Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва новата учебна година, над 3 000 първокласници във Варна

Снимка: БГНЕС, архив

Над 2 300 училища отварят врати днес, за да посрещнат повече от 720 000 ученици. Първият училищен звънец ще чуят 58 000 първокласници. Над 92 000 учители и специалисти ще обучават през тази учебна година, според данните на просветното министерство.

В общинските училища във Варна ще бъдат посрещнати над 3100 първокласници, а ще бъдат изпратени близо 1900 абитуриенти. В над 40 училища и градини са направени текущи ремонти през лятото, като 2-3 от тях ще се довършват след 16 септември, съобщи заместник-кметът Павел Попов.

За първи път тази година са осигурени безплатни учебници за децата от VIII до XII клас. До този момент безплатни бяха само за ученици до VII клас.За безвъзмездно ползване ще се предоставят учебници по всички общообразователни учебни предмети, както и по религия, майчин език и хореография. В тях се включват също така и учебниците по чужд език. До миналата учебна година родителите трябваше да дават по около 300 лева за учебници и учебни тетрадки.

Започват масирани проверки в училищните столове и бюфети. От Българската агенция по безопасност на храните ще следят за произхода, правилното съхранение и срока на годност на храните, както и за етикетирането на продуктите. Проверките обхващат храните, предлагани в детските заведения и училищните столове в цялата страна, както и кетъринг фирмите, доставящи храна на учебните заведения. Проверките ще продължат до 11 октомври.

Новата учебна година ще открият днес и в Медицинския университет във Варна. Тържеството започва в 11 часа пред сградата на ректората.

По публикацията работи: Александър Йорданов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Подменят лампите на Аспаруховия мост

Близо 250 осветителни тела по стълбовете на Аспаруховия мост ще бъдат подменени, за да се освети съоръжението. Около 30 дни ще са необходими за подмяната на лампите с подходящи, след доставянето им. До средата на следващата седмица очаквам дейността да се възложи на фирма-изпълнител, заяви на редовната работна среща за уличното осветление кметът..

публикувано на 17.10.24 в 17:32

С групова разходка и информационна кампания отбелязват световния месец за борба с рака на гърдата във Варна

За втора поредна година доброволци отбелязаха месеца за бора с рака на гърдата с групова разходка в центъра на Варна. Инициативата е организирана от местен работодател, като в нея участваха близо 90 служители, които работят в офиса на компанията в града ни. За включването на всеки от доброволците организаторите ще дарят 10 евро за кампанията Race..

публикувано на 17.10.24 в 17:25

Изкуственият интелект навлиза и в онкологията - силен в рентгенологичната и микроскопската диагностика

Изкуственият интелект има все по-голяма роля в образната диагностика, но напоследък се прилага в телемедицината и в диагностициране и предлагане в лечението при рак на простатата. Това съобщи доцент Димитър Калев, основател и първи председател на Съвместната онкологична национална мрежа - СОНМ-Море, която провежда своята 15-та годишна асамблея в..

публикувано на 17.10.24 в 16:34
Поле слънчоглед в Добруджа

Българската ветроенергийна асоциация се обяви срещу местния референдум в Община Добричка

Българската ветроенергийна асоциация се обяви срещу подготовката и провеждането на местен референдум в Община Добричка на 27 октомври, свързан с проектите за изграждане на ветроенергийни централи на нейна територия. Според асоциацията всички действия на местната власт по подготовка на референдума са незаконосъобразни. В позицията си, изпратена..

публикувано на 17.10.24 в 16:05

Много хора без съобщения на BG-Alert, липсват настройки в телефона

Националният тест на Системата за ранно предупреждение при извънредни ситуации и бедствия BG-Alert е преминал успешно, съобщи за БНР главен комисар Александър Джартов , директор на "Пожарна безопасност и защита на населението".  Той обаче обясни защо част от хората не са получили съобщения.  Клетките на операторите сработиха по начина, по който..

публикувано на 17.10.24 в 15:35

Подземните контейнери в Балчик отново могат да се ползват

О т днес е подновено функционирането на подземните контейнери в Балчик, след като в началото на миналия месец техниката за тяхното изпразване се повреди. Това съобщи управителят на фирмата по чистотата инж. Павел Павлов.  Общо в Белия град са монтирани 70 подземни съоръжения – първоначално по крайбрежието, а после и в равнинната част на града...

публикувано на 17.10.24 в 15:18

Въоръжен грабеж в Добрич, заловиха извършителя (ВИДЕО)

Полицията в Добрич разкри и задържа извършителя на въоръжен грабеж. Престъплението е станало в ранните часове на 1 септември, когато дегизиран мъж заплашва и удря с пистолет касиер в бензиностанция. Задържаният е с прокурорско постановление задържане до 72 часа. Предстои съдът да разгледа мярката му за неотклонение.   Сигналът за въоръжен..

публикувано на 17.10.24 в 15:07