Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Все по-често ще виждаме падането на космически боклуци на Земята

2
интернет

Преди няколко дни светещо тяло в небето развълнува жители на Западна България и от няколко населени места хората публикуваха в социалните мрежи видео клипове на преминаващи в небето светещи неидентифицирани обекти. Някои се радваха на красивата гледка и предполагаха, че това е близо преминаваща комета, други си пожелаваха желания, а трети бяха притеснени, че може да се случи нещо опасно. Какво беше наблюдавано в небето с просто око и заснето с телефоните на хората – отговор потърсихме от астроном.



Светещите тела, които са били наблюдавани с просто око преди няколко дни над Западна България не са комети, категорична е Ева Божурова, старши учител в Народната астрономическа обсерватория с планетаруим „Николай Коперник“ във Варна. По нейните думи кометите не се появават по този начин в небето – като изневиделица и не преминават с такава скорост, те са много далеч от Земята и можем да ги наблюдаваме месеци наред.

Най-вероятно това е било или космически боклук или метеорно тяло, но е трудно да се каже, защото двете са неразличими. Има начин който може да докаже какво точно е преминало, но той е невъзможен за изпълнение, каза още Ева Божурова и обясни, че за него е необходимо преминаващите обекти да бъдат заснети от няколко места, за да се определи тяхната точна траектория и да им се направят спектрални изследвания за химическия състав. Но начинът е невъзможен, защото никой не знае кога и къде ще се появи нещо подобно.

Космически боклуци падат от десетки години на Земята, обясни още Божурова. Най-често те са различни детайли от космически апарати, които безконтролно са пускани в орбита около Земята – като например предмети изтървани от космонавтите от Международната космическа станция /МКС/ или спътници, които след като са обикаляли около Земята достатъчно дълго време, падат в земната атмосфера, защото при спътниците на ниска околоземна орбита, които летят на няколкостотин километра височина в земната атмосфера, не може да се говори за пълен вакуум. Те все още са в най-горните разредени, но със съществена за тях плътност атмосферни слоеве. И ако нямат двигатели, с които да маневрират и да си коригират непрекъснато орбитата, което важи в повечето случаи за автоматичните спътници, след време, поради триенето с тази разредена атмосфера, по спирала тръгват надолу към Земята и в крайна сметка изгарят в горните атмосферни слоеве.

Подобни отломки или т.нар.космически отпадъци не са опасни за хората, но са опасни за космическите апарати и за космонавтите в орбита около Земята, посочи Божурова. На ниска околоземна орбита въпросните отломки се движат със скорост около 7 км в секунда, а това е скорост 10 пъти надвишаваща скоростта на куршум от автомат Калашников. Космонавт излязъл в открития Космос от МКС, където непрекъснато има екипажи, ако има крайно лошата съдба да бъде пронизан от такъв космически отпадък, няма да оживее, каза още Ева Божурова.

Хиляди сателити има в орбита около Земята и стават все повече, а това няма да доведе до нищо добро, според нея. В момента има разработки за проекти, които са насочени към чистенето на космическите боклуци, но към днешна дата ефективни действия няма, защото начинанието е много скъпо.

Диди Куманова, Фейсбук

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Гроздоберът все по-рано. Последствията?

На много места в страната времето е за гроздобер, дори някъде вече го приключват. Причината - промените в климата, все по-горещите лета, които „изтеглиха“ гроздобера доста по-рано в календара.   По-малък добив, но по-качествено грозде, е друга тенденция, която се наблюдава. Семейство Балтаджиеви се грижат за около 47 декара лозя. Гроздоберът..

публикувано на 29.08.24 в 08:19

Православната църква отбелязва Секновение

Православната църква отбелязва смъртта на Свети Йоан Кръстител, известен и като Йоан Предтеча. На този ден е отсечена главата на светеца. По традиция се спазва строг пост в знак на участие в страданията на светеца. По аналогия с пролятата му кръв е забранено да се ядат плодове и зеленчуци с червен цвят - дини, ябълки, домати. Не се пие и..

публикувано на 29.08.24 в 05:57

Осем кученца от приюта в Каменар намериха своя дом

Осем кученца от Общинския приют за безстопанствени животни в село Каменар намериха своя дом и стопани след проява за насърчаване на осиновяването на безпризорни животни, част от фестивала „Сръчко“, съобщават от общинския пресцентър. От приюта, заедно с доброволци, активно съдействат на всички желаещи да осиновят кученце с пълна информация за..

публикувано на 28.08.24 в 18:10

Филип и Васил, момчетата с китарите, които просълзиха цяла България с таланта си (ВИДЕО)

Филип и Васил, 14-годишните момчета с китарите, които предизвикват възхищение у варненци и гости на града с таланта си, станаха любимци на цяла България за кратко време, благодарение на социалните мрежи. Най-често могат да бъдат видени по бул. "Княз Борис I" след скулптурата на Рибаря и златната рибка. Васил е възпитаник на Средното училище за..

публикувано на 28.08.24 в 17:50

Спряха от движение течащи камиони на сметопочистващата фирма

Спряха от движение камиони на сметопочистващата фирма, от които е забелязано изтичане на течности от отпадъците, замърсяващи улиците, съобщава кметът на Варна Благомир Коцев във Facebook. Проверката установява, че каросериите им са със счупени и спукани дъна, посочва той. Три от спрените автомобили отново са върнати след като са били поправени...

публикувано на 28.08.24 в 13:10

Археолози откриха оловен печат от 9.-10. век в Плиска

Уникален оловен печат oт 9. –10. век откриха археолози във външния град на първата българска столица Плиска, съобщава БНР.  На задната му страна има изображение на Богородица с порасналия вече Младенец. Досега не е намирано подобно изображение. На лицевата страна на печата е изобразен хълмът на Голгота и кръст с надпис „Господи, помагай на Петър“...

публикувано на 28.08.24 в 08:33

Всяка сутрин снимки "преди и след" пращат на районния кмет oт почистването в "Аспарухово"

Всяка сутрин служители на кметството в "Аспарухово" отчитат дейността си, свързана с почистването на обществените пространства, пред районния кмет Ивайло Маринов със снимки "преди и след". В 7,15 часа Маринов е информиран колко човека са на терен и с каква техника разполагат за местата, които е посочил като приоритетни за работа. Обмен на информация имат..

обновено на 27.08.24 в 17:04