Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 3 хиляди от област Добрич са сменили своето местоживеене за година

Най-голям брой от тях са се преместили във Варненска област

Снимката е илюстративна
Снимка: Фейсбук - община Добрич

Близо 3 000 жители на област Добрич са сменили своето местоживеене през 2023 г., сочат данните на Териториалното статистическо бюро. Най-голям дял от тях са се придвижили в рамките на областта, 1093-ма са избрали за ново място за живеене други области в страната.

Сменилите обичайното си местоживеене с друго населено място в рамките на страната от област Добрич през 2023 г. са 2 917 души. По-голямата част от тях са предпочели движение по направлението град-село, над 61%, от село в град са се преместили малко над 18 на сто.

Най-голям брой от напусналите областта са се преместили в съседната област Варна. С отрицателен механичен прираст в област Добрич са общините Шабла и Добрич, като броят на напусналите областния център е двойно по-голям, отколкото на дошлите да живеят в него.

Емигрантите за миналата година са 403-ма, повече отколкото през 2022 г.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Във Варна обявиха обществена поръчка за оборудване за културни, образователни и спортни събития

Община Варна обяви обществена поръчка за осигуряване на оборудване за културни, образователни, спортни и информационни събития. Оборудването е обособено в три позиции и трябва да включва мобилна сглобяема сцена, сценично осветление, мултимедия, видеостени, лед и други екрани.  При изпълнение на поръчката, участниците трябва да доставят, монтират и..

публикувано на 18.10.24 в 11:57

От понеделник затварят участъка от Ботаническата градина до Евксиноград

От понеделник, 21 октомври, северното платно на бул. „Княз Борис I“ (посока центъра на Варна) в участъка от Ботаническата градина до Евксиноград ще бъде затворено за моторни превозни средства. Това уточниха по време на редовната си работна среща ръководството на Община Варна, представители на ВиК дружеството и фирмите-изпълнители на строителните..

публикувано на 18.10.24 в 10:20

Военноморските сили получиха нови дистанционно управляеми подводни апарати

В Хидрографска служба на Военноморските сили бяха получени два нови автономни дистанционно управляеми подводни апарата. Придобивката се осъществява по програма на Министерството на отбраната на САЩ за развитите на отбранителните способности на партньорите и сключен договор с Министерството на отбраната на Република България. Подводните апарати са..

публикувано на 18.10.24 в 10:00

МВР: Успешен тест на системата BG-Alert, при реална опасност настройки на телефона не са необходими

Националният тест на Системата за ранно предупреждение при извънредни ситуации и бедствия BG-Alert е преминал успешно, съобщи за БНР главен комисар Александър Джартов, директор на "Пожарна безопасност и защита на населението".  Той обясни защо част от хората не са получили съобщения:  "Клетките на операторите сработиха по начина, по който..

публикувано на 18.10.24 в 09:51
Снимката е илюстративна

6 загинали и 25 ранени след автобусна катастрофа в Турция

6 души загинаха, а 25 бяха ранени, след като туристически автобус се преобърна край турското село Аджипънар (област Аксарай). Автобусът се е движил по магистралата Аксарай-Анкара, а причината за катастрофата остава неясна, предаде Анадолската агенция. На мястото на инцидента са изпратени много линейки, полицейски и пожарни екипи. Губернаторът на..

публикувано на 18.10.24 в 09:41

Бездомно куче нахапа дете край СУ "Неофит Бозвели", как реагират институциите?

Бездомно куче ухапа ученичка от пети клас в Средното училище "Неофит Бозвели" във Варна. Савелина Радкова се е прибирала от училище, когато в междублоковото пространство, на път към спирката, животното я захапва за крака. "Скочи върху мен и ме нахапа. Нямаше никой, кучето беше само", сподели за Радио Варна Савелина.  "Тя обича много животните, досега..

публикувано на 18.10.24 в 09:35

В Археологическия музей представят сензационната статуя, открита във Варна

Археологическият музей във Варна ще представи днес, 18 октомври, най-новата сензационна находка – мраморната статуя на Г(ай) Марий Хермоген. Срещата с медиите е предвидена за 11 часа в зала "Одесос".  Във Варна откриха напълно запазена статуя на мъж от римско време (снимки) Предприемачът, открил римската статуя във Варна: Всички изпитахме..

публикувано на 18.10.24 в 08:25