Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без Кирил Маричков

Снимка: БГНЕС

При инцидент днес почина Кирил Маричков - българският певец, музикант и композитор Кирил Маричков, един от създателите на "Щурците". Иформацията е на bTV.

Трагедията се е случила във врачанското село Селановци.

Маричков е трябвало да участва в концерт на „Фондацията“. По време на пробите преди изявата, при качване на сцената се е спънал и паднал.

Кирил Маричков е потомък на един от най-известните архитекти преди 1944г. и носи неговото име – арх. Киро Маричков. Баща му, също Кирил Маричков, е първият посланик на България във Ватиката.

Името му в рока се свързва с музикалната формация „Бъндараците“, а след това и с „Щурците“ /създадена през 1967г/.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Северно сияние, с. Кичево, общ. Аксаково, Емил Иванов

Северното сияние над Кичево

Тази нощ северното сияние завладя небето и над Източна България. Астрономът и астрофотограф Емил Иванов го „улови“ над аксаковското село Кичево. Радио Варна напомня, че нетипичното небесно явление се свързва с мощното слънчево изригване през последните дни. Разноцветните багри можеха да се видят през изминалата нощ много по- на юг от..

публикувано на 11.10.24 в 10:03

Мощна магнитна буря приближава Земята

Днес ще има много силни геомагнитни бури от степен G4. За това предупреждава Центърът за прогнозиране на космическото време към Националната агенция за океански и атмосферни изследвания (NOAA). Мощно слънчево изригване вечерта на 8 октомври е причината за очакваните геомагнитни бури, като заредените частици от това бързо изхвърляне на плазма..

публикувано на 11.10.24 в 09:00
Светлана Горанова

Светлана Горанова, която влюбва децата в математиката

Обичате ли математиката? Повтаряли ли са ви като дете, че "всичко е математика"? Някога забавлявали ли сте се да построявате триъгълници и други геометрични фигури с... тялото си? Светлана Горанова може да ви научи на всичко това. Младата жена е от семейство на математици и педагози и винаги е обичала математиката. Споделя, че времето за решаване на..

публикувано на 10.10.24 в 10:30

Доброволци ще чистят плажа до ролбата във Варна в събота

Акция по почистване на плажната ивица в района на ролбата във Варна ще извършат седм организации в събота (12.10.2024г.) от 16:00ч. Организатори са Еко Клъстер България и Национален спортен клъстер. Към инициативата ще се включат и деца от три спортни клуба, както и представители на НПО сектора. Това е инициатива на Европейската комисия,..

публикувано на 10.10.24 в 08:28

Необичаен цъфтеж на плодни дръвчета през есента

Обикновено при костилковите и при семковите видове, този цъфтеж е необичайен и се случва в края на есента, когато има комбинация от много събрани топли дни и валежи. Тези плодни пъпки се развиват за около 300 дена от началото на лятото, есента, зимата и пролетта. Но, при съчетание на топло и влажно време процесът на развитие се ускорява за около 60..

публикувано на 10.10.24 в 07:54

Първа официална среща с Марго (Фотогалерия)

Двумесечното леопардче Марго, което се роди във Варненския зоопарк през юли, беше официално представено днес от директора на общинското предприятие "Зоопарк и спасителен център" Иванка Стоянова. Това е второ раждане за майката Киара, която е на 11 години, и за бащата Икар. Двойката пристигна във Варна преди две години от Словакия на размножителен..

обновено на 09.10.24 в 16:31

Нобелът за химия е за моделиране на протеините с изкуствен интелект

Нобеловата награда за химия беше присъдена на американеците Дейвид Бейкър и Джон М. Джъмпър и на британеца Демис Хасабис, за техните изследвания на протеиновите структури. Бейкър е отличен „за компютърно проектиране на протеини“, а Демис Хасабис и Джон М. Джъмпър - за работата им по „предсказване на протеинови структури“ с помощта на изкуствен..

публикувано на 09.10.24 в 14:49