Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Историческа възстановка връща варненци към 6 септември 1885 година

| обновено на 06.09.24 в 09:00

В утрото на 6 септември 1885 г. княз Александър I Батенберг получава известие за установения контрол над Пловдив и арестуването на главния управител Гаврил Кръстевич от български войски. По това време младият монарх се намира в летния дворец “Сандрово” – първообраз на морската резиденция "Евксиноград". Веднага се отправя към Варна, където от балкона на някогашната "Телеграфо-пощенска станция" оповестява Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Огромно множество от хора приветства събирането на част от разпокъсаните скоро след Освобождението български земи.

Историческа възстановка ще покаже част от тези събития на варненци в празничния 6 септември. Тя се организира за трета поредна година от народно читалище „Стара Варна - 2010“, фондация „Стара Варна“ и с подкрепата на Фонд „Култура“.

В 17:30 на площад „Независимост“ ще започне да свири оркестърът на Военноморските сили, а точно в 18 часа ще пристигне княз Александър I Батенберг. В ролята му влиза Ламбрин Сотиров, който е основен организатор на историческата възстановка:

"Отне ми 3 години за да установя точно мястото, където княз Александър I Батенберг се е произнесъл и е обявил, че приема Съединението на България. Мястото е централния градски площад на няколко метра от фонтана, а не там където е паметната плоча (на южната фасада на Държавния архив)," обясни Сотиров.

Той допълни, че на възстановката ще бъде изпълнен химнът на княжество България по това време и след това ще бъде направено празнично шествие до входа на Морската градина.

За първи път във възстановката ще се включват кадети от Висшето военноморско училище. Всички участници ще бъдат облечени с униформи, точно копие на тези отпреди 139 години. Консултант е специалистът по българските военни униформи Александър Въчков.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Празникът във Варна /СНИМКИ/

Община Варна отбелязва 139 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия.  Съорганизатори на събитията са Военноморските сили на Република България и Варненската и Великопреславска света митрополия. Пред паметната плоча на княз Александър I Батенберг на пл. „Независимост“ бяха положени венци и цветя с военен ритуал...

публикувано на 06.09.24 в 10:41

Кои общински спортни бази работят във Варна на празника

Четири общински спортни бази във Варна ще работят на 6 септември – Съединението на Княжество България и Източна Румелия.  На разположение на жителите на града ще бъдат следните обекти: - Общински спортно-развлекателен комплекс „Младост“ – игрища и зала „Скуош“ от 9:00 ч. до 21:00 ч.; - Общински спортен комплекс „Морска градина“ – от 9:00 ч. до..

публикувано на 06.09.24 в 10:01

Как е зададен въпросът за референдума в община Добричка?

Община Добричка ще проведе местен референдум за или против изграждането на ветроенергийни паркове в земеделски земи на територията на общината. Решението е продиктувано от създаденото гражданско недоволство и неяснотата дали вятърните електроцентрали са вредни за хората и природата, като и дали трябва да се изграждат върху плодородни..

публикувано на 06.09.24 в 09:15

Варна отбелязва Съединението с празнична програма

Община Варна отбелязва 139 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Съорганизатори на събитията са Военноморските сили на Република България и Варненската и Великопреславска света митрополия. В 10 часа пред паметната плоча на княз Александър I Батенберг на пл. „Независимост“ започва възпоменанието за 6 септември..

публикувано на 06.09.24 в 08:55

Отбелязваме 139 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия

На 6 септември 1885 г.  България се съединява след военен преврат, който е подкрепен от Княз Александър I Батенберг.  Страната до този момент е разделена на Княжество България и Източна Румелия, която попада в границите на Османската империя, от Великите сили на Берлинския конгрес през юни 1878 г. Така, след подготовка, започнала през есента на 1885..

публикувано на 06.09.24 в 06:12
Дъждовно време

Слънце преди обяд, с възможни превалявания следобед

Днес над по-голямата част от района ще е предимно слънчево, но следобед ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и главно над Североизточна България са възможни краткотрайни превалявания, придружени от гръмотевици. Вятърът ще е слаб до умерен, през деня над Североизточна България предимно умерен от север и североизток, следобед по крайбрежието..

публикувано на 06.09.24 в 05:59

Министърът на транспорта: Мастърпланът на пристанище Варна е вече в МОСВ

"Мастърпланът на пристанище Варна ще даде възможност за развитието на двата терминала. Той вече е в Министерството на околната среда и водите, където колегите ще направят оценка за въздействието върху околната среда". Това заяви в Девня министърът на транспорта и съобщенията Красимира Стоянова, която присъства в Музея на мозайките в общината на..

публикувано на 05.09.24 в 18:35