Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Пазари" ЕАД с позиция: От 2012 г. насам сме изплатили на Община Варна над 4 милиона лева дивиденти

Централен пазар Варна
Снимка: Румен Сарандев

Общинското дружество "Пазари" ЕАД отбелязва в своя позиция, че от 2012 г. насам дружеството е изплатило на Община Варна дивиденти в размер на над 4 милиона и 140 хиляди лв., "при условията на прогресивно намаляващ брой на оперираните пазарни площадки, предвид обстоятелството, че три от тях – тази в Аспарухово, Автогара и ул. "Роза" бяха премахнати поради реализирани от Общината инфраструктурни проекти".

Становището е по повод публично разпространена информация от кметската администрация за резултатите от одита за периода 1 януари 2022 г. – 30 септември 2024 г. в различни общински предприятия. 

От общинската администрация отбелязват, че според резултатите от първия етап на одита в „Пазари“ ЕАД, имотите, които то може да отдава под наем, са тези, които са апортирани в капитала на дружеството - Колхозния пазар и Пазар „Чаталджа“. Но се оказва, че то е отдавало под наем още 8 други площадки – „Владислав Варненчик“, „Младост“, „Цветя – пазар Катедралата“, Пазар „Чаталджа“ – цветя (тротоар), Пазар „Часовника“ при ул. „Русе“, гробище с. Тополи и др., които не са апортирани в капитала на дружеството. Какви приходи са получили, в какъв период от време, кой и как ги е администрирал - това очакваме одитът да установи в следващите етапи, коментира кметът на Варна, цитиран от общинския пресцентър.

Одитът на дружество "Пазари" откри нарушения при отдаването на имоти под наем

"По повод изнесената информация в различни публикации в електронните медии, цитиращи изявления на кмета на Община Варна, че Пазари ЕАД осъществяло дейност в нарушение на закона, следва да отбележим, че изложеното не отговаря на действителните факти", посочват от "Пазари" ЕАД.

Те отбелязват, че има разминаване  във формулировката. "На първо място "Пазари" ЕАД  не отдава под наем „имоти“ – пазарни площадки, а преместваеми търговски обекти – павилиони и маси за търговия, които са изключителна негова собственост, като са надлежно заведени и отразени в баланса му", посочват в позицията си оттам.

От дружеството уточняват, че посочените пазарни площадки, функционират като такива вече повече от 30 години, като през целия този период дружеството е било техен добросъвестен стопанин, поемало е всички разходи по изграждането, управлението и поддръжката на инфраструктурата им, без за това да е била предоставяна каквато и да е помощ от Община Варна.

Те допълват, че не отговаря на истината твърдението, че дружеството осъществява дейността си без утвърдени правила. 

Като доказателство на твърдението цитират Решение на Общинския съвет от 26.09.2022 г., с което е  утвърден правилник за организацията и дейността на пазарните площадки, стопанисвани от "Пазари" ЕАД.

От "Пазари" допълват, че се прилагат и правила за отдаване под наем на търговски маси, търговски места и търговски обекти, находящи се на територията на пазарните площадки, собственост или предоставени за стопанисване и управление от "Пазари" ЕАД гр. Варна.

Те припомнят, че при предходно извършен в дружеството одит от Звеното за вътрешен одит при Община Варна в средата на 2022 г. – т.е. само преди две години, на одитиращия екип са представени всички цитирани по-горе документи. 

Посочват още, че нито Закон за местното самоуправление и местната администрация, нито Търговският закон, нито който и да е от подзаконовите нормативни актове, уреждащи дейността на Пазари ЕАД, включително неговия Устав, не предвиждат правилата, по които дружеството отдава под наем собствените си обекти, да подлежат на приемане от Общинския съвет.

"Това би обезсмислило изобщо съществуването му като търговско дружество, стремящо се към печалба и опериращо в нормални пазарни условия на собствен риск, понасяйки само евентуалните загуби от дейността си", се казва още в изявлението.

