Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Личен лекар: Дойде времето за противогрипна ваксина

Снимка: архив

Летните вируси отшумяха, но идвам подходящото време за поставяне на противогрипна ваксина. Това припомни д-р Каролина Златева, зам.-председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари — Варна, в предаването «Новият ден» на Радио Варна. Въпреки, че пациентите масово не се тестват за Ковид-19, за нас е ясно, че е този вирус - по симптоматиката и когато преболедува цялото семейство, допълни д-р Златева.

През есенно-зимния период се обострят хронични заболявания при възрастните пациенти, които съветвам и т.г. да помислят и да си поставят ваксина против грип. По програма на Министерство на здравеопазването тази ваксина е безплатна за хора над 65 г. 

М.г. епидемията от грип беше много тежка. Пациентите го преболедуваха много по-тежко от щама на Ковид-19 тогава, припомни д-р Златева. Има и още една ваксина, подходяща за хора над 65 г. ПРЕВЕНАР срещу пневмококова инфекция и пневмония, която също е безплатна, подчерта семейният лекар.

Тя припомни и основните съвети за превенция на острите респираторни заболявания – да се ограничат контактите с много хора з затворени помещения, разходки на чист въздух и богата на витамини храна


По публикацията работи: Мариела Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отиде си журналистът Иван Гарелов

Почина популярният журналист и дългогодишен телевизионен водещ Иван Гарелов. Това съобщиха от института Пирогов, където той беше лекуван повече от месец, предаде БНР. Телевизионната легенда е починал тази сутрин, допълниха от болницата. Той беше транспортиран по спешност в неврореанимацията на "Пирогов" в средата на юли т.г. след черепно-мозъчна..

публикувано на 03.09.24 в 09:58

Технологичен предприемач: Две трети от учебния материал е излишен

Българското образование трябва да бъде разтоварено от фактологията. Това каза пред Радио Варна Доброслав Димитров, председател на Управителния съвет на Българска работодателска асоциация иновативни технологии /БРАИТ/: „Необходимо е да се изхвърлят две трети от учебния материал. Всеки има телефон в джоба, всеки може да пита Google. В..

публикувано на 03.09.24 в 08:16

Адресите без ток днес

Без ток днес ще са следните адреси в обхвата на дейност на електроразпределителното дружество за регион Варна : ·   На  03.09.2024  г. В периода  09:00  ч. до  17:00  ч. Поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия , ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: гр. Варна - ул...

публикувано на 03.09.24 в 05:58

Слънчево време във вторник

Днес ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб вятър от северна четвърт, привечер ще се обърне от източна. Максимални температури от 29° до 34°, за Варна 31°.  Вълнение на морето 1-2 бала. Температура на морската вода от 25° до 28°. Температурите в 6 часа: Варна и Нос Калиакра 22 градуса; Нос Емине 23; Шабла 20; Бургас и Силистра 21;..

публикувано на 03.09.24 в 05:56

Обновяват пешеходните пътеки около училищата преди първия учебен ден

Oбновяват на маркировката на пешеходните пътеки и възстановяват пътните знаци около училищата и детските градини. Дейностите се извършват във връзка с началото на новата учебна година. Това докладваха на заместник-кмета Илия Коев по време на традиционната оперативна среща в Община Варна, съобщават от общинския пресцентър. Освен освежаване на пътната..

публикувано на 02.09.24 в 17:28
Снимката е илюстративна.

В 12 населени места в област Варна е въведен воден режим

В 12 населени места в област Варна е въведен воден режим. Основният проблем за общините това лято е сушата -  високите температури и липсата на дъжд, което доведе до пресушаване на язовирите, посочват от Областна администрация - Варна, където се проведе заседание на Областния съвет за намаляване риска от бедствия. В него участие взеха представители на 6..

публикувано на 02.09.24 в 16:49

ЦИК прие едновременно документите на двете фракции в ДПС

Централната избирателна комисия прие едновременно документите на двете фракции в ДПС - около Ахмед Доган и около Делян Пеевски, за регистрация за предсрочните парламентарни избори на 27 октомври, предаде БНР. След почти 7 часа чакане да стартира процедурата по приемане на документи за регистрация за участие в предсрочните парламентарни избори, в..

публикувано на 02.09.24 в 16:23