Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опасни бонбони за деца заливат пазара у нас

снимката е илюстративна

Бонбони с опасен консервант заливат пазара, особено в малките населени места, алармират читатели на БГНЕС.

Сладкишите, които са тип „маршмелоу“ и са най-предпочитани от децата, могат да причинят алергии, мигрена, задушаване, тревожност, клинична депресия и дори тумори на щитовидната жлеза.

Причината: бонбоните съдържат компонента Тартразин, по-известен като Е-102.

Съставката е изцяло изкуствена, няма аналог в природата, и придава яркожълт цвят на сладкарските изделия. Тартразин се влага също в сухи супи, бульони, корнфлейкс, чипсове, снаксове и дори сладолед. В комбинация с Е-142 храните добиват яркозелен нюанс.

Тартразин се получава от въглищен катран - иначе казано - от отпадъци от различни индустрии. Основният материал, необходим за получаване на добавката, са въглищата и въглищният катран.

На гърба на опаковката е упоменато, че въпросните маршмелоу съдържат Тартразин, който е разрешен за употреба в България и това е регламентирано в Наредба 8 за изискванията към използване на добавки в храните. Според родното законодателство на наша територия може да се използва Тартразин в сладкарството, но само ако е изрично упоменат в съдържанието.

Тартразинът може да причини различни алергични реакции, особено при хора, страдащи от астма. Провокира астматични пристъпи при деца. Тартразинът повишава риска от появата на рак на щитовидната жлеза, от увреждане структурата или броя на хромозомите.

Изкуствената добавка е забранена в редица страни като Финландия и Саудитска Арабия, например. Е-102 е позволен за употреба в хранителната индустрия и в САЩ, и в рамките на Европейския съюз. Липсата на забрана обаче не означава, че той е напълно безопасен, особено във високи дози. Именно това е причина по индивидуални решения на местните власти добавката Е-102 да не се ползва в Австрия и Норвегия.

Тартразин е свързван още с рискове от нарушения на съня, хиперактивност при деца, алергични пристъпи при хора с астма, кожни сърбежи и лилави петна по кожата, замъглено зрение и загуба на равновесие.

Като превантивна мярка вместо опасния оцветител производителите могат да ползват органични съединения, придаващи същия приятен жълт цвят, например бета каротин.

Опасните бонбони са произведени в Бразилия през декември 2023 г., т.е. от тях очевидно има широк внос.

Още през 2020 г. български медии алармират за опасната храна - точно за тези бонбони, с призива предимно родителите да четат какво купуват на децата си.

В конкретния случай опаковката бонбони е закупена от малък магазин в софийско село.
По публикацията работи: Ваня Славова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Бойко Борисов

Борисов: Да се вдигне избирателната активност, да можем да направим правителство

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов направи коментар пред журналисти в Пловдив.   Борисов отрече всеки да е получавал подкрепа от ДПС.  "От това, който президентът каза, е прав за едно - всички трябва да се позиционират. Моята е най-лесна, аз съм се позиционирал за първа политическа сила, това е моята битка, която иска да се позиционира около първия..

публикувано на 08.09.24 в 16:40

Париж 2024 продаде рекордните 12 милиона билета за олимпийските и параолимпийските игри

Париж счупи олимпийските рекорди по продажби на билети Париж 2024 продаде рекордните 12 милиона билета за олимпийските и параолимпийските игри, надминавайки рекорда на Игрите в Лондон 2012, съобщиха организаторите, цитирани от БТА. Продадени са около 9,5 милиона билета за олимпийските игри и 2,5 милиона за параолимпийските игри, които завършват..

публикувано на 08.09.24 в 16:31

Пукнатини и отломки от колоните на входа на Морската градина

Мястото е оградено с ленти. По възможност гражданите да бъдат бдителни, когато преминават в близост. До средата на XIX век, районът на днешната Морска градина е бил голо поле, извън очертанията на града.  Първообразът на градска градина за обществено ползване възникнал през пролетта на 1862 г. В началото тя..

публикувано на 08.09.24 в 16:09

Катастрофа предизвика задръстване на АМ „Тракия“ в посока София

Задръстване на автомагистрала „Тракия“ в посока София, при 305 км, заради лека катастрофа в лявата лента. Потребители в социалните мрежи съобщават, че тапата е около 4 км. Колите в двете ленти на магистралата се движат с 10 км/ ч. Близо половин час отнема преминаването през участъка. Очакванията са в следобедните часове да има по-натоварен трафик..

публикувано на 08.09.24 в 14:35
Черна котка за късмет

Времето в понеделник

През нощта ще е ясно и почти тихо, по Черноморието със слаб северен вятър.  Утре ще е предимно слънчево . Вятърът ще се обърне от изток и югоизток, ще е предимно слаб.  Минимални температури между 11° и 16°, по Черноморието до 19°, максимални между 26° до 31°, по Черноморието малко по-ниски, за Варна минимална около 17°, максимална около..

публикувано на 08.09.24 в 13:49

Интензивен е трафикът на някои от граничните пунктове

Интензивен е трафикът на някои от граничните контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) на границите с Румъния, Гърция, Сърбия и Турция, съобщиха от Главната дирекция "Гранична полиция" (ГДГП) на МВР на интернет страницата си. Информацията е към 13:00 часа днес. На границата с Румъния трафикът на граничните пунктове 'Видин'', ''Кардам'',..

публикувано на 08.09.24 в 13:24
Добрич

Броят на членовете на доброволните формирования в общините в област Добрич е недостатъчен

Броят на членовете на доброволните формирования в общините в област Добрич е недостатъчен, а в две от тях – Добрич и Добричка, такива изобщо не са сформирани. Това стана ясно на провело се в Областната управа заседание на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия. На заседанието основната разисквана тема е била готовността на общините, службите..

публикувано на 08.09.24 в 12:49