Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Колекционери на лули показват над 200 вида в изложба във Варна


На 11 октомври варненските колекционери на лули ще проведат обща изложба, отбелязвайки една година от първата си среща. Изложбата ще се проведе в бръснарското ателие на Тони Боксеров в жк „Св. Иван Рилски“ и ще бъде отворена от 18:00 до 20:30 ч. 

Очаква се да бъдат изложени над 200 лули и аксесоари, включително ръчно изработени и машинни екземпляри от различни държави. На събитието ще присъства и Георги Бояджиев, известен български майстор на лули, който от около 20 години се е посветил на производството им. Неговите изделия са търсени от колекционери по целия свят.

Емилиян Ялъмов, журналист и колекционер на лули, притежава около 20 лули. Най-леката от тях тежи едва 5 гр. и е дълга само 6 см. Подарък му е от украински майстор на лули. 

В предстоящата изложба във Варна ще можем да видим лули от Италия, Германия, Дания, Полша, Украйна, Турция и България. 

Емилиян Ялъмов ще ни разкаже как е започнал колекцията си преди 30 години, когато случайно открил две лули в антикварен магазин, а след време е разбрал и за високата им колекционерска стойност.


Най-малката лула в твоята колекция е едва 5гр., откъде я имаш?

Най-малката лула в моята колекция тежи едва 5 грама. Тя е функционираща, не е бутафорна лула и е дълга 6 сантиметра. Изключително малка, функционираща лула от полски произход.

Такива ще видим и по време на тази изложба, която събира вас, варненските колекционери?

Ще видим не само такива, ще видим повече от 200 лули, собственост на различни колекционери от Варна, като ще има лули от Италия, от Германия, от Полша и от България.


Първата ти среща с част от твоята колекция лули, намираш ги в магазин за антикварни вещи и чак след известно време разбираш каква стойност имат?

Да, преди близо 30 години влязах в едно малко антикварно магазинче на Червения площад във Варна и от чисто любопитство си харесах и взех две лули. По това време нямаше от къде да се намери информация, освен ако не отидте в библиотеката. Та, две години по-късно разбрах какво точно съм си купил, какво производства са лолите, на кои марки и т.н.

Варненските колекционери много често се събирате, обменяте информация, хвалите се един на друг, кой какви попадения има сред лулите. Сега ще направите един своеобразен едногодишен рожден ден на вашата група.

Точно това е поводът да направим изложбата. 52 поредни седмици в петък ние се събираме на различни места във Варна и така ще ознаменуваме нашата първа годишна с тази изложба, която подготвяме в ателието на нашия колега Тони Боксеров.

Къде се намира то?

В ж.к. „Иван Рилски“, блок 25, на преземния етаж.

В България има трима – четирима действащи все още майстори, които се занимават с изработката на лули, разкажи и за тях.

Трима са най-известните майстори на лули у нас. Това са Георги Тодоров - Гец от Сопот, д-р Десислав Гечев от Русе и Георги Бояджиев от София. При д-р Гечев е интересно, че има защитена докторантура на тема „Лули“ в Катедрата по „Промишлен дизайн“ към Русинския университет, а на нас за годишината ще ни гостува Георги Бояджиев, който също е доста именит майстор на лули. Важно е да споменем и Олександър Антоненко, който беше наш ментор в началото. Той също е един от добрите майстори на лули. Има и едно младо момче, Васил Тасев, се казва. Той живее в Англия и също прави първите си стъпки в изработката на такива лули. Лули се изработват от много и различни материали. Материалът брияр е може би най-подходящият за изработката на лули. Това е един от скъпите дървени материали. Лули са се изработвали от керамика, от глина, от мед, от много и различни материали.

Няколко любопитни факта да разкажем на нашата аудитория – например за най-скъпата лула, от какво е изработена и каква е цената й в момента?

Тя е направена от една руска компания, БонКадо и казват, че това е майката на всички лули. Нейната стойност е 85 хиляди долара, но това съвсем не е случайно. Тя е оформена като дракон, има бели и черни диаманти, рубини, сапфири. Общото й тегло е около 300 грама, като 275 грама са от сребро и 22 грама - от различно злато.

Не е задължително човекът, който притежава лулите да пуши, а да ги има заради колекционерската им стойност?

Абсолютно е така. Искам дълбоко да подчертя, че не пропагандираме пушенето. Напълно сме наясно с вредите, които то оказва върху здравето. Спазваме всички законови разпоредби, не пушим на закрите места, там, където не е разрешено. А относно това, дали човек-колекционер трябва да пуши, ще дам един пример.

Най-сериозният варненски колекционер, за съжаление вече покойник, никога не е палил лула, никога не е палил и цигара.Той е бил старши научен сътрудник към Институтът по океанология, Траян Траянов се казва. И неговата колекция е уникална с това, че повечето от лулите в нея той е открил на морското дъно. Правили се експедиции около местността Карантината, мисля, че беше 1964 година.Тогава леководолази сегмуркат, откриват старинен коръб, потънал тук, край Варна. Вътре намерили 15 глинени лули и те стават част от неговата колекция. Тези лули са били изложени във Военноморския музей през 2009 година. Там може да бъде видяна и лулата на кап. Георги Георгиев, който е направил първата околосветска обиколка с яхтата„Кор Кароли“ и е вписан в рекордите на Гинес.


