Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ало измамниците с нови сценарии

В последните месеци, телефонните измамници действат основно в Провадия, Девня, Белослав и Аврен

Снимка: БГНЕС


От началото на тази година, полицията във Варна е успяла да предотврати 112 опита за телефонни измами. Това съобщи за Радио Варна главен инспектор Живко Костадинов, началник сектор "Престъпелния против собствеността" към ОД на МВР. В сравнение с миналата година обаче се забелязва спад на случаите на ало измами във Варненска област, поясни още той.

До момента са задържани и 12 "мулета" - хората, доставящи парите на измамниците, които пък от своя страна осъществяват деянията на територията на съседни държави, обясни още Костадинов.

През последните два месеца, ало измамниците действат предимно на територията на общините Провадия, Девня, Белослав и Аврен. Тяхна "мишена" са основно възрастните хора, особено тези в по-малките населени места. 

"Хората по селата, в резултат на продажба на земи или други имоти съхраняват големи суми пари в тях", каза главен инспектор Костадинов. В рисковата група са и хората, получаващи пари по ренти или пенсии.

Най-често в една телефонна измама действат по няколко човека с различни роли, а вече има и нови сюжети освен познатите с пострадал близък или мними полицаи. 

"При един от последните сценарии, първо се обажда на стационарния телефон лице, представящо се за служител на ВиК или енергото, който съобщава на потърпевшия, че има да плаща голяма сума пари за неплатени сметки. И ако не ги плати същия ден, ще изпратят два джипа с рускоговорящи, които да го пребият, измъчват и да му вземат всичките ценности. Следва второ обаждане от същия ало измамник, който се представя вече за полицейски служител. Успокоява възрастния човек, че е жертва на телефонна измама. Успяват да го убедят, че са служители на криминална полиция и трябва да им предаде парите за да ги пазят", разказа главен инспектор Костадинов.

Той беше категоричен, че всички телефонни измами започват с позвъняване на стационарен телефон и никога на мобилен.

"Ако по телефон ви посикат пари, това е сигурен белег, че ставате жертва на телефонна измама и не забравяйте, че държавните служители, лекари, полицаи, съдии или прокурори никога не се обаждат да искат пари по какъвто и да е повод. Ако усетите, че сте жертва на телефонна измама, потърсете ваш близък или съсед по мобилния телефон, разкажете му какво се случва в момента. И винаги подавайте сигнали в близкото районно полицейско управление или на телефон 112. Така и ние можем да реагираме и да се ориентираме къде най-често стават телефонни измами", поясни още главен инспектор Костадинов.

Чуйте повече в звуковия файл



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Екип на Червения кръст е посетил за втори път екипажа на "Галакси лийдър"

Екип на Международния комитет на Червения кръст е посетил за втори път екипажа на кораб "Галакси лийдър", който беше похитен миналата година от йеменските бунтовници хути, информират от  Асошиейтед прес, цитирани от БНР.  Екипажът му наброява 25 души, сред които са двама българи - Любомир Чанев и Данаил Веселинов, както и моряци от Филипините,..

публикувано на 27.09.24 в 09:59

Предизборната кампания започна

В полунощ на днешния 27 септември започна официалната предизборна кампания за предсрочните парламентарни избори, насрочени за 27 октомври. 19 партии, 9 коалиции и няколко независими кандидати за депутати се включват в официалната предизборна кампания. Правилата за провеждането ѝ остават без промяна. Основните са, че тя се води на..

публикувано на 27.09.24 в 08:47

Затварят улица, която свързва Горна и Долна Трака заради преасфалтиране

Днес от 9 до 12 часа ще бъде затворена за движение на автомобили ул. „Арх. Манол Йорданов“, която свързва Горна и Долна Трака, съобщиха от дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“ към Община Варна.  Причината за затваряне на улицата е полагане на долен слой асфалт по пътното платно.

публикувано на 27.09.24 в 07:04

Днес отбелязваме Международния ден на туризма

Фасадата на Националния дворец на културата (НДК) ще бъде осветена в цветовете и логото, определени от Световната организация по туризъм днес. Поводът е Световният ден на туризма, който се отбелязва на днешния 27 септември.  Осветяването ще продължи четири часа и ще започне в 19.00, съобщават от Министерството на туризма. На фасадата на НДК ще бъде..

публикувано на 27.09.24 в 06:00

След скандали и блокиране на трибуната заседанието на парламента беше прекратено

Напрежение имаше в пленарната зала, където трябваше да бъдат разгледани предложения за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост и придобиване от държавата на активи на "Мини Марица-изток". Въпреки че след четири часа опити ГЕРБ-СДС, ДПС и ПП-ДБ успяха да съберат необходимия кворум за подновяване на заседанието, то отново беше..

обновено на 27.09.24 в 05:54

Адресите без ток на 27 септември

На 27.09.2024, от 9:00 до 16:00 , поради неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на гр. Варна - кв. Чайка бл. 20, бл. 21, бл. 69, ДКЦ Чайка ЕООД - рентген, м-ст Салтанат 7, 23, 26, 28, 29, 38, 81, електрозахранени от ТП 141, ТП 1076, ТП 75. В периода..

публикувано на 27.09.24 в 05:52
Есенно море, ноември

Слънчево време в петък

Утрото в петък ни посреща с приятно, тихо и спокойно време. Днес ще е предимно слънчево, сутринта на места мъгливо. Ще духа слаб южен вятър, следобед до умерен от югоизток. Максемални температури между 28° и 33°, по Черноморието от 24° до 27°, за Варна около 27°. Вълнението на морето 2-3 бала. Температура на морската вода 22°-23°...

публикувано на 27.09.24 в 05:50