Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фургонът с операционна в приюта за кучета в Каменар е почти оборудван, спешно търсят втори ветеринар

Приютът за безстопанствени кучета в село Каменар вече разполага с чисто нов фургон, който ще служи за операционно-манипулационни дейности и ще осигури възможност да се извършва качествено лечение и кастрации на кучетата. Той е дарение от доброжелатели, а със средства осигурени от бюджета на Община Варна започна поетапно закупуване на ветеринарномедицинска техника, необходима за неговото оборудване, съобщават от общинския пресцентър.

От приюта в Каменар: 3000 бездомни кучета по улиците във Варна, през последните 8 години слаба кастрация

Във фургона са обособени операционна и манипулационна. Разположени са и две операционни маси с хидравлични механизми, операционна лампа и дигитален микроскоп с вградена камера, шкаф за съхранение на лекарства и 2 мивки. В най-кратки срокове се очаква да пристигне най-важната за лечението на животните апаратура - два апарата за хематологичен и биохимичен анализ. Това е изключително важна техника, която не само е жизненоважна за кучетата в приюта, но и гарантира бързината и високото качество на всички ветеринарномедицински дейности и процедури, подчерта директорът на приюта д-р Стоимен Стоименов. Във фургонът ще бъде поставен и климатик, който да осигури комфорт за животните, допълни той.

Осем кученца от приюта в Каменар намериха своя дом

В последните месеци се усеща спешна необходимост от още един ветеринарен лекар. Причината е, че само за последните 6 месеца в приюта са кастрирани повече кучета, отколкото сумарно за последните три години. Статистиката показва, че за половин година са стерилизирани близо 250 бездомни животни, което е в пъти повече от предходните години - през 2020 г. са били 68 кучета, през 2021 г. – 142, а през 2022 г. – само 34. Този положителен резултат е постигнат без да се променя броят на работните места в Приюта или основният годишен бюджет. Липсата на специализиран персонал обаче се усеща все по-осезаемо. Нещата се случват, защото има общи воля и желание за промяна, но за да подобрим още темповете и качеството на работа е необходимо да преструктурираме персонала в полза на лекарския състав и гледачите на кучета, посочва д-р Стоименов.


За пръв път от много години ръководството на Приюта и доброволците са обединени в усилията си да помогнат на бездомните кучета в града и да им осигурят хуманно отношение и добра жизнена среда, подчерта Стоименов. По думите му центърът е посещаван от много доброволци и те се включват активно в грижите за обитателите там. Провеждат се и редовни срещи с участието на всички страни - администрация, доброволци и екипа на Приюта, на които се обсъждат мерките за развитие, възможностите за изграждане на нов дом за обитателите, следят се ефективните европейски практики в тази сфера.


От приюта отправят специална молба към гражданите да не оставят битов отпадък в близост до казаните за смет, защото безстопанствените животни в града се струпват около такива места в късните часове на денонощието и е възможно възникването на инциденти и формирането на глутници кучета, търсещи препитание.


Екипът напомня, че разчита и подкрепата и толерантността на местните хора, защото в с. Каменар има десетки прекрасни, но изоставени кученца, които очакват с надежда своите осиновители.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

За поредна година пчеларите в област Добрич регистрират по-ниски добиви

За поредна година пчеларите в област Добрич регистрират по-ниски добиви от кошерите си. Спад с около 50% се отбелязва и в броя на заетите в бранша. Заради големите разходи и ниската изкупна цена на меда на едро масово пчелари продават пчелни семейства, кошери и оборудване, алармират те. Изкупната цена е под себестойност, преди продавахме на цена 5,50..

публикувано на 03.09.24 в 11:40

От РЗИ-Варна разясняват как да получим достъп до електронното си здравно досие през телефона

Екип от РЗИ-Варна организира разяснителна кампания как да получим достъп до електронното си здравно досие през телефона. Всеки желаещ може да използва насоките на служители на здравната инспекция как да използват приложението еЗдраве на смартфоните си. Това каза Цеца Янкова, главен секретар на РЗИ -Варна. Информационен изнесен щанд ще има следващите три..

публикувано на 03.09.24 в 10:44

Отиде си журналистът Иван Гарелов

Почина популярният журналист и дългогодишен телевизионен водещ Иван Гарелов. Това съобщиха от института Пирогов, където той беше лекуван повече от месец, предаде БНР. Телевизионната легенда е починал тази сутрин, допълниха от болницата. Той беше транспортиран по спешност в неврореанимацията на "Пирогов" в средата на юли т.г. след черепно-мозъчна..

публикувано на 03.09.24 в 09:58

Технологичен предприемач: Две трети от учебния материал е излишен

Българското образование трябва да бъде разтоварено от фактологията. Това каза пред Радио Варна Доброслав Димитров, председател на Управителния съвет на Българска работодателска асоциация иновативни технологии /БРАИТ/: „Необходимо е да се изхвърлят две трети от учебния материал. Всеки има телефон в джоба, всеки може да пита Google. В..

публикувано на 03.09.24 в 08:16

Личен лекар: Дойде времето за противогрипна ваксина

Летните вируси отшумяха, но идвам подходящото време за поставяне на противогрипна ваксина. Това припомни д-р Каролина Златева, зам.-председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари — Варна, в предаването «Новият ден» на Радио Варна. Въпреки, че пациентите масово не се тестват за Ковид-19, за нас е ясно, че е този вирус - по симптоматиката и..

публикувано на 03.09.24 в 07:19

Адресите без ток днес

Без ток днес ще са следните адреси в обхвата на дейност на електроразпределителното дружество за регион Варна : ·   На  03.09.2024  г. В периода  09:00  ч. до  17:00  ч. Поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия , ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: гр. Варна - ул...

публикувано на 03.09.24 в 05:58

Слънчево време във вторник

Днес ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб вятър от северна четвърт, привечер ще се обърне от източна. Максимални температури от 29° до 34°, за Варна 31°.  Вълнение на морето 1-2 бала. Температура на морската вода от 25° до 28°. Температурите в 6 часа: Варна и Нос Калиакра 22 градуса; Нос Емине 23; Шабла 20; Бургас и Силистра 21;..

публикувано на 03.09.24 в 05:56