Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ясни са резултатите от конкурсите за директор на две училища в община Балчик

Павлина Тодорова ще продължи да бъде директор на Средното училище „Христо Смирненски“ в най-голямото село на Добричка област – село Оброчище, община Балчик. Тя е класирана на първо място в конкурса за ръководител на учебното заведение, обявен от Регионалното управление по образованието.

За средно училище „Христо Ботев“ в Балчик от двамата допуснати кандидати, няма класирани, така че и през тази учебна година първокласници и ученици ще приветства сегашният директор Станислав Николов.

Тази година на 16 септември училищният звънец в Балчик ще бие за над 1200 ученици в шест общински училища и за близо 120 първокласници в седем паралелки.

За учебната 2024/2025 година в пет от общо шест общински училища има недостиг на минимален брой ученици за формиране на някои от паралелките по класове. Общо 23 са маломерни паралелки, от които две са под 10 ученици - пети клас в СУ „Христо Смирненски” с. Оброчище и първи клас в ОУ „Г. С. Раковски“ с. Сенокос. Други три са смесени класове и те са в ОУ „Васил Левски“ – Соколово – заедно през новата учебна година ще учат първи с втори, трети с четвърти и шести със седми клас, изключение е маломерният пети клас.

Единственото училище, където всички паралелки са попълнени, е Основно училище „Антим I“ – на 16 септември там звънецът ще бие за първи път за 48 първокласници в две паралелки и общо за 330 ученици.

Преди началото на учебната година училищните ремонти приключиха, а маркировката на пешеходните пътеки се обновява.

Чуйте още в звуковия файл:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
ДКЦ-4 Варна

Общинските лечебни заведения във Варна са в добро финансово здраве

Общинските лечебни заведения във Варна са в добро финансово здраве. Повечето от тях отчитат положителни резултати, сочат финансовите отчети на лечебните заведения за 2023 г., които бяха разгледани и прието на днешното заседание на ПК „Собственост и стопанство“, съобщават от пресцентъра на ОбС. „Специализираната болница  за активно лечение на..

публикувано на 13.09.24 в 17:14

Канят варненци да се включат в чистенето на града

Община Варна и тази година ще вземе участие в кампанията на bTV да „Да изчистим България заедно“. Събитието ще се проведе на 14.09.2024 г. (събота). Призовават се граждани, институции, бизнес, социални, образователни и културни институти да се включат активно в почистването на междублоковите пространства, паркинги, паркове, места за отдих, детски..

публикувано на 13.09.24 в 16:41

Двамата офицер-пилоти на катастрофиралия учебно-боен самолет са загинали

Двамата офицер-пилоти на учебно-бойния самолет, който катастрофира в трета авиобаза Граф Игнатиево, са загинали, съобщава БНР. Екипажът е бил от базата в Долна Митрополия, съобщиха министърът на отбраната Атанас Запрянов и премиерът Димитър Главчев. Министърът на отбранатаобяви за утре Ден на траур във въоръжените сили, за да бъда почетена паметта..

публикувано на 13.09.24 в 16:30
Снимката е илюстративна.

МОСВ: Регионалните екоинспекции да картографират незаконните сметища

Регионалните инспекции по околната среда и водите да картографират незаконните сметища по места, каза днес в Белослав служебният екоминистър Петър Димитров.  В община Монтана работят активно по ликвидиране на незаконните сметища, посочи той. До този момент повечето общини са ликвидирали незаконните замърсявания и сметищата са запръстени, каза още..

публикувано на 13.09.24 в 16:12

Над 50 домакинства от община Белослав са пострадали от дъжда

Петдесет и две домакинства в община Белослав са подали информация, че проливният дъжд е наводнил дворовете им и приземни етажи от къщите. Няма пострадали хора и издавени животни. Това каза кметът на община Белослав Диан Иванов. Той уточни, че само за два часа са паднали около 100 литра дъжд на квадратен метър. Дерето е преляло в ниските части, където са..

публикувано на 13.09.24 в 15:31
Екоминистърът Петър Димитров и кметът на община Белослав Диан Иванов на оглед на дерето, което преля след проливния дъжд в сряда.

Екоминистърът: Състоянието на отводнителната инфраструктура у нас не отговаря на екстремните промени в климата

Състоянието на отводнителната инфраструктура не отговаря на екстремните промени в климата, това е посочено в специален доклад на МОСВ, в който се предлага и програма за действие, още при премиера Николай Денков. Определянето на максималните хидрологични оразмерителни количества са по методика от 70-те години и не са адекватни за сегашните условия...

публикувано на 13.09.24 в 15:03

80 литра дъжд на кв/м е паднал в район "Приморски"

Най-много щети от проливният дъжд от сряда сутринта е нанесъл в северната част на район „Приморски“, където по данни на НИМХ са паднали 80 л./кв. м дъжд. Отнесена асфалтова настилка и натрупване на наноси има в кв. „Виница“ и КК „Св. Св. Константин и Елена“. Това сочи доклада, изготевн от администрацията.  В район „Одесос“ има няколко места с..

публикувано на 13.09.24 в 14:28