Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предложение: Паркингите от синята зона на Балчик - целогодишно платени

Снимка: Албена Иванова

Крайбрежните паркинги Морска гара и Рибарски да станат целогодишно платени при 24-часов режим на работа. Това предвижда проектонаредба за изменение на наредбата за реда и условията за платено паркиране на пътните моторни превозни в община Балчик, поместена на сайта на Общината.

Мотивите на управителя на общинското дружество Кибела 2014 да инициира промените са високите разходи за монтаж и демонтаж на бариерите при сегашния период на действие (от началото на април до края на септември). Затова предложението на Йордан Йорданов е те да работят целогодишно, а разчертаните паркоместа по улиците да останат свободни за гражданите в периода 1 октомври 31 март.

Режимът за платено почасово паркиране за паркинг МБАЛ също е валиден за всички календарни дни през цялата година, но при безплатен първоначален престой/паркиране до 2 часа, се казва в проекта. Следващите часове паркиране се заплащат по цени от тарифата към Наредбата, а именно 2 лева на час и 10 лева за денонощие.

На заинтересованите се предоставя 30-дневен срок от публикуване на обявлението на интернет страницата balchik.bg/секция Общински съвет, проекти на наредби (дата 26 август 2024) за даване на предложения, становища и възражения относно проекта на наредбата, които могат да бъдат депозирани: в деловодството на Общинска администрация на адрес: гр. Балчик, пл."21 септември" №6, в рамките на работното време от 08.00ч. до 16:30ч.; на електронна поща: mayor@balchik.bg.

През периода от 01 октомври до 31 март дружеството не генерира приходи, защото зоната за платено паркиране не функционира. Промяната се аргументира от изпълнителния директор на общинското дружество с възможността за някакви постъпления и през неактивния сезон, които да обезпечат финансово минимума на функционирането на дружеството. Освен промяна в календарния период на функциониране и прилагане платено почасово паркиране за тези два паркинга през цялата календарна година, се прави предложение и в часовия диапазон на работа, а именно - 24-часов. Така няма да е необходимо и съоръженията на паркингите да се демонтират в края на сезона и монтират отново в началото на следващия, както се практикува в момента. Изпълнителният директор на общинското дружество счита, че при осигуряването на повече постъпления от промяната, ще се избегне и ползването на безлихвен заем, отпускан от Общината на всеки следващ сезон, или респ. при продължаваща нужда от такъв, то ще бъде намален неговият размер. Дружеството обичайно, при досегашния режим на функциониране на платено паркиране, не разполага със средства да стартира нормално дейността на зоната за платено паркиране и не може да обезпечи само финансово функционирането и през първите месеци на активния сезон при настоящо реализираните приходи и съответно текущи разходи, налага се и сезонно освобождаване на служителите на длъжност „контрольор", чрез прекратяване трудовите им правоотношения извън сезона на работа на зоните за платено паркиране, което е предпоставка за „непривлекателност" на длъжността и непредпочитането и, респ. затруднения при набирането на кадри. Извършват се също консервационни мероприятия на техниката, демонтиране на вертикална сигнализация и др., което може да се избегне при целогодишното функциониране в съответните зони от предложението“ – са част от мотивите, обявени от администрацията.

(Целия текст може да видите на следния линк https://balchik.bg/bg/infopage/4375-%d0%bd%d0%b0%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%b1%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%b0-%d0%b8-%d1%83%d1%81%d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%b8%d1%8f%d1%82%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d0%bf%d0%bb%d0%b0%d1%82%d0%b5%d0%bd

Чуйте репортажа на Албена Иванова:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започна проектирането на парк „Младост“

Започна проектиране на дейностите по благоустрояване на парк „Младост 1“ , който е разположен на терен от близо 20 декара в пространството между ул. „Мечтание“ и детските градини „Морска звездица“ и „Синчец“. В момента се изготвя технически проект за изграждане, основен ремонт и реконструкция на парка. Целта е да се създаде модерна и съвременна..

публикувано на 03.09.24 в 15:10

От РЗИ-Варна разясняват как да получим достъп до електронното си здравно досие през телефона

Екип от РЗИ-Варна организира разяснителна кампания как да получим достъп до електронното си здравно досие през телефона. Всеки желаещ може да използва насоките на служители на здравната инспекция как да използват приложението еЗдраве на смартфоните си. Това каза Цеца Янкова, главен секретар на РЗИ -Варна. Информационен изнесен щанд ще има следващите три..

публикувано на 03.09.24 в 10:44

Отиде си журналистът Иван Гарелов

Почина популярният журналист и дългогодишен телевизионен водещ Иван Гарелов. Това съобщиха от института Пирогов, където той беше лекуван повече от месец, предаде БНР. Телевизионната легенда е починал тази сутрин, допълниха от болницата. Той беше транспортиран по спешност в неврореанимацията на "Пирогов" в средата на юли т.г. след черепно-мозъчна..

публикувано на 03.09.24 в 09:58

Фургонът с операционна в приюта за кучета в Каменар е почти оборудван, спешно търсят втори ветеринар

Приютът за безстопанствени кучета в село Каменар вече разполага с чисто нов фургон, който ще служи за операционно-манипулационни дейности и ще осигури възможност да се извършва качествено лечение и кастрации на кучетата. Той е дарение от доброжелатели, а със средства осигурени от бюджета на Община Варна започна поетапно закупуване на..

публикувано на 03.09.24 в 09:49

Технологичен предприемач: Две трети от учебния материал е излишен

Българското образование трябва да бъде разтоварено от фактологията. Това каза пред Радио Варна Доброслав Димитров, председател на Управителния съвет на Българска работодателска асоциация иновативни технологии /БРАИТ/: „Необходимо е да се изхвърлят две трети от учебния материал. Всеки има телефон в джоба, всеки може да пита Google. В..

публикувано на 03.09.24 в 08:16

Личен лекар: Дойде времето за противогрипна ваксина

Летните вируси отшумяха, но идвам подходящото време за поставяне на противогрипна ваксина. Това припомни д-р Каролина Златева, зам.-председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари — Варна, в предаването «Новият ден» на Радио Варна. Въпреки, че пациентите масово не се тестват за Ковид-19, за нас е ясно, че е този вирус - по симптоматиката и..

публикувано на 03.09.24 в 07:19