Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От днес детските столчета за автомобили в магазините – само по i-Size стандарта за безопасност

Притежателите на седалки от по-стария стандарт могат да продължат да ги ползват

От 1 септември влиза в сила важна промяна при продажбата на детски столчета за автомобили. Във физическите и електронните магазини ще бъде разрешено предлагането само на седалки, които са изработени в съответствие с т. нар. i-Size стандарт. За това напомнят от онлайн платформата „Ние, потребителите“.

Сред основните предимства на изработените по новия стандарт за безопасност детски столчета е, че задължително се изпитват при страничен удар при 24 км/ч, а при тестването им (за разлика от това на предходния стандарт R44/04) се използват по-сложни манекени, които имитират по-добре деца от шест седмици до 10.5 години.

Също така е въведено задължително монтиране с ISOFIX система, която осигурява значително по-надеждно захващане на детската седалка за тази на автомобила. Друго преимущество на произведените i-Size стандарта за безопасност столчета е, че са базирани на височината на детето, а не на теглото му – както е при по-стария R44/04 стандарт.

От съществено значение е и това, че новите столчета задължително остават обърнати в обратна на движението посока, докато детето навърши поне 15 месеца, тъй като се счита за по-сигурно и безопасно.

Детските столчета по най-новия стандарт ще разпознаете по стикера с логото, което представлява седалка с фигура на дете и символът i. Върху етикета на продукта трябва да откриете информация за подходящия ръст на детето, държавата на сертифициране на столчето, както и номера на проведения тест за безопасност.

Имайте предвид, че за поставянето на столче по най-новия стандарт е необходимо наличието на система ISOFIX. За произведените след 2011 г. автомобили това е стандарт, а за по-старите може да се добави. Независимо от всичко, преди да закупите седалка i-Size, проверете дали ще бъде съвместима с леката ви кола. Тази проверка може да направите при производителя на столчето или в документацията за модела на вашия автомобил.

И след 1 септември ще можете да продължите да ползвате детската седалка от по-стария R44/04 стандарт, ако все още е подходяща за порастващото ви дете, без това да е нарушение и да се санкционира.

Важно е да знаете и това, че след претърпян инцидент, столчето вече не се счита за безопасно. Това е отчетено в действащите стандарти за тези изделия, предупреждават от „Ние, потребителите“.

Законът за движение по пътищата предвижда глоба от 50 лева и вземане на 12 точки от талона при липса на съответните системи за безопасност в автомобила при превозване на деца.

Напомняме още, че от началото на септември на всички летища в страните от Европейския съюз се връща ограничението за течностите в ръчния багаж на борда на самолетите. Те могат да бъдат само в контейнери до 100 мл., като трябва да се поставят в прозрачно пликче и общата им вместимост не трябва да надвишава 1 л. Подгответе се предварително, за да не се налага да търсите флакони на място или пък да се разделите с тази част от багажа си, което е загуба на време и нерви.


По публикацията работи: Ваня Славова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нинова поиска конгрес на БСП на 28 септември

Председателят на БСП в оставка Корнелия Нинова ще предложи свикването на партиен конгрес на 28 септември, предаде репортер на БГНЕС. Нинова излезе пред партийната централа заедно с Георги Свиленски, за да говори пред протестиращите в нейна подкрепа. „Бъдете спокойни, че ще регистрираме партията за..

публикувано на 01.09.24 в 11:11

Русия удължи забраната за износ на бензин

Забраната за износ на бензин от Русия е удължена с решение на руското правителство до края на годината, съобщи ТАСС. Според мотивите за решението то е взето за „поддържане на стабилна ситуация на горивния пазар в периода на запазено сезонно търсене и планови ремонти“ на производствените мощности. Забраната не се отнася за доставките по..

публикувано на 01.09.24 в 11:10

18 500 са безработните младежи

Безработните младежи до 29-годишна възраст са 18 500 души от всички 153 000 регистрирани в бюрата по труда без препитание. Това сочат най-новите данни на Агенцията по заетостта. Повече от половината, или над 8000 от младежите, са със средно образование. За сравнение, през същия период на миналата..

публикувано на 01.09.24 в 10:53

Патриарх Даниил отправи послание за Новата църковна година

Негово Светейшество Софийският митрополит и български патриарх Даниил отправи окръжно послание по случай Новата църковна година - началото на индикта, се казва в съобщение, публикувано в сайта на Българската патриаршия. "По великата Божия милост в този първи ден на септември встъпваме заедно в още една Нова църковна година. Още една Нова..

публикувано на 01.09.24 в 10:08

Повече хора с респираторни инфекции за последната седмица

За периода 23.08.2024 г. – 29.08.2024 г. се отбелязва ръст на лицата с ОРЗ във Варненска област, показва справка на РЗИ - Варна. През периода броят на регистрираните чревни инфекции е 65 случая срещу 99 от предходната седмица. За тази седмица са регистрирани 5 лица със салмонелоза /1,16‰/, 48 лица с ентероколити /заболяемост 11,14‰/, 4 лица с..

публикувано на 01.09.24 в 09:31

Днес БСП решава дали да изключи Корнелия нинова от партията

Националният съвет на БСП се събира днес, за да реши какво наказание да наложи на Корнелия Нинова и нейните приближени. Бившият лидер на столетницата е обвинявана от своите съпартийци за създадения юридически казус около легитимността на ръководството на партията, застращаваща явяването им на предстоящите през октомври избори, както и в нарушаване..

публикувано на 01.09.24 в 09:11

Код червено за валежи за три общини в област Бургас

Предупредителен код за значителни валежи е в сила за седем общини от област Бургас за днес, сочи справка на интернет страницата на Националния институт по хидрология и метеорология (НИМХ).  С предупредителен жълт код са общини Бургас, Средец и Камено. Там се очакват количество валежи около 20-35 мм за 24 часа или интензивен валеж  до 30 мм за..

публикувано на 01.09.24 в 09:06