Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаквам ЦИК да следи за стриктното изпълнение на разпоредбите на Изборния кодекс, каза президентът Румен Радев

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Очаквам Централна избирателна комисия (ЦИК) да следи за стриктното изпълнение на разпоредбите на Изборния кодекс, съобщи БТА. ЦИК е основният отговорник за организацията и провеждането на изборите, но следва да бъде подпомагана от правителството и всички институции. Това каза президентът Румен Радев пред журналисти в Раднево, където присъства на отбелязването на 60 – годишнината от обявяването на населеното място за град.

Румен Радев посочи, че не става въпрос за вътрешнопартийни драми и за предизборна кампания, а за съдбата ни като държава. Ясно е, че ако едно общество продължава да се отнася с безчувствие и да се снишава пред явните безобразия в обществото, то е обречено на разпад, добави още президентът. По думите му примирението със заграбването и унищожаването на бизнеси, както и покваряването на цели институции и превръщането им в бухалка с чадъра над основните герои на грабежа на века, ни доведе до това състояние. В Народното събрание проникват тежко компрометирани фигури, с вълчи апетит, заяви президентът.

Най-отблъскващото и обидно за интелекта на българите и за нашите евроатлантически партньори, е че това се върши зад паравана на евроатлантизма и то от хора, санкционирани от нашите стратегически партньори за гранд корупция, посочи държавният глава. Той допълни, че с поведението си, те рушат демокрацията и компрометират европейското ни бъдеще. "Очаквам всички институции, служби, прокуратура, Народно събрание и партии ясно да се позиционират по този фундаментален въпрос за бъдещето ни и да предприемат адекватни действия", призова Радев. 

Виждаме, че в момента партиите и партийните лидери са се съсредоточили да представят отново красиви програми и проекти. Да, те са важни, те са необходими, но същите тези партии и лидери са се снишили и не смеят да се позиционират по този фундаментален обществен проблем, смята Радев.

Ако не го направят, ако не се позиционират, всички тези красиви програми и проекти са обречени на провал. Защото те не могат да отговорят на основния обществен въпрос. А той е за законосъобразността, за справедливостта и за ширещата се безнаказаност, за градивната политика, основана на ценности, за утвърждаването ни като правова европейска държава - ето това се очаква и това съм сигурен, че обществото очаква в тази кампания, подчерта държавният глава.


По публикацията работи: Ваня Славова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Близки, приятели и колеги изпратиха журналиста Иван Гарелов

Близки, приятели и колеги изпратиха журналиста Иван Гарелов, който почина на 3 септември. Той бе в кома след тежка черепно-мозъчна травма, която получи при инцидент през месец юли. Поклонението пред Иван Гарелов бе в софийската църква „Св. Седмочисленици“. Сред присъстващите на поклонението бяха президентът Румен Радев, политици и журналисти...

публикувано на 07.09.24 в 16:19
Варна

Силен вятър по Черноморието

В часовете до полунощ все още над Югоизточна България ще има краткотрайни превалявания и гръмотевици. След това процесите ще затихнат, облачността във вътрешността на района ще намалее до ясно. Ще духа умерен, по Черноморието до силен северен вятър и с него ще продължи да прониква малко по-хладен въздух. През деня във вътрешността ще бъде..

публикувано на 07.09.24 в 15:34

Земетресение с магнитуд 5 по Рихтер разтърси Южна Турция

Земетресение с магнитуд 5 по Рихтер разтърси Южна Турция на 7 септември. По данни на Службата за управление при бедствия и извънредни ситуации на страната (AFAD) земетресението е разтърсило окръг Пазарджък в провинция Кахраманмараш в 9,31 ч. местно време. То е станало на дълбочина 7 км под..

публикувано на 07.09.24 в 13:41

Жеков коментира изборите във Варна

Районната избирателна комисия във Варна е изправена пред уникално предизвикателство-за първи път в избирателния район, през седмица, ще има частични местни избори-за кметове на районите "Одесос" и "Приморски" , а на 27 октомври-и парламентарни избори-това коментира Велин Жеков-председател и на РИК и на Общинската избирателна комисия...

обновено на 07.09.24 в 13:28

Проф. Пешева: Изкуственият интелект в крайна сметка няма да вземе надмощие над личността на човека

Изкуственият интелект в крайна сметка няма да вземе надмощие над личността на човека, аз съм умерен оптимист, че поне наполовина човекът ще спечели-това коментира във Варна проф.д-р Маргарита Пешева, ерудит в сферата на журналистиката, преподавател, автор на книги, посветени на медиите, която участва в конференция на тема "Изкуствен интелект и медии",..

публикувано на 07.09.24 в 12:20

Въвеждането на изкуствения интелект в дейността на медиите крие рискове

Въвеждането на изкуствения интелект в дейността на медиите крие рискове, но има и позитивно влияние, трябва да се внимава некоректните работодатели да не използват изкуствения интелект като мотив за съкращаване на журналисти, за да икономисат средства и за да манипулират съдържанието-това заяви във Варна Снежана Тодорова -председател на Съюза..

публикувано на 07.09.24 в 12:12

Без телефон в клас и в Гърция

Гръцките ученици ще трябва да държат мобилните си телефони в чантите си по всяко време на занятия със започването на новата учебна година на 11 септември. Новите разпоредби бяха обявени след среща между министър-председателя Кириакос Мицотакис и министъра на образованието Кириакос Пиеракакис. „Учениците могат да носят мобилните си телефони в..

публикувано на 07.09.24 в 11:37