Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изхвърляме по 11 кг. дрехи годишно

Снимка: РАДИО ВИДИН

В последните години драстично расте количеството на текстилните отпадъци - особено след появата на бързата мода, а вече и покрай бума и на ултрабързата мода.

Това е онази мода, която се базира основно на спонтанни покупки на предимно нискокачествени продукти, имитиращи дизайнерски колекции, на много ниски цени и обикновено със сложен състав от различни синтетични материали, които правят невъзможно последващото рециклиране на  подобен вид текстил. Това коментира за Радио Варна Елена Кулева - мениджър корпоративна социална отговорност на Humana People to People България.

Според европейски статистики, средногодишно на всеки жител на държавите членки в съюза се падат по 15 кг. Закупен текстил било то дрехи, кухненски или домакински текстилни продукти. От тях на година се изхвърлят 11 кг., каза Кулева.

За България данните не са по-различни.

Иначе, от 1 януари 2025 г. влизат нови правила за старите дрехи и обувки, които целят да намалят количеството на генерираните от тях отпадъци. Текстилната индустрия е четвъртият най-голям замърсител след хранителната, строителната и мобилната.

Разширява се отговорността на производителите на текстилни изделия, които се задължават да покриват разходите за управление на този вид отпадък чрез заплащане на продуктови (еко) такси. Новите правила са факт от началото на тази година, когато Комисията по околна среда на Европейския парламент подкрепи предложения от Европейската комисия проект за изменение на Рамковата директива за отпадъците (РДО), в който се поставя изискване държавите – членки на Европейския съюз (ЕС), да въведат система за Разширена отговорност на производителя (РОП) и в областта на текстилната индустрия.

Според промените в директивата държавите членки трябва да осигурят разделното събиране на текстил за повторна употреба, подготовка за повторна употреба и рециклиране до 1 януари 2025 г. Това на практика означава, че екотаксите трябва да се въведат преди тази дата, за да може производителите да осигурят необходимото финансиране за тези дейности.

В обхвата на новите правила попадат текстилни изделия, дрехи и аксесоари, спално бельо, включително килими, матраци и продукти, съдържащи материали, свързани с текстила, като кожа, гума или пластмаса.

Екотакси за текстил са въведени във Франция още от 2007 г.. Такива има и в Швеция, Унгария и Нидерландия, а Литва, Латвия, Германия, Италия и Словакия са в процес по приемане.

В Белгия се прилага принципът на доброволно финансиране на разходите за текстилните отпадъци от страна на производителите.

Сред аргументите за въвеждането на новите правила са тези, че по-малко от 1% от целия текстил в света се рециклира в нови продукти, а в ЕС годишно се генерират 12,6 млн. т. текстилни отпадъци, като само облеклото и обувките съставляват 5,2 млн. т., което се равнява на над 11 кг отпадъци на човек всяка година.

Едва 22 на сто от текстилните отпадъци се събират разделно за повторна употреба или рециклиране, а синтетичните примеси и индустриалните багрила в текстилните отпадъци са отговорни за около 35 на сто от микропластмасата, изпускана в околната среда,


Повече може да чуете в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кампанията "Аз вярвам и помагам" за събиране на капачки и стотинки - на 28 септември

Есенната кампания за събиране на пластмасови капачки „Аз вярвам и помагам“ ще се проведе на 28 септември пред катедралния храм „Св. Успение Богородично“ във Варна. Това заяви за Радио Варна Владислав Николов, председател на едноименното сдружение. Началото на 12-тото поредно събитие ще бъде дадено в 9ч. на 28.09 и ще приключи в 14ч. За девет години..

публикувано на 05.09.24 в 11:34

Летище Варна посрещна 1 111 111 си пътник за този сезон

Летище Варна посрещна 1 111 111 си пътник за този сезон. Това е Он Ирен, която пристигна със съпруга си и дъщеря си от Трондхайм, Норвегия. С полета пристигнаха общо 172-ма пътници, те бяха посрещнати от Даниела Павлова-заместник директор на аеропорта.  Това е първото празнично посрещане  с нощен полет, Он Ирен получи специално брандиран куфар,а..

публикувано на 05.09.24 в 10:43

Докъде стигна проектът за новата сграда на МГ - Варна?

Проектът за новата сграда на МГ "Д-р Петър Берон" във Варна отново е върнат за финансиране в списъка с проектите по инвестиционната програма на Министерство на финансите (МФ). Това съобщи за Радио Варна зам.-кметът Диан Иванов. Крайният срок за това беше 30 август.  Новата сграда на МГ ще е училище от бъдещето Нова сграда на МГ Варна до две -..

обновено на 05.09.24 в 08:59
Вътрешният двор

Дворът на раздора

Малкият двор на сграда, която се намира на улица „Хан Омуртаг“ във Варна стана повод за напрежение между съседите, които обитават имота. Къщата е точно до Щаба на ВМС и е паметник на културата. Проектирана е от архитект Далмизо Радели /известен още като Димитър Раделия/, който в началото на миналия век е бил главен архитект на..

публикувано на 05.09.24 в 08:18

С историческа възстановка и богата празнична програма Варна отбелязва Съединението

Община Варна организира празничната програма за 6 септември, когато отбелязваме 139 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия . Съорганизатори на събитията са Военноморските сили на Република България и Варненската и Великопреславска света митрополия. В 10:00 ч. пред паметната плоча на княз Александър I Батенберг на пл...

публикувано на 04.09.24 в 11:28

Изчезват ли пчеларите у нас?

Производители на мед в област Добрич тази година прибират по-малко продукция от кошерите си. Причината според тях основно е в неблагоприятните климатични условия през пролетта и лятото. Пчеларите се оплакват и от липсата на достатъчен контрол по отношение на пръскането с препарати в земеделските земи, както и от огромните количества на внос от други..

публикувано на 03.09.24 в 15:05

От 100 до 1000 лева в подготовката на ученик за училище

Припомняме, че до 15 октомври се подават заявленията за отпускане на еднократна помощ от 300 лв. за ученици, записани в първи и осми клас , също така за ученици, които продължават обучението си във втори, трети и четвърти клас . Средствата се изплащат на два пъти - 50 на сто от размера се предоставя след влизане в сила на заповедта за..

публикувано на 03.09.24 в 14:18