Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За книгата "Крайморска Добруджа - Балчик, Каварна, Шабла": Никой така детайлно не е описвал топонимите от Дуранкулак до Кранево

„Всеки от нас е в триадата на времето - минало-настояще-бъдеще. Защото в настоящето и бъдещето винаги има и част от миналото. Тази книга е за миналото, но е написана с взор насочен към настоящето и бъдното. Тя е резултат от многогодишни проучвания с прилагане методите на научното дирене. Същевременно сме се постарали да избегнем сухотата на чисто научния стил, за да направим книгата достъпна за широк кръг читатели. Пътят, изминат до нейното написване, включваше издирване и анализ на значителна по обем литература, архивни документи, многобройни интервюта, възстановяване на спомени, подбиране на илюстративен материал и накрая синтез на всичко това. Предварително поставената задача - представяне на миналото на Крайморска Добруджа с акцент върху пресечната точка на събитийната история с историята на ежедневието се оказа трудна, не само като проучване и реализация, но и като обем. В нея са разработени теми, които досега не са били обект на насочени проучвания като историческата топонимия, описанията в пътеписи от последните шест века, легендарната и демографската история на Крайморска Добруджа. Разлистете я и на почти всяка страница ще намерите малко известни факти и истории и ще научите нещо ново!“.

С тези уводни думи авторът на книгата „Крайморска Добруджа. Балчик, Каварна, Шабла. Недоразказаното минало" проф. Ангел Ангелов започна срещата си с читателите в Белия град.

Това, което зная и съм събрал като информация, но не е могло да намери място в тази първа книга за Крайморска Добруджа, вероятно ще бъде представено в една втора книга – каза още той пред многобройните читатели в Балчик, над 70 души, присъстващи на срещата, които за около час се пренесоха в миналото.

"Никой така детайлно не е описвал всички тези топоними, със старите наименования, откъде произлизат, често с легендарни сюжети, как се изменят с времето. Той пази живия спомен за земята. Ако не бяха написани, то след едно поколение щяха да изчезнат" - подчерта приноса на изданието историкът д-р Петър Добрев, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“, който направи анализ на съдържанието на книгата, придружен с архивни снимки.

„Това е интересен и приносен труд, изследване, което обогатява историографията на тема Добруджа. Приятно четиво, което смесва устната история, архиви, легенди – всеки добруджанец би имал интерес да го прочете“ – сподели още историкът, който е родом от Балчик.

"Ние, музейните работници, бяхме част от създаването на тази книга, тъй като проф. Ангелов идваше дълго време в музея – работеше от сутрин до вечер. Прегледа всички издания на пресата, които се намират в нашия фонд. Отдели това, което му трябва, и резултатът е "Крайморска Добруджа" – книга за Балчик, Каварна, Шабла. Всеки добруджанец, балчиклия трябва да я прочете" - поздрави автора директорът на Исторически музей - Балчик Радостина Енчева. Тя увери, че институцията, която ръководи, ще окаже подкрепа според възможностите си за издаването и на следващата книга, посветена на Балчик, която очакват с нетърпение.

 "Крайморска Добруджа - Балчик, Каварна, Шабла. Недоразказаното минало" е с обем 496 страници и включва 112 снимки, 25 таблици и 19 карти. Макар и с медицинско образование професор Ангелов е написал една история, неотстъпваща по нищо на редица исторически трудове за нашия край. Без съмнение тя претворява любовта на г-н Ангелов към Балчик и интересът му към неговото минало. В книгата са включени теми като демографската история на Крайбрежна Добруджа с разкази за войни, епидемии, преселения и обезлюдявания; спомени и описания на Балчик, Каварна и Шабла; ретроспекция на земетресенията и други природни катаклизми; приказен калейдоскоп на Добруджанското крайбрежие, включващ легенди, морски истории и битки, корабокрушения и пиратство. Едно от най-ценните неща в книгата е историческата топонимия на района от Дуранкулак до Кранево, придружено с много сателитни снимки и с кратко описание на местности, исторически обекти, природна забележителности и др." - споделят от Исторически музей - Балчик.

Чуйте повече в звуковия файл:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 120 ретро автомобила ще участват в конкурс за елегантност във Варна

Националният конкурс за елегантност на ретро автомобили , носещ името на доайена и вдъхновителя на ретро движението в България - варненеца Николай Колев-Бижуто, ще се проведе на 14 септември в морския град. Откриването е в 11:00 часа на входа на Морската градина до Слънчевия часовник. Събитието се организира с подкрепата на Община Варна. В конкурса ще..

публикувано на 13.09.24 в 17:47

Пожарната в Балчик: Пожарът на кораб е от сложните

Обгазен работник на пристанището в Балчик е евакуиран след пожар в битовата стая на докерите, при който горяща печка възпламенява и облицовката на стената. Такъв бе сценарият на днешното пожаро-тактическо занятия на порта в Белия град, организирано в рамките на Седмицата на пожарната безопасност, която се провежда от 9 до 15 септември. Точно в 10.00..

публикувано на 13.09.24 в 14:10

Отговорно инфлуенсърство? Що е то

Покрай казуса с чалга певицата, която рекламираше енергийни напитки под формата на прах се заговори за отговорно инфлуенсърство. Всеки може да бъде инфлуенсър в днешно време, казва маркетологът Иво Илиев. Ето наскоро видяхме две млади момчета с китари, които свирят и изведнъж от улични музиканти станаха инфлуенсъри. Това, което е..

публикувано на 13.09.24 в 13:00

Седмична прогноза за времето от 13 до 19 септември

В петък денят ще започне със слънчево време, но впоследствие облачността ще се увеличи и към края на деня на изолирани места ще превали слаб дъжд. Вятърът от юг-югоизток ще се усили. Минимални температури 12°-17°, по крайбрежието 15°-20°, максимални между 27° и 32°, по брега на морето 24°-29°. От събота до понеделник облачността ще е по-често..

публикувано на 13.09.24 в 06:41

Варненец: Да се глобява общината за счупена кола от дупки по пътищата, парите за благотворителност

Да налагат глоби на община Варна за некачествено изпълнение на пътен ремонт, а средствата да бъдат вкарвани във фонд и използвани за благотворителни цели. Това предложение отправя варненецът Йордан Йорданов. Той посочи, че всекидневно шофьорите в морската столица се сблъскват с естествени препятствия като дупки и хлътнали шахти, които нанасят материални и..

публикувано на 12.09.24 в 12:55

"Трън в очите" ли са хората с увреждания във Варна?

Доколко хората с увреждания у нас са интегрирани в обществото, имат права като всички останали, имат достъп до обществени места и въобще могат да живеят нормално?   Потърси ни редовният ни слушател Красимир Вълев, който живее в кв. „Аспарухово“ и който е загубил единия си крак при инцидент и се придвижва трудно с патерици. Решил да отиде..

публикувано на 12.09.24 в 09:11

Варненци газят в наводнени и кални подлези

"Снимаш ли?", ме пита възрастен мъж с колело, който видимо се прибира от Морската градина през подлеза до Детския кът.  "Да.", отговорих.  "Снимай, а след това качи в интернет, че да го видят всички.", отвърна той и мина през подлеза карайки колелото си. Така си спести калните обувки и мокрите крака. Но не и хората, които вървят пеша...

публикувано на 11.09.24 в 18:20