Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

84 години от връщането на Южна Добруджа

На днешния ден се навършват 84 години от подписването на Крайовската спогодба, която нормализира отношенията между Царство България и Кралство Румъния, връщайки Южна Добруджа на България, припомня БГНЕС.

Българи и румънци в продължение на векове са живели в мир и добри отношения помежду си. Между тях никога не е имало войни в средновековната история. Нещо повече, влашките воеводи през ХІV век са били верни съюзници на Търновските царе, какъвто е бил случаят с княз Мирча, дядото на прочутия Дракула, който е пишел на чист български език и е бил привърженик на Търновската патриаршия.

Българският език е имал доминиращо положение в днешните румънски земи в късното Средновековие до превземането на Влахия и Молдова от фанариотските династии.

Дунавските княжества са били сигурен тил на българското революционно движение. Не случайно в Букурещ се създава БРЦК през 1870 г., тук са Христо Ботев и Любен Каравелов. В самата Румъния по това време живеят стотици хиляди българи, които със своите знания и икономическа дейност допринасят за нейния просперитет.

Румъния е единствената балканска държава, която участва в нашето освобождение по време на Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.). За съжаление по силата на Берлинския договор тя получава Северна Добруджа, така се нарушава естествената граница между нашите два близки народа – река Дунав. Първоначално Букурещ е против това разширение, което получава, защото трябва да отстъпи на Руската империя Бесарабия. Впоследствие румънската буржоазия оценява предимствата на Добруджа и започва да ламти за този дял, който е в рамките на новосъздадената българска държава. Така заради Великите сили и преди всичко Русия се поставя началото на българо-румънския антагонизъм.

Румънските аспирации постепенно набират сила, за да стигнат своята кулминация през Балканските войни (1912-1913 г.). Тогава Букурещ търси компенсация от София за това, че уж България се е разширила в Македония със земи, които са населени с куцовласи. За компенсация ние сме принудени да дадем Силистра, а малко по-късно, когато започва Междусъюзническата война румънската армия ни напада в гръб и без нито един изстрел стига до околностите на София. България претърпява загуба и по силата на Букурещкия мир трябва да отстъпи цяла Южна Добруджа. Това е голяма загуба, тъй като е отнета нашата житница, която в продължение на повече от две десетилетия ще остане под румънска власт, с кратко прекъсване в периода на Първата световна война.

Тогава Добруджа е освободена отново през септември. На днешния ден, но през 1916 г. войските на славния генерал Иван Колев разбиват обединените сили на руснаци и румънци и освобождават Добрич след тридневни боеве (7 септември 1916 г.).

Въпреки героизма на българския войник на Добруджанския и Македонския фронт, ние отново сме на страната на губещите. Царство България е жестоко наказано от победителите във Версай. Румъния, която е срамно разбита, триумфира и с подкрепата на Антантата задържа Южна Добруджа.

В годините между двете световни войни София се намира в изолация от своите съседи. Тя започва да се пропуква през втората половина на 30-те години на ХХ век.

Ситуацията кардинално се променя след избухването на Втората световна война. Между България и Румъния започват мъчителни преговори, които приключват със спогодбата от Крайова, подписана на 7 септември 1940 г.

Въпреки опитите на Букурещ да не прави отстъпки, в крайна сметка Румъния връща на България Южна Добруджа с площ 7565 кв. км. Споразумението предвижда и размяна на население. 88 000 румънски колонисти, заселени след Междусъюзническата война, се завръщат обратно в историческата си родина. 68 000 българи, които живеят в Северна Добруджа, са изселени в България. Румънските власти им разрешават да се преселят единствено с това, което са можели да носят, и със своите стада. Оземлени са със земята, която румънските власти са отнели от другите българи в полза на румънските заселници още в първото десетилетие на окупацията. Действителните имоти на българите от Северна Добруджа остават като „компенсация“ на румънските поземлени имоти, създадени в Южна Добруджа.

Крайовската спогодба е голяма победа за българската дипломация, защото поправя една несправедливост към нашата страна. Тя също така е и уникален документ, защото е призната от всички Велики сили, които по това време се намират в състояние на война. Това позволява след края на Втората световна войната, Южна Добруджа завинаги да остане в пределите на България.
По публикацията работи: Ваня Славова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Адел предпочете семейството пред 200 млн. долара

Британската поп дива Адел е отказала потенциална заплата от 200 милиона долара, което може да се окаже едно от най-големите предложения в кариерата й, съобщи „Дейли мейл“. Предложението е от Китай, където искаха да я наемат за представления в казино в Макао, а концертите щяха да бъдат подобни на нейните поредица от изпълнения Weekends With..

публикувано на 07.09.24 в 09:25

Продават пиратския кораб "Св. Николай"

Продават пиратския кораб "Св. Николай", видя репортер на Радио Варна. Обявената цена е 70 хиляди евро. Корабът е построен през 1942 година във Варна по хърватски проект. Използван е за военни цели. ​ В края на Втората световна война немското командване издава заповед военната флота на България да бъде подпалена и потопена, за да не..

публикувано на 06.09.24 в 15:55

Четири села празнуват в община Добричка

Денят на Съединението е празник и за четири населени места в община Добричка, съобщават от местната администрация. Това са селата Батово, Божурово, Златия и Овчарово.  Тържествата в село Батово ще се проведат на площада. Участие в тях ще вземат малчугани от детска градина „Зорница“ в населеното място, фолклорни самодейни състави от читалището в..

публикувано на 06.09.24 в 10:53

Документи за Съединението във Варненския архив

В Държавен архив - Варна се пазят малко документи, свързани с Деня на Съединението - 6 септември 1885 година. Въпреки това черноморският град има съществено значение за този исторически акт поради факта, че именно тук официално е оповестено Съединението на България. Това разказва Донка Николова - началник на Архива. П о това време княз Александър..

публикувано на 06.09.24 в 08:05

На 14 септември акция по почистване на Балчик

Община Балчик ще се включи в кампанията на bTV "Да изчистим България заедно". Събитието ще се проведе на 14 септември, като през деня всеки, който иска да участва, може да получи чували и ръкавици от Общинското предприятие "Благоустрояване и комунално стопанство". Събраните отпадъци ще бъдат извозени от фирмата до претоварната станция край град Балчик...

публикувано на 05.09.24 в 17:57

Изхвърляме по 11 кг. дрехи годишно

В последните години драстично расте количеството на текстилните отпадъци - особено след появата на бързата мода, а вече и покрай бума и на ултрабързата мода. Това е онази мода, която се базира основно на спонтанни покупки на предимно нискокачествени продукти, имитиращи дизайнерски колекции, на много ниски цени и обикновено със сложен състав от..

публикувано на 05.09.24 в 12:00

Кампанията "Аз вярвам и помагам" за събиране на капачки и стотинки - на 28 септември

Есенната кампания за събиране на пластмасови капачки „Аз вярвам и помагам“ ще се проведе на 28 септември пред катедралния храм „Св. Успение Богородично“ във Варна. Това заяви за Радио Варна Владислав Николов, председател на едноименното сдружение. Началото на 12-тото поредно събитие ще бъде дадено в 9ч. на 28.09 и ще приключи в 14ч. За девет години..

публикувано на 05.09.24 в 11:34