Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът Благомир Коцев започна регулярни седмични срещи с почистващите фирми във Варна

Благомир Коцев

Кметът Благомир Коцев започна регулярни срещи с двете фирми, които имат договори за почистването на отпадъците и шахтите във Варна, на които ежеседмично ще се обсъжда хода на дейностите за чистотата и критичните за града точки. В разговорите днес участваха и заместник-кметовете по екология Христо Рафаилов, по обществен ред и сигурност Илия Коев и директорът на дирекция „Контрол и санкции“ Димитър Кирчев.

Извършва се редовно почистване на шахтите, дъждовните колектори и се продухват каналите, но само при обилен дъжд може да се проследи реално дали тези инсталации работят на 100%, докладваха от фирма "Никман" ЕООД по време на срещата. Оттам добавиха, че в дъждовните сезони  шахтите се пълнят с листа, камъчета и наноси, които трябва регулярно да бъдат отстранявани.  

Кметът Коцев поиска от фирмите да бъде намерено ефективно решение за местата в града, където се наблюдава системно запушване на шахти, наводнения и задържане на дъждовна вода. Приоритетно той посочи подлеза на Икономическия университет, района на х-л „Камелия“, зоната в близост до бензиностанцията на ЖП Гарата.

Съществуващите отводнителни решетки на ул. „Добри Чинтулов“ да бъдат заменени с по-големи по ширината на улицата (задънена в частта й излизаща на бул. "Княз Борис I"). Това предложиха от обслужващата фирма „Никман" ЕООД, като възможен вариант за справяне с проблема при подлеза до Икономическия университет. Допълнително ще бъдат подсилени шахтите около самия подлез и ще бъдат подменени съществуващите сифони в съоръжението с по-големи.

В разделителната ивица около х-л „Камелия" да се отворят 3 нови места за шахти, за да може да поемат обема на дъждовната вода. Този вариант също бе обсъден по време на срещата. В разговорите стана ясно още, че ще се търси контакт и с Агенция пътна инфраструктура за уточняване на дейностите за почистване на района на „Еко парк – Варна“, където също се събира голямо количество дъждовна вода на пътната настилка и има слаба проходимост на каналите.

От фирмите се ангажираха да изготвят списък с дъждовните колектори, които имат най-належащата нужда от почистване.

В разговорите бяха обсъдени и най-критичните точки за сметопочистването в града и евентуалните мерки, които администрацията ще предприеме, за да се повишат чистотата в града.


По публикацията работи: Валери Великов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Остров Свети Иван

Слънце и облаци в петък

През нощта ще бъде предимно ясно със слаб югозападен вятър. Утре денят ще започне със слънчево и топло време, по-късно от запад на изток облачността постепенно ще се увеличава, в началото ще е предимно висока,  вечерта ще се вплътни и  главно във вътрешността на района ще завали краткотраен дъжд. Вятърът ще е слаб до умерен от юг-югозапад...

публикувано на 10.10.24 в 15:20
Джейхан Ибрямов

Джейхан Ибрямов остава в ареста

Софийският апелативен съд остави за постоянно в ареста независимия депутат Джейхан Ибрямов, който беше задържан със 100 000 предварително белязани лева.  Решението е окончателно. Ибрямов е обвинен в търговия с влияние във връзка с обществени поръчки в Министерството на отбраната.  Съдебният състав дискутира по-скоро около спорния..

публикувано на 10.10.24 в 15:06

От понеделник започват да връщат парите за билетите от проваленото пътуване с катамаран между Бургас и Истанбул

Планираното плаване с канамаран между Бургас и Истанбул между 11 и 14 октомври със сигурност няма да се състои заради очакваното лошо време. Съобщиха от фирмата туроперотар. Парите за билетите и за туристическите пакети ще бъдат възстановени на потребителите в пълен размер. „Каним заплатилите в брой да посетят офиса нив Бургас, за да си получат..

публикувано на 10.10.24 в 14:12
Чернокоп

Контролът при улова и продажбата на риба ще обсъждат на форум край Варна

Консултативният съвет за Черно море ще заседава в курорта "Св. Св. Константин и Елена" край Варна на 15 и 16 октомври. Работните групи към съвета ще обсъждат дигитализация на риболова, отчитането и контрола на улова и продажбата на риба.  "Първичната продажба на риба е слабото звено във веригата, защото, като слезе на сушата част от рибата..

публикувано на 10.10.24 в 13:31

Асошиейтед прес: Българи в Ливан се евакуират на турски кораб

Асошиейтед прес съобщи, че над 2000 турски и някои чуждестранни граждани, сред които българи, са започнали да се качват на борда на турски военен кораб, за да ги изведе от Ливан.  Турският десантен кораб "Байрактар" е един от конвоя от общо 5 кораба, отплували от южното турско пристанище Мерсин рано в сряда и акостирали на ливански бряг, за да..

публикувано на 10.10.24 в 11:22
Борислав Сарафов и Иван Гешев

Борислав Сарафов е единствена кандидатура за нов главен прокурор

Настоящият изпълняващ функциите главен прокурор Борислав Сарафов беше предложен за номинация за следващ обвинител номер едно. Това стана на днешното заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет. Припомням, че днешното заседание   беше последната възможност за предложения за номинации.Според чл. 173 от Закона за съдебната власт предложения за..

публикувано на 10.10.24 в 10:13

До 20 ч. днес ще бъде затворен част от бул. „Христо Смирненски“ - от ул. „Дубровник“ до ул. “Мир”

На 10 октомври (четвъртък), от 9:00 ч. ще бъде затворена за движение част от бул. „Христо Смирненски“ - от ул. „Дубровник“ до ул. “Мир”. Там ще се извършват довършителни дейности по полагане на последния износващ асфалтов слой от пътната настилка. От общинската фирма “Градски транспорт” съобщават, че се въвеждат следните маршрутни промени:..

публикувано на 10.10.24 в 08:58