Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БЧК предупреждава за опити за измама от името на организацията

Снимка: БГНЕС

За злоупотреби от името на Българския червен кръст предупреждават от организацията.

„Бихме искали категорично да заявим, че организацията не извършва комерсиална дейност в сферата на продажбата, рекламата и разпространението на лекарства, лекарствени продукти и хранителни добавки“, уточняват от БЧК във връзка със зачестили случаи на опити за измама в социалните мрежи от организации или хора, които разпространяват подвеждаща информация за предоставянето на помощи от Червения кръст срещу закупуване на медикаменти.

„Напомняме, че съгласно Закона за Българския Червен кръст той е единствената национална организация на Червения кръст на територията на Република България и има изключителното право да използва името Червен кръст и емблемата, установена от Женевските конвенции от 12 август 1949 г. В мирно време, емблемата може да бъде използвана от други лица и организации само с разрешението и под контрола на БЧК. Използването на емблемата и името Червен кръст в нарушение на разпоредбите на Закона за Българския Червен кръст подлежи на санкция според законодателството на Република България“, посочват от организацията.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ръст на пътуванията на българи в чужбина с цел почивка

С малко над 11% се е увеличил броят на пътуванията на българи в чужбина с цел почивка или екскурзия през юли спрямо същия месец на предходната година, сочат данните на Националния статистически институт.  През юли най-голям относителен дял от общия брой пътувания на български граждани в чужбина формират тези с цел почивка и екскурзия - 47.4%, следвани..

публикувано на 28.08.24 в 12:21

Брошури разясняват за разделното събиране на боклука във Варна

Община Варна подготви нови разяснителни брошури за разделното събиране на отпадъци, съобщава сайтът на администрацията live.varna.bg. В тях са разяснени правилата и задълженията на граждани и фирми за изхвърляне на различните видове отпадъци. Предстои да бъдат подготвени и други брошури – за строителните и за едрогабаритните отпадъци. Мерките са част..

публикувано на 28.08.24 в 11:30

За денонощие иззеха автомобилите на 9 водачи, шофирали дрогирани или пияни

За едно денонощие в Бургаска област са задържани 9 водачи, иззети са и автомобилите им, след като пробите им за употреба на наркотици и алкохол са положителни. Проверките са извършени в Бургас, Поморие, Несебър, Свети Влас, Ахелой и селата Житосвят и Ясна Поляна, съобщава БНР-Бургас. 3 са случаите на шофьори задържани за употреба на кокаин и..

публикувано на 28.08.24 в 10:59

Шумни компании притесняват живеещи край Шишковата градинка

Шумни компании, често в нетрезво състояние и с агресивно поведение, притесняват живеещите в района на Шишковата градинка в центъра на Варна. Редица сигнали с тези оплаквания получаваме в редакцията на Радио Варна.  На всеки подаден сигнал полицейските патрули реагират по най-бързия начин, а компаниите се събират главно около денонощните магазини, които,..

публикувано на 28.08.24 в 09:55

Катастрофа между тролей и такси затруднява движението в центъра на Варна

Катастрофа пред сградата на Централната поща в центъра на Варна в посока Общината затруднява движението, видя репортер на Радио Варна.  Шофьор на таксиметров автомобил е с лека контузия, след като се е блъснал в тролей в близост до катедралния храм "Свето Успение Богородично" в центъра на Варна. Няма пострадали пътници, в момента от КАТ извършват..

публикувано на 28.08.24 в 08:40
Радио Варна, Варна, І Районна служба ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО

Овладян е пожарът край село Тополи

Пожарът край село Тополи е овладян, съобщиха от Областната дирекция на МВР във Варна.  Припомняме, че в района срещу пречиствателната станция за отпадни води, в местността Клисе баир, горяха сухи треви.  Пожар край село Тополи, сухи треви горят в местността Клисе баир

публикувано на 28.08.24 в 08:15

ЦИК обяви приема заявленията за поредните избори от 2 септември

Централната избирателна комисия ще приема заявленията на партиите и коалициите за участие в изборите за 51-во Народно събрание от 2-ри до 11-ти септември.  Преди това - до 1-ви септември, областните управители трябва да са се консултирали с парламентарните сили за състава на районните избирателни комисии. Крайният срок за регистрация на листите по..

публикувано на 28.08.24 в 06:13