Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Богомил Николов:

При въвеждане на еврото масовите глоби да се закръглят две към едно


Публикуваха за обществено обсъждане законопроекта за изменение и допълнение на Закона за платежните услуги и платежните системи. Целта е да се подготвят платежните системи за въвеждане на еврото. 

Сред предложенията е закръгляне на лева към еврото в съотношение две към едно. Например 100 лв. се заменят с 50 евро, 600 лв с 300 евро  и т.н.

"Проектозаконът не противоречи на Закона за еврото, в който е записано, че превалутирането ще се извършва по фиксинг", обясни пред Радио Варна Богомил Николов, заместник-председател на Икономическия и социален съвет. Според него подобно закръгляне ще е в полза на гражданите.

Николов очаква да има и други закони, които предвиждат изключения от общия закон за въвеждане на еврото:

"Давате ми повод да попитам, какво ще стане с всички глоби и санкции, които държавата тепърва ще трябва да пресмята след въвеждането на еврото? Не мисля, че ще бъде грешно, ако видим подобно закръгляне в някои от най-масовите глоби. То ще бъде в полза на гражданите, макар да е с малко надолу."

Проектозаконът за платежните системи е публикуван за обществено обсъждане до 30 септември.

Чуйте повече в прикачения звуков файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

ВиК-авария променя маршрута на автобусите по линия 41

Днес след 09:00 часа автобусите по линия 41 посока ЖП гара - Варна след сп. "Г. Георгиев" ще продължават по бул. "Цар Освободител", на кръстовището с бул. "Република" ще завиват надясно.  Ще се обслужват спирки "Гео Милев" и "Поглед", съобщават от "Градски транспорт"-Варна. От ЖП гара посока "Владиславово" след сп. "Детско градче" ще..

публикувано на 10.09.24 в 08:37

Адресите без ток днес

Без ток днес ще са следните адреси в обхвата на дейност на електроразпределителното дружество за регион Варна : ·   На  10.09.2024  г. В периода  09:00  ч. до  17:00  ч. Поради неотложни ремонтни дейности на съораженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: гр. Варна –..

публикувано на 10.09.24 в 05:57
Остров Св.Иван

Постепенно увеличение на облачността във вторник

Днес облачността от запад постепенно ще се увеличи и следобед главно по южното крайбрежие, а привечер и над Североизточна България са възможни краткотрайни превалявания, придружени от гръмотевици. През нощта срещу сряда валежите постепенно ще обхванат по-голяма част от района. Вятърът ще е слаб до умерен от югоизточна четвърт, а до края на деня ще..

публикувано на 10.09.24 в 05:56

Борбата с минната опасност сред задачите на учението "Sea Breeze"

Борбата с минната опасност и отработването на тактически техники и процедури е сред задачите на учението "Sea Breeze", което започва днес в Черно море в акваторията на България и продължава до 20 септември. Паралелно ще се проведе и конференция на командирите на ВМС на 10 и 11 септември, с участието на 13 държави, сред които и Украйна и над 150..

публикувано на 09.09.24 в 18:43

Кметът Благомир Коцев към учителите: Имате пълната ни подкрепа, отделили сме много средства за образование

Имате пълната подкрепа и съдействие от страна на Община Варна. Отделили сме много средства за образователна инфраструктура – за изграждане на нови бази, ремонт и оборудване, осигурени по различни програми. Правим всичко възможно това да се случва по най-гладкия и добрия възможен начин. С тези думи кметът на Варна Благомир Коцев се обърна към директорите..

публикувано на 09.09.24 в 18:36

Увеличават се забраните за защитени зони "Калиакра" и "Комплекс Калиакра", тече обществено обсъждане

О бществено обсъждане на проектозаповеди за изменение и допълнение на режимите на защитени зони  „К омплекс Калиакра “ за местообитанията и „К алиакра ”  за птиците  обявяваМинистерството на околната среда и водите съгласно разпоредбите на Закона за биологичното разнообразие . З ащитена зона  BG0002051 „Калиакра“  за опазване на дивите..

публикувано на 09.09.24 в 18:05

Организират публично обсъждане на отчета на общинския бюджет за 2023 година

Публично обсъждане на отчета на общинския бюджет на Варна за 2023 година ще се проведе утре. Ще бъде представен и отчета за сметките на средства от ЕС.  Събитието ще се състои   от 15:30 до 17:00 часа  в зала „Пленарна“. Повече информация и проектоматериалите можете да намерите  ТУК .

публикувано на 09.09.24 в 17:36