Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възстановяването на полезащитните пояси в Добруджа е задължително

4116 лева излиза създаването на 1 декар нов полезащитен пояс. В сумата влиза раздробяване на остатъците от сечта, фрезоване с шредер, почвоподготовка, закупуване на фиданки, залесяване, отглеждане и мн.др. В същото време приходите от дървесина от същата площ са средно 926,40 лева при ясена и 489,22 лева при акацията. Данните бяха изнесени от заместник-директорът на ДЛС-Балчик инж. Радослав Радев по време на международна конференцията на тема “Възстановяване на горски местообитания”. Тя е организирана от ЮЗДП и WWF, по проект по програма LIFE на ЕС. Радев коментира пред участниците във форума, че няма как само със средства от изсъхналите пояси да бъдат създадени нови, като това е проблем не само за стопанствата в Добруджа. Той обясни, че съхненето започна през 2019, като първите засегнати видове бяха американски ясен и бряст, но през следващите години сушата, високите температури и различни патогени и вредители засегнаха и дъбовете, цера, планинския и полски ясен и акацията.


„Концепцията е, че държавните горски предприятия следва да поемат всички разходи по стопанисването на горите, за сметка на приходите от дърводобива. Не може и не трябва дейностите по възстановяване на системата от полезащитните горски пояси да зависят от дърводобива, защото това ще доведе до тяхното унищожаване“, заяви пред колегите си инж. Радослав Радев. Той допълни, че част от изсъхналите пояси са презалесени със средства от проектите „Горите на Североизтока“ и „Земите и горите на орела“ по програма LIFE на ЕС, но за да бъде възстановена мрежата от важните за земеделието и биоразнообразието пояси, е необходимо да бъде променена цялостната политика, нормативната база и финансирането на различни дейности в сектор „Гори“. Инж. Радев обясни, че лесовъди от СИДП са направили предложения за промяна в наредбите и очакват те да бъдат приети.

„Възстановяването е поддържането на поясите е важно за всички нас, заради глобалните промени в климата“, каза още Радев. Добруджа е областта в България с най-малка годишна сума на валежите, или само 500 литра на квадратен метър. Това в съчетание с най-силните ветрове в България прави региона изключително сухо място. Количеството на валежите в района е близо до горната граница на полупустините (200-400 литра на квадратен метър годишно), поради което полезащитните пояси са изключително важни за запазване на влагата и плодородието й.

Добруджа

„В миналото прашните бури са били нещо обичайно и ако сега поясите не бъдат възстановени „житницата на България“ отново ще бъде изправена пред проблема с отвяването на чернозема в морето и липсата на каквито и да е условия за земеделие“, категоричен бе инж. Радослав Радев. 

Конференцията “Възстановяване на горски местообитания” е организирана от WWF България, в партньорство с ЮЗДП, като във форума участваха експерти от седем европейски страни, които разискваха важни теми свързани с пожарите в горите, засушаването, екстремните температури и възможностите за възстановяване на горските местообитания, което ще доведе до смекчаване на ефектите от изменение на климата.


По публикацията работи: Мартин Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Деветима задържани при акция срещу сексуална експлоатация на деца у нас

Полицията задържа девет души при акция в страната срещу сексуалната експлоатация на деца. Арестуваните са на възраст между 35 и 48 години. Побицията установява, че двама от тях, използвайки фалшиви самоличности, са осъществявали връзки в мрежата с тийнейджъри, представяйки се на години, близки до тяхната възраст. Други трима са..

публикувано на 19.10.24 в 12:01

Седмица преди изборите за 51-во НС, във Варна беше подпален партиен офис

Във Варна изгоря офис на една политическите партии, участващи в предстоящия вот на 27 октомври.От пожарната съобщиха, че при случилото се няма пострадали, както и че сградата, в която се е намирало помещението - е опушена. Офисът е изгорял напълно, след като към 4 часа тази сутрин в него е било хвърлено запалително устройство - най-вероятно..

публикувано на 19.10.24 в 10:21
язовир

Министерството на околната среда и водите потвърди ограничаването на водата от яз. "Камчия" за Варна

Изменен е графикът за разпределение на водния ресурс в язовир „Камчия“ за октомври, съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). От там уточниха, че количествата са коригирани според потребностите, декларирани от дружествата за водоснабдяване и канализация (ВиК).Във връзка с притеснителното състояние на язовир „Камчия“ в..

публикувано на 19.10.24 в 08:36

Времето днес- отново слънчево и отново студено

И днес ще преобладава слънчево, но студено време. Във вътрешността вятърът ще е много слаб, по крайбрежието умерен от север-северозапад, следобед над целия район слаб до умерен от североизток. Във вътрешността на района на места ще се образуват слани! Максимални температури между 12° и 17°. За Варна, максимална 15°. Вълнение на морето 2-3 бала,..

публикувано на 19.10.24 в 08:20
Снимката е илюстративна.

17 секции във Варна подходящи за хора с увреждания на изборите за районни кметове

17 секции във Варна са подходящи за гласуване на избиратели с увредено зрение или затруднения в придвижването. Секциите се намират на територията на районите „Приморски“ и „Одесос“, където на 20 октомври ще се проведат частични избори за районни кметове.  Адресите на секциите са следните: За район „Одесос“: 001 НУИ "Добри Христов", ул. "Стефан..

публикувано на 18.10.24 в 19:05
архив

В неделя избираме районни кметове в "Одесос" и "Приморски"

Частични местни избори ще се проведат в неделя в двата големи района на Варна  -  "Одесос" и "Приморски". Над 200 000 души са имащите право на глас. Те могат да гласуват в 201 секции, машинен вот ще има в 198 от тях, съобщи председателят на Общинската избирателна комисия Велин Жеков.  Секциите в район "Одесос" са 86, в "Приморски" - 115.  8 са..

публикувано на 18.10.24 в 17:42

Понеделник е неучебен ден в 27 училища в „Приморски“ и „Одесос“ заради изборите за районен кмет

Във връзка с провеждането на частични избори за кметове на варненските райони „Одесос“ и „Приморски“ (на 20 октомври 2024 г., неделя) кметът Благомир Коцев обяви 21 октомври 2024 г. (понеделник) за неучебен ден в 27 варненски училища в двата района. Заповедта важи само за училищата, в които ще се помещават избирателни секции в деня на частичните избори..

публикувано на 18.10.24 в 17:20