Сред вас, варненските любители на лули, кой е с най-многобройна колекция?

О, не мога да кажа кой е с най-многобройна. Всеки има различна бройка лули.Сега ще направим нещо като преброяване на колекциите и ще видим.

В страната има също такива любители. Може би оттук нататък ще търсите възможност да правите сбирките си още по-големи и по-мащабни?

Нашият варненски клуб на колекционерите е вторият регистриран в страната.Първият такъв е от 2019 г., регистриран в столицата. Доколкото знам, почитателите на лулите в България, са около 350-400.

Продължаваш ли да търсиш антики, красиви лули и къде ги търсиш?

Най-често лули намираме в онлайн аукциони или в антикварни къщи или по време на изложения.Тук във Варна всека година Хаджи Ламбрин Сотиров прави едно голямо антикварно изложение, където се събират антиквари от цялата страна. Там много често излизат интересни неща, които заслужават да се прибавят към колекцията.

А случва ли се, колекционер, да размени своя лула за друга на друг колекционер?

Разбира се, това е част от колекционерството.

Добре дошли на изложбата са всички хора, за които лулите са интересни, не само като колекционерско виждане. Там няма да видят лулата на Айнщайн, която е била продадена на търг през 2017 година или тази на Хю Хефнър– собственикът на Плейбой, но пък ще видят много и интересни неща.

Новите членове на клуба на колекционера получават сребърна значка

Снимки: Емилиян Ялъмов (личен архив)



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Арх. Станчо Веков: Светът е толкова голям, че не би стигнал един живот да научим това, което искаме

Три експозиции с рисунки на различна тематика ще бъдат открити в различни художествени пространства във Варна от доц. д-р Станчо Веков. Поводът е Световният ден на архитектурата, 7 октомври, но и 75-годишнината на архитекта.  Експозициите под наслов „Къщата (от Българското Възраждане)“, „Лятото, морето...“ и „Скални структури“, ще бъдат открити..

публикувано на 07.10.24 в 08:00

Истинските био плодове и зеленчуци не са в големите магазини, а в стопанските дворове

Вкусните плодове и зеленчуци, които не са третирани с химически препарати, не са мит, категорична е Кристияна Опрева. Младият агроном днес ще се включи в дискусия в зала "Кубрик" на Обществения център за околна среда и устойчиво развитие във Варна. Опрева ще въведе всеки любител - зеленчукопроизводител и овощар, в основите на органичното градинарство...

публикувано на 04.10.24 в 14:50

Дъщерята на Кирил Господинов: Ако днес срещна Баш Майстора, той ще ми каже: "Айде, нема нужда!"

Барелеф в памет на Кирил Господинов беше открит във Варна в сряда. Паметният знак е дело на скулптора Кирил Янев, а инициативата за създаването му е на дъщерята на актьора Веселина Господинова.  На барелефа, който се намира в градинката до Драматичния театър "Стоян Бъчваров", Кирил Господинов е изобразен в естествен ръст, в коронния му образ на Баш..

публикувано на 04.10.24 в 08:00

Katrine Stenbekk (KALANDRA): Българите сте невероятна музикална нация

Интервю с Katrine Stenbekk, Florian Winter и Jogeir Mæland (KALANDRA) За първи път KALANDRA ще направят хедлайнърски концерт в България. На 5 октомври по покана на „Blue Hills Events“ норвежците ще представят новия албум „A Frame of Mind”. Концертът ще открие специалният гост Lili Refrain. KALANDRA имат дълбока връзка със своите норвежки..

публикувано на 04.10.24 в 07:15

Максим Стойков - младият културист, който постига с много труд мечтите си, продължава да носи гордост за България

Варненцът Максим Стойков се завърна от световния шампионат по културизъм, провел се на остров Киш в Иран, с две титли и три призови места.  Състезанието включваше участници от около 30 държави, като конкуренцията е била много сериозна, споделя Максим, който е  единственият представител на България в състезанието при младежите.  След завръщането..

публикувано на 03.10.24 в 11:32

Peter "Peavy" Wagner (RAGE, REFUGE): Не мисля, че перфекционизмът въобще е даден на човечеството

Интервю с Peter "Peavy" Wagner (RAGE, REFUGE) Една от бандите, които определят стандартите в спийд и пауър метъла RAGE, навъртя четири десетилетия. За това и следващия гост в „От другата страна” е лидерът на немските метъляги Peter "Peavy" Wagner. Сега, ако трябва да обясняваме кои са RAGE и кой е Peavy, начи, не сте си написали домашното...

публикувано на 03.10.24 в 08:30
Атанас Костурков

Строителен предприемач: Най-достъпни са жилищата в големите блокове

Нестабилната икономическа и политическа обстановка в България се отразяват сериозно на строителния бранш. Това коментира за Радио Варна строителният предприемач Атанас Костурков. Той има поглед върху развитието на строителството на страната от 1989 година до днес и допълни, че най-трудно в момента е намирането на качествени кадри в сектора. На..

публикувано на 02.10.24 в 10:00