Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деменцията и болестта на Алцхаймер - все по-често срещани при напредване на възрастта

Снимка: Pixabay


През месец септември в цял свят се говори повече по темата за превенция на заболяването Алцхаймер и синдром като деменцията. На 21.09. в Морската градина във Варна ще се проведе скрининг на хора, желаещи да се подложат на няколко въпроса относно евентуално заболяване или синдром, обясни за Радио Варна проф. д-р Ара Капрелян – началник на направление Неврологични клиники в УМБАЛ „Св.Марина" във Варна и шеф на Първа клиника по нервни болести в нея. Целогодишно в университетската болница се провеждат такива тестове сподели проф. д-р Капрелян.

Болестта на Алцхаймер е една от формите на деменция, каза още проф. д-р Ара Капрелян. Деменцията не е заболяване, тя е синдром. Деменцията се развива вследствие на няколко заболявания, най-честата причина това е болестта на Алцхаймер. Между 50 и 70% от заболелите от дементен синдром всъщност страдат от болест на Алцхаймер. Първите признаци са свързани с нарушение на паметта, нарушение на вниманието, конценрацията, наблюдават се и промени в говора, каза още проф. д-р Капрелян. Основният фактор за развитието на тези нарушения и последващ синдорм на деменция и болест на Алцхаймер на първо място е възрастта. С напредването на възрастта нараства и процентът на болните с дементен синдром и с болест на Алцхаймер, добави проф. д-р Капрелян. След 65-годишна възраст до 75-годишна възраст страдащите от дементен синдром е между 3 и 6%. От 80 до 89г. процентът нараства до 30%. В момента в световен мащаб, страдащите от деменция са над 55 млн. Всяка година 10 млн. души се регистрират с този синдром, а на всеки 3 секунди се регистрира един нов случай, алармира проф. д-р Капрелян. Така според данните, които отразяват евентуална прогноза през 2050г. цифрата от 55 млн. се очаква да нарастне до 130-150 млн. Едно от обясненията е именно нарастването на възрастта в населението в глобален мащаб.  

В рамките на експертни комисии, които работят с НЗОК и са на територията на големите университетски болници у нас, включително и в УМБАЛ "Св. Марина" във Варна, ежегодно се извършват скринингови програми с цел превенция на дементен синдром и болест на Алцхаймер. 

На 21 септември, на входа на Морската градина във Варна, между 10:00ч. и 15:00ч. проф. д-р Ара Капрелян и екипът му ще правят такива скринигови невропсихологични тестове и консултации. Поканата е хора, които имат желание да проведат този тест, да заповядат и да научат повече за първите белези и проявления на деменцията и болест на Алцхаймер. 


,



Болестта на Алцхаймер е прогресивно заболяване и протича в няколко фази. Това означава, че структурите и химията в мозъка се повреждат все повече с напредването на възрастта. Като следствие от това способността на човека да помни, разбира, общува и размишлява постепенно намалява. Основните симптоми са едни и същи през цялото време на заболяването, но се задълбочават с напредване на годините, като постепенно се появяват и нови.
Симптоми на болестта на Алцхаймер:
Загуба на паметта, конкретно скорошната памет
Проблеми с изразяването и общуването
Трудност при заучаване на нови задачи
Неспособност за размисъл
Цялостно объркване, дезориентация във време и/или пространство
Трудност с абстрактно мислене, пропуски в преценката
Трудност при извършаването на познати дейности
Поставя предмети на грешно място
Промени в поведението и личността
Рязка смяна на настроенията
Липса на инициативност/апатия
Видове симптоми:
При болестта на Алцхаймер симптомите биват два основни типа – когнитивни, т.е. свързани с паметта, и не-когнитивни, т.е. свързани с други физически и поведенчески прояви. Когнитивните и не-когнитивните нарушения обуславят градиращо намаляващата способност на болните да се справят с дейностите в живота – от най-рутинни до по-сложни. Развитието на симптомите се дължи на структурни изменения в различни центрове на мозъка и мозъчната кора. Колкото повече се задълбочават тези изменения, толкова по-силно се изразяват симптомите в живота на пациента, което постепенно води до пълната им зависимост от околните. В началото болните не могат да се справят с комплексни задачи и нови дейности, като най-чести са грешките при справяне с финанси, трудности при ползване на телефон и на градски транспорт. С прогресирането на болестта се нарушава изпълнението на всички дейности до степен на невъзможност за самообслужване.
Когнитивни симптоми
Те засягат основно паметта – епизодичната и семантичната памет, с последващи дезориентация за време и място, при относително съхранена краткосрочна памет. Характерно е нарушението на речевите функции с афазия и обедняване на речниковия запас, на гнозиса и праксиса. Екзекутивните функции представляват сложна психична активност, която включва способностти за инициатива, планиране и регулация на поведението, и когнитивна пластичност. Дефицитът на тези способности е тясно свързан с прогресията на заболяването, но се счита, че той се явява още в началото и значително допринася за задълбочаване разстройството на паметта. Вниманието при болестта на Алцхаймер е нарушено още в ранния стадий като се засягат разпределеното и отчасти селективното внимание, докато поддържащото внимание е относително запазено. Този дефицит се проявява при контрола на нови, нерутинни ситуации с цел по-ефективно поведение чрез реализация на едновременно извършване и бързо превключване между различни дейности.
Не-когнитивните симптоми
Те са свързани с разстройство във възприятията и с промяна в поведението и в личностно-емоционалните изменнения. Депресията е най-често срещаният симптом от тази категория. Между 15% и 40% от пациентите с Алцхаймер страдат от депресия. При 15-20% от случаите тя се появява като симптом в ранната фаза на заболяването – в рамките на първите 3 години. По-редки нарушения в тази категория са тревожност, раздразнителност, агресия и други подобни катастрофични реакции, които представляват внезапен емоционален изблик, провокиран от неуспех. Характерни са при по-тежка когнитивна (умствена) увреда и по-напреднал стадий. Вторият по честота психопатологичен симптом са делюзиите (40%). Те представляват фалшиви идеи, за които болните не могат да бъдат разубедени, постоянни са и влияят значимо върху поведението им с прояви на агресивност. Най-чести са делюзиите с нарушена идентификация. Срещат се и халюцинации, които са предимно зрителни и по-рядко слухови; те са свързани с по-бърза прогресия на заболяването и също водят до промяна в поведението.
Информация: alzheimer-bg.org



