Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристиана Димчева: Идеите в името на нашите деца ни обединяват днес

С „Празничен разказ“ Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ - Варна, отбелязва две знаменателни дати в историята ни – Съединението на Източна Румелия с Княжество България (6 септември) и Независимостта на България (22 септември). Изложбата се откри на 4 септември 2024 г. Тя проследява знакови събития от изграждането на българската държавност. Експозицията включва архивни материали, фотографии и книги от фондовете на Варненската библиотека и кратък визуален разказ.

Експозицията е разположена в  Изложбеното фоайе на РБ „Пенчо Славейков“ на адрес бул. Сливница 34 и може да бъде видяна до 24 септември 2024 година.

Главният библиотекар Кристиана Димчева, ръководител направление "Редакционно-издателска дейност. Варненски исторически архив. Връзки с обществеността", разказва за изложбата в интервю на Светлана Вълкова:


Идеите в името на нашите деца ни обединяват днес. Нека не забравяме, че те си представят една друга България и да погледнем каква България искат те. Понякога е по-добре да следваме младите глави, убедена е Димчева.  Не се съмнявам, че можем да бъдем съединени. Във всекидневието си винаги отговаряме остро на нападки, но на доброто никога не отвръщаме със зло, категорична е тя.

Димчева припомни историческите факти, свързани с 6 септември 1885 година и ни разходи виртуално с "Празничен разказ".

Първата стъпка на едно такова виртуално пътуване е Пловдив, защото Съединението започва от там, каза главният библиотекар, но разказа и какво е участието на Варна.

Преди да да се случат събитията княз Александър I Батенберг е бил подготвен от представители на Българския таен революционен комитет за готвения преврат. Изпратени са да го убедят и да търсят съгласието му да бъде княз на съединена България. Срещата се осъществява по време на военни маневри в Шуменско. След това Батенберг се оттегля в резиденция Сандрово, днешния дворец Евксиноград.

Нещата обаче избързват повече от предвиденото и на 6 септември е обявено временно правителство и на същия ден Батенберг е известен с телеграма в резиденцията. Въпреки изненадата за по-рано стеклите се събития отива с каретата си до телеграфо-пощенската станция във Варна, за да декларира своето съгласие. Той обявява всички необходими заповеди, за да бъде подготвена българската армия, да бъде свикано Народно събрание и да бъде приета вече Обединена България, припомни Димчева.

Неочакваната поява на княза не остава незабелязана от варненската общественост, която е силно развълнувана. Не след дълго целият площад е изпълнен от хора. На възторжените възгласи князът отвръща от балкона:  "Българи! Южна България от днес се присъединява към Северна България. Да подкрепим с оръжие в ръка това народно дело!"

Изложбата в РБ  "Пенчо Славейков" ни пренася в съдбовното за страната време.

В първата витрина са подредени документи от кореспонденцията по въпроса със Съединението, които по-късно са събрани в книгата "Архива на Възраждането", дело на историка Димитър Страшимиров, брат на писателя Антон Страшимиров.

Със съхраняваните от него писма той поставя основите на българската памет, изтъкна Димчева. 

Посетителите на изложбата могат да усетят вълненията на предците си от 15-годишнината от Съединението и да видят експонираната празнична програма по този повод.

Във втората витрина е изложен най-въздействащият документ - Манифестът, подписан от Александър I Батенберг във Велико Търново, с който обявява Съединението. 
Всички питания в Четвъртото народно събрание, касаещи Съединението, са публикувани в т.нар. "Зелена книга по Съединението", която също може да бъде видяна.
В масата, която представя варненското присъствие в историческото събитие, е предоставен празничен разказ за 30-годишнината от обявяването на Съединението, както и малка книжка със спомени на съвременници.
Друго интересно свидетелство, което бележи отново годишнината, е вестникът "Варненски новини".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Полската режисьорка Кинга Дембска: Обичам да показвам различни гледни точки, както и да добавям хумор

Последният си филм "Празник на огъня" представи полската режисьорка Кинга Дембска по време на фестивала "Любовта е лудост". Лентата е екранизация по едноименния роман на Якуб Малецки, в който се проследява живота на двете сестри Настка, която страда от церебрална парализа, и Луция, която е балерина. Дембска споделя, че в книгата са представени трите..

публикувано на 05.09.24 в 09:05

Chris Casket (STRIGOI, екс-EXTREME NOISE TERROR): Загубата е постоянен спътник на човека

Интервю с Chris Casket (STRIGOI, екс-EXTREME NOISE TERROR) STRIGOI са британска банда, създадена от китариста на PARADISE LOSTGreg Mackintosh и Chris Casket от DEVILMENT и за кратко част от EXTREME NOISE TERROR. В края няа миналата година STRIGOI издадоха миниалбума „Bathed in a Black Sun“ - добър повод отново да посетим страната на..

публикувано на 05.09.24 в 07:40

Martin Engler (MONO INC.): Солидарност, толерантност и любов

Интервю с Martin Engler (MONO INC.) За първи път немската готик рок/индъстриъл формция MONO INC. ще има концерт в България. Той ще бъде на 20 септември в Пловдив в Античния театър като част от поредицата „Music Of The Ages 2024“ заедно с PAIN OF SALVATION(21 септември) и IHSAHN (22 септември). Със съдействието на организаторите от „Blue Hills..

публикувано на 05.09.24 в 07:25

Ronnie Romero (LORDS OF BLACK, THE FERRYMEN, екс-RAINBOW): Винаги трябва да си здраво стъпил на земята

Интервю с Ronnie Romero (LORDS OF BLACK, THE FERRYMEN, екс-RAINBOW) Ronnie Romero е работил и работи с едни от най-големите китаристи на нашето време като Ritchie Blackmore, Michael Schenker, Adrian Vandenberg. В същото време участва в групи като LORDS OF BLACK, SUNSTORM, ELEGANT WEAPONS, където е с Richie Faulkner от JUDAS PRIEST, THE..

публикувано на 04.09.24 в 08:05

Поетът-кардиолог Весела Димова: Човек трябва да се освобождава от нещата, които го дърпат назад

Поетесата Весела Димова представи във Варна своята книга-албум "Кеят на чайките", вдъхновена от картини на варненската художничка Светла Косева .  Родена на 7 юни 1965 г. в гр. Плевен, Ве села Димова пише от дете, това е моминското й име – използва го като литературен псевдоним.  По професия е лекар-кардиолог (д-р В. Томова, д.м.). Поезията е..

публикувано на 03.09.24 в 08:05

Елена Аначкова: Най-важно за мен е зрителят да се чувства уютно в изкуството ми

Още един млад талантлив творец прекрачи прага на Галерия A&G Art Meeting тази година. Скулпторката Елена Аначкова откри самостоятелна изложба на 28 август под м отото "Пейзажи на ума". Авторката представя серия от релефни пейзажи и обекти, моделирани в процес от стъпки, в които всяка следваща е непосредствено определена от предходните, запазвайки..

публикувано на 02.09.24 в 08:05

Италианският актьор Рикардо Мария Манера: Обичам да играя - всичко останало е последствие

Италианският филмов фестивал "Кастели Романи" гостува за втори път на варненския "Любовта е лудост". Това е мост, чрез който по един филм от всяка страна се показва в другата, подчерта директорът на форума Антонио Фламини.  В момента се уточнява кое българско заглавие ще гостува на италианския фестивал, който ще се проведе в началото на месец октомври..

публикувано на 30.08.24 в 08:25