Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как ще изглежда новият пътен възел на входа на Варна откъм АМ "Хемус"?

Снимка: Община Варна

Община Варна подготви обществената поръчка за разработване на проект и последващи строително-монтажни работи (СМР) на пътния възел на входа на града откъм автомагистрала „Хемус“, при Двете кули. Пътният възел ще бъде изграден на кръстовището на бул. "Владислав Варненчик" с бул. "Република", по плана на Западна промишлена зона. Проектът предвижда повдигане на бул. „Владислав Варненчик“ на горно ниво, съобщават от общинския пресцентър. 

Започването му се координира с изграждането на канализационния колектор с диаметър Ф2000 и двете канализационни шахти по проекта на ВиК-Варна в района на кръстовището, който започна на 8 октомври т.г.




Прогнозната стойност на проектирането е около 600 000 лв. с ДДС, а общият бюджет – малко над 19,4 млн. лв., като се финансира по Инвестиционната програма на МФ за общински проекти. Вече има идеен проект за естакадата при Двете кули, като целта е тя да облекчи трафика в тази част на града, с ежедневните задръствания поради ниската пропускателната способност.

Реконструкцията на кръстовището предвижда преобразуването му в пътен възел. Изготвена е визуализация със специализиран софтуер, за да се даде обемно-функционално измерение, вкл. и на подземните комуникации. Изборът на типа конструкция е според минималното засягане на проводите. Ще се приложи решение за минимален обем на СМР и средства при оптимална пропускателна способност, безопасно пешеходно преминаване и решаване на проблемния трафик.

Ще се обследват и шумовото замърсяване, както и решенията чрез шумоизолиращи съоръжения. Проектът ще включи озеленяване и естетизация на района. Ще бъдат съобразени съществуващите входове на търговските центрове и крайпътните обекти с условията за обслужването им, уточняват от Община Варна. 

Поръчката е на етап предварителен контрол от страна на Агенцията за Обществени поръчки, съгласно реда на ЗОП. Очаква се до края на годината да има избран изпълнител за пътния възел. Новата естакада трябва да е готова до октомври 2026 г. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Във Варна откриха напълно запазена статуя на мъж от римско време (снимки)

Мраморна статуя на мъж от римско време беше открита във Варна, в територия, която се подготвя за застрояване.  Първоначалната датировка е края на 2. началото на 3. век.  Тя е напълно запазена, липсва само китката на лявата ръка, а върху постамента ѝ е изписано името Гай Марий Хермоген. Това разказа за Радио Варна археологът..

публикувано на 15.10.24 в 15:49

Нападнаха с нож 19-годишно момче в центъра на Добрич

Полицията в Добрич е задържала двама мъже, нападнали и проболи с нож младеж на 19 години. Инцидентът е станал в ранните часове на 12 октомври в централната градска част. Пострадалият е настанен за лечение в Университетската болница за активно лечение „Св. Марина“ във Варна със съмнения за перфорация на бял дроб. Сигналът за престъплението е подаден..

публикувано на 15.10.24 в 15:37
Снимката е илюстративна

Безплатен транспорт за украинските ученици във Варна, Аксаково, Балчик и още две общини

Правителството одобри 297 674 лева, с които се осигурява безплатен транспорт до училище на ученици с временна закрила от Украйна. Със средствата ще се обезпечи превозът им от местата за настаняване до образователните институции за цялата нова учебна година - от 16 септември до 30 юни 2025 г., съобщиха от правителствената пресслужба. Най-голям брой деца..

публикувано на 15.10.24 в 13:56

Отпада изискването за издаване на удостоверение за съответствие на българските пристанища

Правителството прие Постановление за изменение и допълнение на Наредбата за условията и реда за постигане сигурността на корабите, пристанищата и пристанищните райони. По този начин се осигурява прилагането на Регламент № (ЕО) 725/2004 на Европейския парламент и на Съвета от 31 март 2004 г., съобщиха от правителствената пресслужба. Приетите изменения..

публикувано на 15.10.24 в 13:53

Местните власти и трите ЕРП-та подписаха споразумение за взаимопомощ

Рамково споразумение за взаимопомощ подписаха днес Националното сдружение на общините в Република България с трите енергоразпределителни дружества в страната. Основната цел на меморандума е подобряването на комуникацията и съвместната дейност на общините и ЕРП. При подписването на споразумението в рамките на годишната среща на НСОРБ присъства..

публикувано на 15.10.24 в 13:45

Рейдовата кула във Варна остава в историята (снимки)

В понеделник започна събарянето на Рейдовата кула на пристанище "Варна - Изток".  Започна събарянето на Рейдовата кула във Варна Строителна техника демонтира съоръжението втори ден.  Рейдовата кула е построена през 60-те години на 20. век и вече не отговаря на строителните изисквания. На мястото на старата..

публикувано на 15.10.24 в 13:25

Правят одит на общинските дружества във Варна

Всички 16 действащи общински дружества във Варна получиха указания да предоставят информация на кмета Благомир Коцев за щатния състав, функциите, заплатите и сключените договори със заетите в тях, съобщават от общинския пресцентър. Писмата са изпратени до 11 лечебни заведения в т.ч. болници и ДКЦ, както и до петте други публични дружества – „Градски..

публикувано на 15.10.24 в 13:14