Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Добрич отбеляза 139 години от Съединението

Автор:

С концерт на Духов оркестър - Добрич в Добрич бе отбелязана годишнината от Съединението на България. 

Венци и цветя бяха поставени от името на Община Добрич, Областна администрация - Добрич, партии и различни организации пред паметника на Захари Стоянов в града. 

Желаещите да се поклонят пред делото на Съединението могат да го направят през целия ден на различни паметни места в Добрич. 

Кметът на общината Йордан Йорданов поздрави жителите и гостите на града във Фейсбук. Той посочи, че днес отбелязваме деня, в който народът ни показва силата на единството и волята за свобода и справедливост. "Народ, чиято смелост и дързост разтърси тогавашна Европа. Народ, който имаше куража да отстоява своята кауза докрай, защото тя беше справедлива и изстрадана. Днес, 139 години след Деня на Съединението, улисани в бита, политическата среда и безспирните спорове в социалните мрежи, ние мислим много повече за онова, което ни разделя, отколкото за нещата, които могат да ни обединят. Затова уроците на историята са толкова ценни: да бъдем заедно, както преди 139 години, когато общите ни цели ни направиха по-силни", написа Йордан Йорданов.


По публикацията работи: Емилия Николова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Пътна полиция" изважда цялата налична техника

Интензивен е трафикът по главните пътища в страната в първия от поредицата почивни дни.  Над 300 камери и 700 патрули на МВР следят за нормалното придвижване на пътуващите.  Най-натоварените места са граничните пунктове с Гърция.  От ръководството на граничния пункт "Кулата - Промахон" съобщиха, че работят всички гишета.

публикувано на 06.09.24 в 15:04
Велин Жеков

ЦИК назначи състава на Районната избирателна комисия във Варна

Централната избирателна комисия назначи състава на Районната избирателна комисия /РИК/ за Трети изборен район – Варненски за насрочените на 27 октомври 2024 година избори за Народно събрание. Председател на РИК Варна отново ще бъде юристът Велин Жеков, който има богат опит в ръководенето на избирателната комисия. Кандидатурата му беше единодушно..

публикувано на 06.09.24 в 13:21

Варна празнува Съединението

Десетки жители и гости на Варна се включиха в празничното шествие по повод Съединението. То тръгна от паметната плоча на княз Александър Батенберг на сградата на Държавния архив и продължи до паметника на загиналите в Сръбско-българската война. Шествието поведоха областният управител проф. Андрияна Андреева, кметът на града Благомир..

обновено на 06.09.24 в 13:10

Изтича срокът за назначаване на районните избирателни комисии

Днес е крайният срок, в който ЦИК трябва да назначи районните избирателни комисии за организацията на предсрочния парламентарен вот на 27 октомври. До днес и кметовете на общините образуват със заповед избирателните секции на територията на съответната община и утвърждават тяхната номерация, обхват и адрес. До 8 септември,..

публикувано на 06.09.24 в 11:39

Кои общински спортни бази работят във Варна на празника

Четири общински спортни бази във Варна ще работят на 6 септември – Съединението на Княжество България и Източна Румелия.  На разположение на жителите на града ще бъдат следните обекти: - Общински спортно-развлекателен комплекс „Младост“ – игрища и зала „Скуош“ от 9:00 ч. до 21:00 ч.; - Общински спортен комплекс „Морска градина“ – от 9:00 ч. до..

публикувано на 06.09.24 в 10:01

Как е зададен въпросът за референдума в община Добричка?

Община Добричка ще проведе местен референдум за или против изграждането на ветроенергийни паркове в земеделски земи на територията на общината. Решението е продиктувано от създаденото гражданско недоволство и неяснотата дали вятърните електроцентрали са вредни за хората и природата, като и дали трябва да се изграждат върху плодородни..

публикувано на 06.09.24 в 09:15

Историческа възстановка връща варненци към 6 септември 1885 година

В утрото на 6 септември 1885 г. княз Александър I Батенберг получава известие за установения контрол над Пловдив и арестуването на главния управител Гаврил Кръстевич от български войски.  По това време младият монарх се намира в летния дворец “Сандрово” – първообраз на морската резиденция "Евксиноград". Веднага се отправя към Варна, където от балкона..

обновено на 06.09.24 в 09:00