Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посланикът на САЩ у нас и кметът на Варна обсъдиха възможности американски фирми да инвестират в туризма и енергетиката

Кметът на Община Варна Благомир Коцев посрещна посланика на Съединените американски щати у нас Н. Пр. Кенет Мертен и неговата съпруга. Това е първо официално посещение в морската столица на посланика, чийто мандат започна в началото на 2023 година, съобщават от общинския пресцентър.

На срещата в Община Варна присъства и заместник-кметът с ресори култура и образование Павел Попов.


Посланик Мертен изрази възхищението си от видяното по време на разходка в Морската градина и Римските терми. Част от неговата програма в града е и посещение в Регионалния исторически музей, където е изложено най-старото обработено злато в света. В тази връзка кметът Коцев отбеляза, че Варна има богато историческо наследство и истинско предизвикателство пред неговия екип е то да бъде съхранено за поколенията. Амбиция на екипа ни е това богатство да придобие вида, който заслужава, а това изисква инвестиции и по-активно популяризиране на възможностите за културен туризъм, добави той.


Посланик Мертен постави въпроса за приоритетите в управленската програма на Община Варна. Кметът Коцев изтъкна като акцент в нея подобряването на градската среда, което включва ремонт на улици, реформи в сферата на обществения транспорт, повече паркове и условия хората да изберат Варна пред други градове. Той отбеляза, че в последните години жилищното строителство е водещ отрасъл в икономиката на града, но управленският екип има амбицията да изгради индустриална зона в близост и да привлече инвестиции в сферата на иновативните технологии, IT сектора и синята икономика. 


Кметът заяви пред американския посланик, че Варна има необходимост от по-добра транспортна свързаност с останалата част от страната и по-конкретно от завършването на автомагистрала „Хемус“. Коцев отбеляза усилията, които полагат заедно с Община Бургас, за изграждане на скоростен път между двете общини, което ще повлияе положително върху бизнеса по цялото българско Черноморие. 


Посланик Кенет Мертен беше заинтересован от възможностите американски фирми да инвестират във Варна в областта на туризма и енергетиката. От своя страна заместник-кметът Павел Попов представи идеята си в града ни да бъде разкрито международно американско училище. 


Посланикът благодари на Благомир Коцев, че в ролята си на областен управител, а в последствие и на кмет на Варна успешно се е справил с кризата с украинските бежанци, като е осигурил не само възможности за настаняване, но и за интеграция – образование за децата и работа за възрастните хора. 


Посланикът покани кмета Коцев да бъде гост на заключителното събитие по проекта Smart Varna за подкрепа на жени-предприемачи през месец януари 2025 г. Като подарък и спомен от първото си посещение в Община Варна той получи реплика на артефакти от най-старото златно съкровище в света, намерено във Варненския халколитен некропол, книгите „Златната древност на Варна“ и „Варна – кръстопът на цивилизации“.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Обновяват пешеходните пътеки около училищата преди първия учебен ден

Oбновяват на маркировката на пешеходните пътеки и възстановяват пътните знаци около училищата и детските градини. Дейностите се извършват във връзка с началото на новата учебна година. Това докладваха на заместник-кмета Илия Коев по време на традиционната оперативна среща в Община Варна, съобщават от общинския пресцентър. Освен освежаване на пътната..

публикувано на 02.09.24 в 17:28
Снимката е илюстративна.

В 12 населени места в област Варна е въведен воден режим

В 12 населени места в област Варна е въведен воден режим. Основният проблем за общините това лято е сушата -  високите температури и липсата на дъжд, което доведе до пресушаване на язовирите, посочват от Областна администрация - Варна, където се проведе заседание на Областния съвет за намаляване риска от бедствия. В него участие взеха представители на 6..

публикувано на 02.09.24 в 16:49

ЦИК прие едновременно документите на двете фракции в ДПС

Централната избирателна комисия прие едновременно документите на двете фракции в ДПС - около Ахмед Доган и около Делян Пеевски, за регистрация за предсрочните парламентарни избори на 27 октомври, предаде БНР. След почти 7 часа чакане да стартира процедурата по приемане на документи за регистрация за участие в предсрочните парламентарни избори, в..

публикувано на 02.09.24 в 16:23

Искат 15% ръст на заплатите в образованието, търсят мъже учители

Заплатите на учителите да бъдат увеличени с 15 на сто до 2025 година предлагат от Съюза на българските учители, за да се върнат в професията и мъжете. Това каза във Варна Янка Такева, председател на Съюза на българските учители, която участва в двудневния Международен образователен форум "Образованието през парадигмата на хуманизма и изкуствения..

обновено на 02.09.24 в 16:20

Не достигат учители по математика, биология и химия

Не достигат учители по математика, биология и химия в българската образователна система. Очаква се 2500 пенсионирани преподаватели да се върнат в класните стаи, за да се преодолее липсата на кадри. Това каза председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева във Варна, където участва в четвъртия Международен образователен форум, организиран от..

публикувано на 02.09.24 в 14:48

Обмислят диктовката в НВО за 4. клас да бъде заменена с редактиране на текст

Обмисляме диктовката в изпита от националното външно оценяване (НВО) в края на 4. клас през предстоящата учебна година да бъде заменена със задача за редактиране на текст – основен инструмент за проверка на правописните умения в началните класове. Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков по време на национално съвещание с..

публикувано на 02.09.24 в 14:12

Радев назначи Къдринка Къдринова в СЕМ

Президентът Румен Радев подписа указ за назначаването на Къдринка Къдринова за член на Съвета за електронни медии. В съобщението от прессекретариата на държавния глава се посочва, че тя е сред утвърдените журналисти международници в България. Има над 40-годишен опит с непрекъсната журналистическа работа в медиите, предаде БНР. Къдринка Къдринова..

публикувано на 02.09.24 в 14:08