Катар в редица области, с акцент върху иновациите, технологиите и енергетиката. Президентът Радев оцени високо последователните усилия на Катар за деескалация на..

публикувано на 23.08.24 в 14:09

Търсят директори в шест училища от Добричка област

Кандидатите за директор на шест училища в Добричка област публикува на интернет страницата си Регионалното управление по образование, след като бе обявен конкурс за девет школа в региона.  Средно училище "Св. св. Кирил и Методий", гр. Добрич, обл. Добрич  -  Ани Великова и Жана Петрова;  Средно училище "Петко Рачов Славейков", гр. Добрич, обл. Добрич..

публикувано на 23.08.24 в 12:14

На 20 октомври избираме районни кметове на "Одесос" и "Приморски"

Президентът Румен Радев издаде Указ за провеждане на частични избори за кмет на районите " Приморски " и " Одесос" във Варна.  Изборите са насрочени за 20 октомври 2024.   Последните кметове на двата района бяха избрани от ПП-ДБ, но по-късно - отстранени с решения на административния съд. Указът за насрочване на частичен избор за кмет..

публикувано на 23.08.24 в 11:08
младши експерт Недялко Димитров и младши инспектор Иван Иванов

За една седмица: Два случая на агресивно поведение срещу полицаи в Добричко

В рамките на седмица полицаи от Областната дирекция на МВР в Добрич се сблъскаха с два идентични случая, при които жители отказват да се подчинят на техните разпореждания. И при двата инцидента се стига до критична ситуация и полицаите се налага да използват сила. Четирима са арестуваните, като срещу тях от страна на Районната прокуратура в Добрич се..

публикувано на 23.08.24 в 09:45

В Суворово задържаха 40-годишен мъж за кражба на икони, кръстове и бижута

40-годишен жител на Суворово, известен на органите на реда, е извършил кражба на икони, кръстове и бижута, оставени в избено помещение. Извършителят е разбил вратата и влязъл с взлом в мазата, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР във Варна. По случая е образувано досъдебно производство.  Мъжът е задържан за срок до 24 часа и е..

публикувано на 23.08.24 в 09:29