Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изчезват ли пчеларите у нас?

Производители на мед в област Добрич тази година прибират по-малко продукция от кошерите си. Причината според тях основно е в неблагоприятните климатични условия през пролетта и лятото. Пчеларите се оплакват и от липсата на достатъчен контрол по отношение на пръскането с препарати в земеделските земи, както и от огромните количества на внос от други страни на мед с недоказано качество. По думите на заетите в бранша тревожна е тенденцията за все повече разпродаващи се пчелни семейства и кошери, а не са изолирани в случаите и в които те се изоставят от стопаните.

Пчеларите са поредните потърпевши от променящите се климатични условия в страната ни, характеризиращи се с топла зима, липса на валежи и екстремно горещо лято. Към тези неблагоприятни условия се добавя и лошата за сектора държавна политика. Масов, по думите на председателя на сдружение „Пчела Добрич 1946“ Галин Георгиев е отливът от бранша. Ако до скоро членовете на сдружението са били над 300, през тази година техният брой вече е едва 130.

В момента се подаряват пчелини, буквални. Цените, на които се търгуват пчелните семейства, са нереални. Просто хората искат да се отърват от последващи разходи. Сега започва подготовка на семействата за новия сезон - подхранване, третиране срещу акари, което е един разход, който сваля прихода. Членовете са намалели с над 50%, посочи Георгиев и допълни, че ако тенденцията на ниска цена и нисък добив продължи, ще се откажат и още.
Десислав Янакиев отглежда 200 кошера в стопанството си. Той оцени стопанската година, като средна. Спасение са били дъждовете в областта му.  Огромният проблем, с който се сблъсква, са препаратите за растителна защита, които са натровили пчелите му. Според него държавната политика не защитава интересите на бранша с премахването на тарифните квоти за внос.

Всяка година освен пчеларите спада количеството и на произведения мед, допълва Галин Георгиев. Факторите са няколко - промяна в климатичните условия, ниски валежи, дълги периоди без паша, открои ги той.

И Георгиев е категоричен, че пагубна за сектора е липсата на контрол върху органите, които третират земеделските култури с пестициди. 

В семейната фирма на Недялка Михова продукцията от мед тази година не се различава по качество и количество от предходната. Според нея това се дължи най-вече на местоположението на кошерите, които са в гората до село Батово.

Тя е благодарна на обстоятелствата, но и тя посочи, че най-голямите врагове на пчелите са химията в земеделието и акарите.

Михова споделя още, че цената, на която се изкупува в момента на едро медът в България е „страшно обидна“. Според пчеларите цената не трябва да е по-ниска от 6.50 лв., посочи Галин Георгиев.
Михова изрази и възмущението си от огромните количества внос на мед от Китай и Украйна.
Чуйте репортажа на Мая Райнова:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

От 100 до 1000 лева в подготовката на ученик за училище

Припомняме, че до 15 октомври се подават заявленията за отпускане на еднократна помощ от 300 лв. за ученици, записани в първи и осми клас , също така за ученици, които продължават обучението си във втори, трети и четвърти клас . Средствата се изплащат на два пъти - 50 на сто от размера се предоставя след влизане в сила на заповедта за..

публикувано на 03.09.24 в 14:18
Мария Бакалова

Филмът “Tриумф” на Кристина Грозева и Петър Вълчанов, с участието на Мария Бакалова, е българското предложение за Оскар

Филмът "Триумф" с участието на Мария Бакалова е българското предложение за награда „Оскар“. Решението е взето единодушно от петимата членове на комисията за избор на национална номинация, съобщават от Националния филмов център.  Филмът на Кристина Грозева и Петър Вълчанов е копродукция между България и Гърция. В актьорския състав са Мария Бакалова,..

публикувано на 03.09.24 в 13:56

Oрганизират празничен концерт с участието на представителния духов оркестър на ВМС

Община Варна организира празничен концерт с участието на представителния духов оркестър на Военноморските сили. Събитието ще се проведе днес - 3 септември, от 18 ч. на пл. „Антон Новак“ на входа на Морската градина.  Поводът е 145 години от създаването на Военноморските сили на Република България и 140 години от създаването на Представителния духов..

публикувано на 03.09.24 в 11:27

Във Варна ревю показва традиционни кимона и техники на обличане

Шест дами от Япония, специалисти по обличане на кимоно, ще изнесат лекция и ще ни въведат в света на кимоната във Варна. По време на събитието публиката ще има възможност не само да научи за историята на тази емблематична за Япония дреха, но и да наблюдава демонстрация на техниките на обличане . По време на модното ревю в края на събитието ще бъдат..

публикувано на 03.09.24 в 09:47

Нова измама за пазаруващи онлайн

Нов вид измама заплашва редовно пазаруващите онлайн с доставка от куриер до адрес: доставя се непоръчвана стока с наложен платеж и без услугата „Преглед“. Очаквайки поредната пратка варненка плати близо 100 лв. за стока, която не е поръчвала, получавайки пакета с нейните имена и адрес . Миналата седмица поръчах доста неща по интернет. В..

публикувано на 03.09.24 в 09:25

Как се гаси пожар на пристанището в Балчик демонстрират в Седмицата на пожарната безопасност

Тазгодишното издание на Седмицата на пожарната безопасност е от 9 до 15 септември. Сред редицата мероприятия, които ще организира Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Балчик, ще бъде пожаротактическо занятие на 13 септември на порт Балчик, когато местните огнеборци ще покажат как се гасят пламъци, възникнали на пристанище..

публикувано на 02.09.24 в 17:16

Лесна работа: Разходка с куче

Който има куче – знае. Всеки следващ ден е по-вълнуващ от предишния. Започва така. Рано, преди изгрев слънце някой се опитва да ме избута от леглото, след като цяла нощ е полагал неистови усилия да ми внуши, че мястото ми е на земята, докато неговото е тук – горе: да се шири на два персона по диагонал и царствено да изпъва лапички. То,..

публикувано на 02.09.24 в 14:30