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Във Варна започва XX-ият Световен анимационен фестивал

Във Варна започва XX-ият Световен анимационен фестивал. Той се открива на 11 септември във ФКЦ - Варна. Официалното закриване и връчването на наградите ще бъде на  15 септември 2024 г. Тази година Световният фестивал на анимационния филм - Варна има своето юбилейно 20-то издание. Събитието има за цел да запознае родната публика с най-доброто от..

публикувано на 11.09.24 в 08:10
Зеленият морски двор на Варна

Д-р Явор Ченков: Доброто развитие на детето е програмирано още преди раждането от начина на живот и взаимоотношенията на родителите

„Зеленият морски двор на Варна“ e финалист в международния конкурс за наградите Triple E за 2024 г. Екипът от специалисти в ранното детското развити е един от петте финалисти в категорията „Инициатива за ангажиране на общността на годината“ и са единствените номинирани в целия конкурс от Източна Европа и Балканите!  Triple E са глобално..

публикувано на 10.09.24 в 07:00

Дует Ритон представят концерт-спектакъла "Елате ни на гости" във Варна

Легендарният дует Ритон гостува във Варна на 9 септември. Концерт-спектакълът ще е в Летния театър от 20 часа с групата "Ангелите на Ритон". Събитието е част от турнето им "Елате ни на гости" , което започна през март и ще продължи до 16 октомври. Цялото интервю с дует Ритон чуйте в прикачения звуков файл.

публикувано на 09.09.24 в 08:00

Кристиана Димчева: Идеите в името на нашите деца ни обединяват днес

С „Празничен разказ“ Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ - Варна, отбелязва две знаменателни дати в историята ни – Съединението на Източна Румелия с Княжество България (6 септември) и Независимостта на България (22 септември). Изложбата се откри на 4 септември 2024 г. Тя проследява знакови събития от изграждането на българската държавност...

публикувано на 06.09.24 в 08:05

Полската режисьорка Кинга Дембска: Обичам да показвам различни гледни точки, както и да добавям хумор

Последният си филм "Празник на огъня" представи полската режисьорка Кинга Дембска по време на фестивала "Любовта е лудост". Лентата е екранизация по едноименния роман на Якуб Малецки, в който се проследява живота на двете сестри Настка, която страда от церебрална парализа, и Луция, която е балерина. Дембска споделя, че в книгата са представени трите..

публикувано на 05.09.24 в 09:05

Chris Casket (STRIGOI, екс-EXTREME NOISE TERROR): Загубата е постоянен спътник на човека

Интервю с Chris Casket (STRIGOI, екс-EXTREME NOISE TERROR) STRIGOI са британска банда, създадена от китариста на PARADISE LOSTGreg Mackintosh и Chris Casket от DEVILMENT и за кратко част от EXTREME NOISE TERROR. В края няа миналата година STRIGOI издадоха миниалбума „Bathed in a Black Sun“ - добър повод отново да посетим страната на..

публикувано на 05.09.24 в 07:40

Martin Engler (MONO INC.): Солидарност, толерантност и любов

Интервю с Martin Engler (MONO INC.) За първи път немската готик рок/индъстриъл формция MONO INC. ще има концерт в България. Той ще бъде на 20 септември в Пловдив в Античния театър като част от поредицата „Music Of The Ages 2024“ заедно с PAIN OF SALVATION(21 септември) и IHSAHN (22 септември). Със съдействието на организаторите от „Blue Hills..

публикувано на 05.09.24 в 07:25