Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празнуваме Димитровден!

Снимка: Архив

Днес православната църква почита един от най-обичаните християнски светци - Солунския чудотворец, великомъченик Димитър.

Освен голям църковен празник, денят, популярен като Димитровден, е с ключово място и във фолклорната традиция. Народната памет и обичаи го свързват с идването на зимата, края на стопанската година, разплащането със сезонните наемни работници, началото на годежите и сватбите и още много други важни порядки в живота на българина.

Напоследък у нас масово се отбелязва и като Ден на строителя.

На Димитровден започвали годежите и сватбите. На празника момите играели т.нар. "сглядно хоро" (от "сгляда, сгледа" – избор на мома) пред ергените и техните родители. По традиция празникът и до днес се отбелязва с фамилни и общоселски събори, а песните и хората са неизменна част от тях.

Този ден е известен също и като Митровден или Разпус. С него завършва периодът, за който се наемат сезонните работници като говедари, овчари, ратаи, и става разплащането с тях. Понякога като заплата се дава, освен определената сума, още дрехи и по чифт цървули за всеки от зимните месеци. Започва и спазаряването на работници за следващата година.

Димитровден е изпълнен с много гадания за предстоящата зима и година: ако месечината е пълна - пълен ще бъде и кошерът с мед и ще се роят пчелите. Вечерта срещу празника, овчарите хвърляли в кошарата една тояга. Ако на сутринта овцете са лежали на нея, се смятало, че зимата ще е дълга, тежка и студена.

На Димитровден се извършва и обичаят "полазване" – старинна практика да се гадае в този ден по първия гост в дома. Вярва се, че ако в къщата първо влезе момче, през годината ще се раждат повече мъжки животни. Ако посетителят е добър, сръчен и имотен човек, годината ще е здрава, богата и успешна.

Традиционната трапеза на празника е богата и на нея задължително присъстват курбан или гювеч от овнешко, яхния с пиле - с петел, ако именикът е мъж, и с кокошка - ако е жена. Също на масата се слага варена царевица, пестил, пита с ябълки, банички с ябълки, печени ябълки, рачел, тиква.

Времето от Димитровден до Никулден народът нарича „Сиромашко лято".

Според народното поверие от Димитровден започва подготовката за т.нар. "миши празници" на следващия ден. В старопланинските райони стопаните следят за първия гост, който прекрачи прага на къщата. Ако той е добър и имотен човек, вярват, че следващата година ще е богата, здрава и плодородна. Пълнолуние ли е в нощта срещу Димитровден, ще се роят пчелите и кошерите ще бъдат пълни с мед. Тази нощ е важна и за хората, които търсят заровени съкровища. Те вярват, че тогава небето "се отваря" и заровените жълтици проблясват със синкав пламък.

Вярва се също, че Свети Димитър е брат на Архангел Михаил - покровителят на отвъдния свят, на умрелите предци. В съботата преди празника е една от най-големите задушници - Димитровската, на която се раздава варено жито и питки за помен. По това време на годината започват годежи и сватби.

На 26 октомври на масата се слагат курбан от овче месо, яхния от петел, пита с ябълки, ракия, както и различни ястия от зеленчуци.

На Димитровден празнуват Димитър, Димитрина, Димитричка, Димитра, Диман, Димана, Димка, Димо, Митра, Митре, Митьо, Митка.

По стар обичай на имен ден се ходи неканен и се носят бели цветя за именика, за да е блага зимата. Цветята се увиват с ален конец, за да са здрави имениците цяла година.

С празнични литургии, концерти, изложби ще бъде отбелязан Димитровден, празник на градовете Видин, Сливен, Главиница, Айтос и Радомир. На днешния Димитровден празнува и крайграничната община Болярово. Празникът съвпада и с навършването на 50 години от обявяването на Болярово за град.


По публикацията работи: Ваня Славова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

28 октомври - Световен ден на анимацията

Днес е Световният ден на анимацията. На този ден през 1892 г. в Париж художникът изобретател Емил Рейно показал пред зрители невижданото дотогава зрелище - оптически театър. За първи път той демонстрирал публично своя апарат праксиноскоп, който показвал движещи се картинки. Анимацията е оптическа илюзия за движение, създадено чрез..

публикувано на 28.10.24 в 10:22

Мъгливо сутринта, през деня ще е слънчево

Мъгла има във Варна в момента с намалена видимост до 100 метра, мъгливо е още в Баргас – до 400 метра е намалена видимостта там, димка има в района на Добрич. В Добрич е и най-студено тази сутрин – термометрите отчитат 2 градуса, 3 градуса е в Шумен, 5 в Карнобат, 6 градуса ев Русе, 7 в Ахтопол, по 8 градуса е в Разград, Шабла и Бургас,..

публикувано на 28.10.24 в 06:10

В ромската махала във "Владиславово" се надяват да се краде по-малко

В ромската махала в кв. "Владислав Варненчик" цари настроение в изборния ден, някои дори отидоха да гласуват за ..... царя, разказа репортер на Радио Варна. Музика от различни места оглася улиците. Отишлите да дадат своя глас отиват с надеждата да не са вече по улиците и да ровят в контейнерите, а да има работа и за тях. Гласувам за по-добро бъдеще за..

публикувано на 27.10.24 в 15:33
Снимката е илюстративна

Без "синя зона" в деня на изборите във Варна

Както и през миналата неделя, когато във Варна гласувахме за кметове на районите "Одесос" и "Приморски", и днес зоната за кратковременно паркиране - т.нар. "синя зона" във Варна няма да работи и тази неделя. Причината е в провеждането на извънредните парламентарни избори за Народно събрание и балотажът на частичните местни избори в двата района, и..

публикувано на 27.10.24 в 09:24

Каква България искаме? Из един отговор от ...1933-та година

Както на всички избори в последните няколко години, и днес екипът на Радио Варна ви е приготвил малка разходка из литературата и публицистиката. Днешната е от отпреди малко повече от 90 години. Приликите и разликите оставяме на Вас! През 1933 г. във вестник „Щурец“ излиза статията „Пътеводител за България – пътища и безпътие“. За неин автор е..

публикувано на 27.10.24 в 06:45

Смяната на времето може да доведе до сърдечносъдови и психологически проблеми

На 27 октомври часовниците в много страни в Европа ще се върнат с един час по-рано, с което се отбелязва краят на лятното часово време. Тази сезонна смяна на времето се извършва два пъти годишно - през пролетта, когато часовниците се преместват с един час напред, се преминава към лятното часово..

публикувано на 26.10.24 в 16:18

Селин Дион призова тежките болести да се лекуват и с надежда

Певицата Селин Дион, която от 2022 г. се бори с рядка нелечима болест , изнесе реч за това как да се справим и да се държим, ако се разкрие ужасна диагноза, предаде Page Six.  Според Дион най-важното е да не губим надежда, особено днес, когато всеки ден се появяват нови съвременни методи за лечение.  „Качествената помощ осигурява най-ценната..

публикувано на 26.10.24 в 09:36