Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повече време навън, спорт и високи нива на витамин D срещу късогледство при децата

Доц. Митова: И в България нараства късогледството при децата

В глобален аспект миопията се превръща в епидемия

3
Доц.д-р Даниела Митова
Снимка: Радио Варна, Мариела Димитрова

Зрението на децата постоянно се влошава, като всяко трето дете вече е късогледо или не може да вижда ясно нещата надалеч. Това посочва глобален анализ на изследвания, обхванали повече от пет милиона деца и тийнейджъри от 50 държави на шестте континента. В проучването, публикувано в British Journal of Ophthalmology, са разгледани изследвания, обхванали повече от пет милиона деца и тийнейджъри от 50 държави на шестте континента. Анализът на числата показа, че късогледството се е утроило между 1990 и 2023 г. и е достигнало 36 %. В България също има нарастване на  късогледството (миопия) при децата. Небходимо е дозиране на времето пред екран, съобразно възрастта на детето, но има и медицински начини за превенция - очила с периферен дефокус, меки контактни лещи за контрол на късогледството и терапия с атропинови капки в  голямо разреждане за много дълъг период от време. Това коментира за Радио Варна офталмологът доц. д-р Даниела Митова.


В глобален аспект късогледството се превръща в епидемия. Счита се, че в момента към 40% от световното население страда от миопия, като се очаква този процент да нарасне на 50 до 2030 г. , за азиатските страни той стига до 80%. Смята се, че късогледството е адаптивен фактор, тоест то ни помага в съвременния начин на живот, при който се налага повече да гледаме на близка дистанция и да работим повече с устройства.

В България и конкретно във вашата практика забелязвате ли увеличаване броя на случаите при децата?

Определено има нарастване на миопията при децата.

В коя възрастова група са най-много?

Обикновено повече са в гимназиална възраст, но това е логично да е така, защото тези деца, които имат късогледство от ранна възраст, преди 7 години и дори до 10 години, имат предразположение да развият високостепенно късогледство (над шест диоптъра), което е свързано с усложнения. Колкото по-рано се появи късогледството, толкова повече пораства то и по-злокачествено протича.

В търсене на причините изследователите казват, че Covid е допринесъл за увеличаване на отрицателното въздействие върху зрението, заради престоя на децата повече време пред екраните и по-малко време на открито. Сега, обаче ситуацията дали е много по-различна?

Мисля че, проблемът с Covid малко се преекспонира, но така или иначе съвременният начин на живот в свързан с много работа пред компютър, работа с дигитални устройства. Това е нещо от което съвременният човек няма как да избяга. Но, тъй като тези неща доказано потенцират късогледство, са им методите за превенция. Една препоръка е децата до две години да не ползват електронни устройства изобщо, деца между две и пет години не повече от един част дневно, а по-големите между пет и дванайсет години не повече от два часа дневно. Това са ограничения, които родителите би трябвало да налагат. Другото е да прекарват повече време навън, да спортуват, да се изследват нивата на витамин D и ако са ниски да се дава допълнително витамин D, за да може да се забави развитието на късогледство, да се стимулира имунитета на децата и те да се развиват хармонично.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл. 


По публикацията работи: Мариела Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Колекционери на лули показват над 200 вида в изложба във Варна

На 11 октомври варненските колекционери на лули ще проведат обща изложба, отбелязвайки една година от първата си среща. Изложбата ще се проведе в бръснарското ателие на Тони Боксеров в жк „Св. Иван Рилски“ и ще бъде отворена от 18:00 до 20:30 ч.  Очаква се да бъдат изложени над 200 лули и аксесоари, включително ръчно изработени и машинни..

публикувано на 08.10.24 в 12:59

Арх. Станчо Веков: Светът е толкова голям, че не би стигнал един живот да научим това, което искаме

Три експозиции с рисунки на различна тематика ще бъдат открити в различни художествени пространства във Варна от доц. д-р Станчо Веков. Поводът е Световният ден на архитектурата, 7 октомври, но и 75-годишнината на архитекта.  Експозициите под наслов „Къщата (от Българското Възраждане)“, „Лятото, морето...“ и „Скални структури“, ще бъдат открити..

публикувано на 07.10.24 в 08:00

Истинските био плодове и зеленчуци не са в големите магазини, а в стопанските дворове

Вкусните плодове и зеленчуци, които не са третирани с химически препарати, не са мит, категорична е Кристияна Опрева. Младият агроном днес ще се включи в дискусия в зала "Кубрик" на Обществения център за околна среда и устойчиво развитие във Варна. Опрева ще въведе всеки любител - зеленчукопроизводител и овощар, в основите на органичното градинарство...

публикувано на 04.10.24 в 14:50

Дъщерята на Кирил Господинов: Ако днес срещна Баш Майстора, той ще ми каже: "Айде, нема нужда!"

Барелеф в памет на Кирил Господинов беше открит във Варна в сряда. Паметният знак е дело на скулптора Кирил Янев, а инициативата за създаването му е на дъщерята на актьора Веселина Господинова.  На барелефа, който се намира в градинката до Драматичния театър "Стоян Бъчваров", Кирил Господинов е изобразен в естествен ръст, в коронния му образ на Баш..

публикувано на 04.10.24 в 08:00

Katrine Stenbekk (KALANDRA): Българите сте невероятна музикална нация

Интервю с Katrine Stenbekk, Florian Winter и Jogeir Mæland (KALANDRA) За първи път KALANDRA ще направят хедлайнърски концерт в България. На 5 октомври по покана на „Blue Hills Events“ норвежците ще представят новия албум „A Frame of Mind”. Концертът ще открие специалният гост Lili Refrain. KALANDRA имат дълбока връзка със своите норвежки..

публикувано на 04.10.24 в 07:15

Максим Стойков - младият културист, който постига с много труд мечтите си, продължава да носи гордост за България

Варненцът Максим Стойков се завърна от световния шампионат по културизъм, провел се на остров Киш в Иран, с две титли и три призови места.  Състезанието включваше участници от около 30 държави, като конкуренцията е била много сериозна, споделя Максим, който е  единственият представител на България в състезанието при младежите.  След завръщането..

публикувано на 03.10.24 в 11:32

Peter "Peavy" Wagner (RAGE, REFUGE): Не мисля, че перфекционизмът въобще е даден на човечеството

Интервю с Peter "Peavy" Wagner (RAGE, REFUGE) Една от бандите, които определят стандартите в спийд и пауър метъла RAGE, навъртя четири десетилетия. За това и следващия гост в „От другата страна” е лидерът на немските метъляги Peter "Peavy" Wagner. Сега, ако трябва да обясняваме кои са RAGE и кой е Peavy, начи, не сте си написали домашното...

публикувано на 03.10.24 в 08:30