Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В 12 населени места в област Варна е въведен воден режим

Снимката е илюстративна.
Снимка: Здравка Маслянкова

В 12 населени места в област Варна е въведен воден режим. Основният проблем за общините това лято е сушата -  високите температури и липсата на дъжд, което доведе до пресушаване на язовирите, посочват от Областна администрация - Варна, където се проведе заседание на Областния съвет за намаляване риска от бедствия. В него участие взеха представители на 6 общини от територията на областта, както и институциите, компетентни да осъществяват дейност по предотвратяване и преодоляване на последствията от бедствия.

В редица населени места вода има по 2 часа на ден, отбелязват още оттам.  ВиК Варна е депозирало в Министерски съвет доклад, в който се посочва, че най-сериозен проблем с безводието има в общините Аксаково, Аврен и Долни чифлик. Дружеството търси помощ от държавата за реализиране на конкретни дейности за преодоляване на кризата. Към Министерството на регионалното развитие и благоустройството е подаден списък с обекти, на територията на общини от област Варна, които се нуждаят от финансиране, за да се разрешат трайно проблемите с безводието.

ТД ПБЗН – Варна, която участва във всички проверки на язовирите на територията на областта посочи, че 36 от тях вече са проверени и са издадени 11 предписания за неотложни дейности. Почистват се шахтите в най-ниската част на град Варна, в района на ЖП гарата, а противопожарната служба има пълната готовност да действа ако се наложи отстраняване на последици от наводнения.

4 са язовирите на територията на община Вълчи дол, които са изцяло сухи, а останалите са с много ниски водни нива. Общината не разполага с техника и със средства, за да почисти деретата, бе посочено по време на заседанието.

Община Варна информира, че функционира добре локалната система за превенция на риска от наводнения. Полагат се усилия за наблюдение от въздуха на деретата на територията на общината, които са почистени. Допълнително се наблюдават 12 мокри дерета, в т.ч. и два отводнителни канали. До края на месеца всички кметства от община Варна трябва да предадат доклади за средствата, необходими за почистване на деретата. Общината е създала и система за обследване състоянието на свлачищата от въздуха, но при обилни валежи се очаква някои от тях да се активизират.

Община Белослав извършва редовни проверки на състоянието на речните корита и дерета, които са почистени и не се очаква да създадат проблеми в дъждовния сезон.

Проблем за община Провадия е близо 2 км участък от р. Провадийска в южната част на града, която е сериозно затлачена. Общината е изготвила техническа експертиза, за дейностите необходими за почистване на участъка и кандидатства за финансирането им пред МРРБ.

5-те язовира на територията на община Долни чифлик са в добро състояние но със значително малко количество вода в тях. Всички речни корита в урбанизираната територия на общината са почистени.

Информацията обсъдена днес на Областния съвет за намаляване риска от бедствия ще бъде представена в писмен вид от общините и институциите, а след обобщаването й ще бъде депозирана в


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Обновяват пешеходните пътеки около училищата преди първия учебен ден

Oбновяват на маркировката на пешеходните пътеки и възстановяват пътните знаци около училищата и детските градини. Дейностите се извършват във връзка с началото на новата учебна година. Това докладваха на заместник-кмета Илия Коев по време на традиционната оперативна среща в Община Варна, съобщават от общинския пресцентър. Освен освежаване на пътната..

публикувано на 02.09.24 в 17:28

ЦИК прие едновременно документите на двете фракции в ДПС

Централната избирателна комисия прие едновременно документите на двете фракции в ДПС - около Ахмед Доган и около Делян Пеевски, за регистрация за предсрочните парламентарни избори на 27 октомври, предаде БНР. След почти 7 часа чакане да стартира процедурата по приемане на документи за регистрация за участие в предсрочните парламентарни избори, в..

публикувано на 02.09.24 в 16:23

Искат 15% ръст на заплатите в образованието, търсят мъже учители

Заплатите на учителите да бъдат увеличени с 15 на сто до 2025 година предлагат от Съюза на българските учители, за да се върнат в професията и мъжете. Това каза във Варна Янка Такева, председател на Съюза на българските учители, която участва в двудневния Международен образователен форум "Образованието през парадигмата на хуманизма и изкуствения..

обновено на 02.09.24 в 16:20

Посланикът на САЩ у нас и кметът на Варна обсъдиха възможности американски фирми да инвестират в туризма и енергетиката

Кметът на Община Варна Благомир Коцев посрещна посланика на Съединените американски щати у нас Н. Пр. Кенет Мертен и неговата съпруга. Това е първо официално посещение в морската столица на посланика, чийто мандат започна в началото на 2023 година, съобщават от общинския пресцентър. На срещата в Община Варна присъства и заместник-кметът с ресори..

публикувано на 02.09.24 в 15:05

Не достигат учители по математика, биология и химия

Не достигат учители по математика, биология и химия в българската образователна система. Очаква се 2500 пенсионирани преподаватели да се върнат в класните стаи, за да се преодолее липсата на кадри. Това каза председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева във Варна, където участва в четвъртия Международен образователен форум, организиран от..

публикувано на 02.09.24 в 14:48

Обмислят диктовката в НВО за 4. клас да бъде заменена с редактиране на текст

Обмисляме диктовката в изпита от националното външно оценяване (НВО) в края на 4. клас през предстоящата учебна година да бъде заменена със задача за редактиране на текст – основен инструмент за проверка на правописните умения в началните класове. Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков по време на национално съвещание с..

публикувано на 02.09.24 в 14:12

Радев назначи Къдринка Къдринова в СЕМ

Президентът Румен Радев подписа указ за назначаването на Къдринка Къдринова за член на Съвета за електронни медии. В съобщението от прессекретариата на държавния глава се посочва, че тя е сред утвърдените журналисти международници в България. Има над 40-годишен опит с непрекъсната журналистическа работа в медиите, предаде БНР. Къдринка Къдринова..

публикувано на 02.09.24 в 14:08