Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шофьори от градския транспорт във Варна с опасения, че дружеството се води умишлено към фалит

Открити са нарушения в начина на възлагане по договора за резервни части в дружеството "Градски транспорт" във Варна, а Общината в морската столица иска да разбере как при 30 млн. лв. разходи за издръжка, условията на труд и работните заплати на шофьорите са все така ниски. Това заяви за БНТ заместник-кметът по правните въпроси Диян Иванов. Той уточни, че предходни одити също показват нарушения при поръчките на резервни части в „Градски транспорт“. 

"Имахме среща с работници и служители от дружеството „Градски транспорт“, на която те изразиха притеснения от кухи назначения и икономии от фонд „работна заплата“, които трябва да се отразят върху тяхното възнаграждение. На срещата шофьорите изразиха опасения, че дружеството се води умишлено към фалит. Те използваха думи „искат само да влязат в схема“, „тенденциозно е“, „искат да ни гътнат, да намажат филията“, обясни Иванов, като цитира думите на работниците по време на срещата в Общината.  

Заместник-кметът каза още, че шофьорите в „Градски транспорт“ се питат как при инвестиция над 100 милиона през последните години, автобусите са без поддръжка, без софтуер за диагностика и защо 20 от общо 60 колонки за бързо зареждане на електробусите са дефектирали. Обществената поръчка е правена от самото търговско дружество, не от Общината и ние нямаме информация по отношение на гаранционни карти и условия по договора, каза още Иванов.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

До месец възобновяват службите в храм „Св. Петка“ в Балчик, събират средства за климатизация на обновената сграда

Празничен камбанен звън огласи днес Балчик, за да прикани миряните да почетат с вета Петка Търновска –  най-уважаваната българска светица, смятана за покровителка на българския народ и държава. В нейно име са издигнати множество храмове, един от които е в Белия град. Света Петка е източноправославна светица , живяла през XI век в тракийския град..

публикувано на 14.10.24 в 13:48

"Градски транспорт" с официална позиция във връзка със съобщения от страницата на Община Варна

Твърденията, че „Градски транспорт“ ЕАД се води умишлено към „декапитализация“, „фалит“ и т.н., ръководството на дружеството уверява, че те не отговарят на истината. Това съобщиха в своя позиция, изпратена до медиите, от "Градски транспорт"-Варна. Те допълват, че са предприети мерки за подобряване на финансово-икономическото състояние на дружеството и..

публикувано на 14.10.24 в 12:13
Росен Карадимов

Росен Карадимов: Българската банка за развитие подготвя програми за финансиране на публични политики

Министерството на иновациите и растежа оперира по две европейски програми на обща стойност от 5 милиарда лева. Предстои откриването на определени мерки по тези програми. Това обяви министър Росен Карадимов по време на Годишната среща на Националното сдружение на общините в Република България в к.к. "Албена". Изградена е и нова стратегия за работа..

публикувано на 14.10.24 в 11:29

65 години от създаването на авиобаза "Чайка"

На 14 октомври Морската вертолетна авиобаза "Чайка" отбелязва 65 години от своето създаване.  Авиобазата е разположена на южния бряг на Варненското езеро.  Условно историята на Военноморската авиация може да бъде разделена на два периода: първия – от 1917 г. до края на 50-те години, свързван с използването на водосамолети, и втори..

публикувано на 14.10.24 в 11:10

Полицейска акция срещу купуването на гласове се провежда в столицата

На територията на Софийска област се провежда мащабна специализирана полицейска операция срещу купуването на гласове, съобщиха от Министерството на вътрешните работи. Информация за полицейските действия и междинните резултати ще бъде дадена от началника на отдел "Охранителна полиция" при ОДМВР-София комисар Петър Соколов по-късно днес, предаде БНР...

публикувано на 14.10.24 в 10:48

Ще строят естакада в района на Двете кули във Варна

Успоредно с ВиК ремонтите в района на Двете кули във Варна вече е пуснат проект за изграждане на естакада, която ще облекчи трафика в участъка. Това съобщи за Радио Варна кметът Благомир Коцев. Средствата за естакада на Двете кули ще бъдат осигурени от Министерството на финансите, а дейностите по изграждането на съоръжението по план трябва да..

публикувано на 14.10.24 в 10:20
Кметът на Варна Благомир Коцев

Благомир Коцев: Не приемаме рязкото увеличаване на такса смет

Община Варна и кметовете на останалите общини не приемат рязкото увеличаване на такса смет за гражданите. Така коментира за Радио Варна кметът Благомир Коцев темата за новия механизъм за определяне на такса смет за битови отпадъци - въпрос, който бе обсъден на годишната среща нас българските местни власти в курортен комплекс "Албена"...

публикувано на 14.10.24 в 10:00