Финансовите отчети на Пазари ЕАД за всички години считано от 2016 г. досега, с включително този за последната 2023 г., са приети от Общински съвет Варна, който именно е принципал на капитала му, без забележки, подчертават от дружеството.

"Пазари ЕАД прилага строги политики за събирани и отчитане на приходите си, като в тази връзка са утвърдени и действат «Вътрешни правила по процеса на събиране и отчитане на приходите» - също документ, който е известен на Звеното за вътрешен одит, респективно би следвало да е известен и на Кмета на Общината."


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
архив

В неделя избираме районни кметове в "Одесос" и "Приморски"

Частични местни избори ще се проведат в неделя в двата големи района на Варна  -  "Одесос" и "Приморски". Над 200 000 души са имащите право на глас. Те могат да гласуват в 201 секции, машинен вот ще има в 198 от тях, съобщи председателят на Общинската избирателна комисия - Велин Жеков.  Секциите в район "Одесос" са 86, в "Приморски" - 115.  8 са..

публикувано на 18.10.24 в 17:42

Понеделник е неучебен ден в 27 училища в „Приморски“ и „Одесос“ заради изборите за районен кмет

Във връзка с провеждането на частични избори за кметове на варненските райони „Одесос“ и „Приморски“ (на 20 октомври 2024 г., неделя) кметът Благомир Коцев обяви 21 октомври 2024 г. (понеделник) за неучебен ден в 27 варненски училища в двата района. Заповедта важи само за училищата, в които ще се помещават избирателни секции в деня на частичните избори..

публикувано на 18.10.24 в 17:20

Кметът на Балчик: Не дължим пари на никого, не можем да си изпълним капиталовата програма поради липса на строители

Поне 80-90 процента от общинския бюджет на Балчик ще бъде изпълнен, това увери на планираното днес обществено обсъждане по повод актуализацията на тазгодишните финанси кметът на общината Николай Ангелов.  Първоначалният размер от 41 милиона лева е служебно променен до почти 45 милиона поради трансфери от министерства и ведомства, както и..

публикувано на 18.10.24 в 16:56
Снимката е илюстративна

Общината: "Градски транспорт" не е внесъл в хазната приходи от наеми за близо 440 хил. лева

В нарушение на чл. 99, ал. 1 от Закона за държавния бюджет, дружеството „Градски транспорт“ не е внесло в общинския бюджет на Варна 50 % от приходите си от наеми, което възлиза на 439 580 лв. Всички имоти, които дружеството „Градски транспорт“ е отдавало под наем през 2023 г., са били без проведени търгове в нарушение на съответната наредба, съобщават..

публикувано на 18.10.24 в 16:07

Във Варна доставиха 403 хиляди бюлетини за вота на 27 октомври (СНИМКИ)

403 хиляди хартиени бюлетини, с които избирателите от Варненска област ще упражнят правото си на глас на изборите за Народно събрание, пристигнаха днес във Варна.  Със същия транспорт и под охрана бяха доставени още ролки за машините за гласуване, както и изборни книжа, сред които и окончателните списъци на избирателите от областта...

публикувано на 18.10.24 в 16:00

Архитект: Варна трябва да се развива на височина, за да няма презастрояване

Решение срещу презастрояването на Варна е строителството на високи сгради. Това коментира архитект Марин Велчев, председател на Управителния съвет на Регионалната колегия във Варна на Камарата на архитектите в България.  Въпросът е дали искаме да имаме голяма плътност на застрояване и малка етажност или високи етажи и малка плътност на застрояване,..

публикувано на 18.10.24 в 16:00

Двойно повече IT специалисти ще удостоверяват машинното гласуване за вота на 27 октомври

Служебният кабинет осигури двойно повече IT специалисти от държавната администрация, които удостоверяват устройствата за машинно гласуване за парламентарния вот. Целта е да бъдат проверени значително повече машини спрямо предходните избори, което да гарантира допълнително прозрачността и доверието в машинния вот. По искане на Централната избирателна..

публикувано на 18.10.24 в 15:45