Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представиха първия във Варна смарт контейнер за отпадъци (ВИДЕО)

Днес във Варна беше монтиран и демонстриран соларен кош за боклук. Той е разположен в центъра, недалеч от градинката на Севастпол. Вместимостта на коша е 250 литра. В него е монтирана преса, която може да намалява обема на боклука до седем пъти. Новата градска придобивка представиха заместник-кметът Христо Рафаилов и директорът на дирекция „Екология и опазване на околната среда“ в Община Варна Петко Попов. 

Кошът е без електрическо захранване. Има соларен панел, който акумулира енергията, необходима за задвижването на пресата. Боклукът, който се изхвърля в соларния кош, може да бъде от всякакво естество, каза заместник кметът Христо Рафаилов. 

Датчик показва до къде е пълен контейнерът. Умният кош сам подава сигнал, когато трябва да бъде изпразнен, посочи Петко Попов.

Отпадъкът не остава на буталото. Отварянето на коша е с крак. Изпразването на боклука отново е на ръка. Соларната батерия издържа до три дни без слънчева светлина в пълен мрак, каза още Рафаилов.

Соларният кош е една малка стъпка към превръщането на Варна в умен град, подчерта още той.

Смарт контейнерът ще се почиства и извозва по стандартния начин от сметопочистващата фирма, но кратността на дейностите е намалена много: ако едно малко кошче се изхвърля няколко пъти в седмицата, то новото ще се обслужвано веднъж и то в най-натоварените периоди от годината, каза още Рафаилов. Той посочи, че кошчето не е за едри отпадъци от домакинствата, а отворът му е за опаковки и малки отпадъци, които най-често се изхвърлят от пешеходците.

95% от материалите на контейнера могат да се рециклират. Поцинкованата закалена стомана на корпуса е пожаробезопасна, устойчива на корозия и продължителна експлоатация. Механизмът на затваряне не позволява приток на кислород и горене вътре в съда, но въпреки това изхвърлянето на фасове от цигари е забранено, уточни зам.-кметът по въпросите на екологията. Съдът е проектиран така, че от него да не могат да бъдат изваждани и разпилявани отпадъци.

Монтирането на контейнера е част от пилотен демонстрационен проект за интелигентно управление на отпадъците във Варна. Търсим иновативни решения. Тестовият период ще ни помогне да направим оптималната план-сметка „чистота“ за следващата година, каза още Рафаилов и призова гражданите да пазят смарт контейнера. Мобилните камери ще следят за вандалски прояви и ще се налагат глоби.

10 иновативни кошчета за битови отпадъци с вградена преса и соларно захранване ще бъдат поставени в центъра на Варна. Очаква се с новите съоръжения да не се наблюдава разпиляване на боклук около тях.


Чуйте репортажа на Мартин Николов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Сметната палата установи пропуски в театрите във Варна, Пловдив и Плевен - липсват подписи на счетоводител

Междинните резултати от проверката на Министерството на културата показват, че няма други държавни културни институти в областта на сценичните изкуства със съществени нарушения във фонд "Работна заплата", подобни на тези в театрите в Разград и Смолян. Установена е непълна информация във фонд "Работна заплата" в театъра в Пазарджик, която в момента се..

публикувано на 17.10.24 в 17:56

Създават български хъб на европейската Мисия срещу рака

До края на годината създават Български национален хъб на Мисията срещу рака на Европейската комисия. Това съобщи доц. Желязко Арабаджиев, член на борда на Мисията в ЕК. Идеята ще се реализира по линия на европроект за изграждане на такива структури в ЕС. Представителството на Мисията срещу рака у нас трябва да създаде условия за изпълнение на..

публикувано на 17.10.24 в 17:51

Подменят лампите на Аспаруховия мост

Близо 250 осветителни тела по стълбовете на Аспаруховия мост ще бъдат подменени, за да се освети съоръжението. Около 30 дни ще са необходими за подмяната на лампите с подходящи, след доставянето им. До средата на следващата седмица очаквам дейността да се възложи на фирма-изпълнител, заяви на редовната работна среща за уличното осветление кметът..

публикувано на 17.10.24 в 17:32

С групова разходка и информационна кампания отбелязват световния месец за борба с рака на гърдата във Варна

За втора поредна година доброволци отбелязаха месеца за бора с рака на гърдата с групова разходка в центъра на Варна. Инициативата е организирана от местен работодател, като в нея участваха близо 90 служители, които работят в офиса на компанията в града ни. За включването на всеки от доброволците организаторите ще дарят 10 евро за кампанията Race..

публикувано на 17.10.24 в 17:25

Изкуственият интелект навлиза и в онкологията - силен в рентгенологичната и микроскопската диагностика

Изкуственият интелект има все по-голяма роля в образната диагностика, но напоследък се прилага в телемедицината и в диагностициране и предлагане в лечението при рак на простатата. Това съобщи доцент Димитър Калев, основател и първи председател на Съвместната онкологична национална мрежа - СОНМ-Море, която провежда своята 15-та годишна асамблея в..

публикувано на 17.10.24 в 16:34
Поле слънчоглед в Добруджа

Българската ветроенергийна асоциация се обяви срещу местния референдум в Община Добричка

Българската ветроенергийна асоциация се обяви срещу подготовката и провеждането на местен референдум в Община Добричка на 27 октомври, свързан с проектите за изграждане на ветроенергийни централи на нейна територия. Според асоциацията всички действия на местната власт по подготовка на референдума са незаконосъобразни. В позицията си, изпратена..

публикувано на 17.10.24 в 16:05

Много хора без съобщения на BG-Alert, липсват настройки в телефона

Националният тест на Системата за ранно предупреждение при извънредни ситуации и бедствия BG-Alert е преминал успешно, съобщи за БНР главен комисар Александър Джартов , директор на "Пожарна безопасност и защита на населението".  Той обаче обясни защо част от хората не са получили съобщения.  Клетките на операторите сработиха по начина, по който..

публикувано на 17.10.24 в 15:35